Czekoladowe nagrody w “ciekawych czasach”

Światowy finał konkursu International Chocolate Awards 2020-2021

Na długo oczekiwanej, wirtualnej ceremonii rozdania nagród poznaliśmy pełne wyniki globalnego finału konkursu International Chocolate Awards 2020-21. Do światowego finału mogły trafić tylko tabliczki, które doceniono wcześniej w edycjach regionalnych. Ze względu na pandemię, jurorzy pracowali w większości zdalnie, co było ogromnym, bardzo międzynarodowym i skomplikowanym przedsięwzięciem. Mimo trudnego otoczenia, jurorów czekał w tej edycji niezwykle trudny wybór, bo jakość przesłanych zgłoszeń okazała się bardzo wysoka.

Które manufaktury zdobyły uznanie jurorów? Jakie tabliczki uznano za najlepsze czekolady na świecie? Odpowiedź można było znaleźć na … 216 slajdach prezentowanych podczas transmitowanej online gali :) Jak zwykle skupię się na nagrodach dla najlepszych czekolad, pomijając kremy, karmelki czy pralinki.

Po raz pierwszy oddzielne nagrody trafiły do dostawców rzemieślniczych składników kakaowych – masła kakaowego i kakao w proszku. Tutaj nagrodzone srebrem zostało kakao 100% z Peru od Morin (w sklepie Sekretów). Złoto za masło kakaowe “Tesoro Amazonico” otrzymała Manteca Piura (Peru), srebro – Morin.

Najlepsze czekolady w całym konkursie

Najlepsza mleczna czekolada – ogólny złoty zwycięzca konkursu:

Qantu Oh la vache! Morropon Milk 60% – pierwsza mleczna tabliczka tej manufaktury

Najlepsza mleczna czekolada

Najlepsza ciemna czekolada – ogólny złoty zwycięzca konkursu:

Cacaosuyo Cuzco 80 – kremowa, wielowymiarowa czekolada

Najlepsza ciemna czekolada

Jednogłośna wygrana peruwiańskiego kakao!

Wyniki w najważniejszych kategoriach – najlepsze czekolady

* Czekolady single origin bez dodatków

* Ciemne czekolady

ZŁOTOCacaosuyo  (Peru) – Cuzco 80

+ ZŁOTO dla producenta

+ ZŁOTO dla produktów Direct Trade (kakao kupowane bez pośredników)

+ ZŁOTO dla produkcji w kraju pochodzenia ziaren kakao

SrebroCacaosuyo  (Peru) – Chuncho

SrebroCacaosuyo  (Peru) – Lakuna

SrebroCacaosuyo  (Peru) – Piura Select

SrebroChocolaterie Morin  (Francja) – Pérou Chanchamayo 63%

SrebroChocolaterie Morin  (Francja) – République Dominicaine Yamasá 63%

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Chuno 70% – Double Turned – Single Bean

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Chuno 70% – Triple Turned – Single Bean

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – La Dalia 100% – The lazy cocoa growers

+ ZŁOTO dla tabliczek 100%

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – La Dalia 70% – The lazy cocoa growers

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Nicaliso 70% – Single Bean

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Rugoso 70% – Single Bean

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Rugoso 70% Bad Fermentation -Single Bean

SrebroMaraná  (Peru) – San Martín Dark 80% – Amazónico

SrebroPacari Chocolate  (Ekwador) – Esmeraldas 70%

SrebroPacari Chocolate  (Ekwador) – Guayas 70%

SrebroPacari Chocolate  (Ekwador) – Guayas 75%

+ ZŁOTO: dla produktów certyfikowanych ekologicznych

SrebroPacari Chocolate  (Ekwador) – Lacumbia Arauquita 70%

SrebroPacari Chocolate  (Ekwador) – Piura Quemazon 70%

SrebroPacari Chocolate  (Ekwador) – Raw 70%

SrebroPacari Chocolate  (Ekwador) – Tangara 70%

SrebroPERÚ PURO  (Niemcy) – PERÚ PURO Chuncho Gold Grand Cru 70% ( * Max Felchlin AG)

SrebroTesoro Amazonico  (Peru) – Dark 70 Chuncho

SrebroTesoro Amazonico  (Peru) – Piura Dark 76

SrebroTesoro Amazonico  (Peru) – San Martin Dark 70

SrebroVigdis Rosenkilde  (Norwegia) – 70% Chuncho Kakao fra Kiteni i Peru ( * Theobroma Inversiones S.A.C)

BrązBenns Ethicoa  (Malezja) – Merdeka Blend (Malaysia Origin)

BrązBonnat Chocolatier  (Francja) – Cacao Real del Xoconuzco

BrązBonnat Chocolatier  (Francja) – Puerto Cabello

BrązChocolaterie Morin  (Francja) – Madagascar Sambirano 70%

BrązChocolaterie Morin  (Francja) – Pérou Pablino 70%

BrązFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Johe 70% – Single Bean

BrązMaraná  (Peru) – Cusco Dark 70% – Chuncho

BrązMaraná  (Peru) – Piura Dark 70% – Blanco

* Ciemne czekolady (micro-batch, tabliczki w bardzo małych partiach)

ZŁOTO Fu Wan Chocolate  (Tajwan) – Strawberry Beer Yeast 70%

drożdże piwne z truskawkowego piwa dodane do fermentujących ziaren kakao – bardzo złożony aromat, sezonowa zimowa tabliczka na tajwański Nowy Rok

+ ZŁOTO dla producenta

+ ZŁOTO dla produktów Direct Trade (kakao kupowane bez pośredników)

+ ZŁOTO dla produkcji w kraju pochodzenia ziaren kakao

+ nagroda specjalna za fermentację kakao z dodatkami

+ nagroda specjalna dla edycji limitowanych

SrebroArgencove  (Nikaragua) – Masaya

SrebroBellantoni Cioccolato  (Włochy) – Cioccolato Fondente 70% Tanzania

SrebroCacao Hunters  (Kolumbia) – Elizabeth 71%

SrebroCacao Hunters  (Kolumbia) – Nihonbashi 66%

SrebroChaleur B Chocolat  (Kanada) – Maya Mountain 70% Cacao

SrebroFu Wan Chocolate  (Tajwan) – Beer Yeast #3 American Ale Style 70% RG

SrebroFu Wan Chocolate  (Tajwan) – Red Wine Yeast #1 70%

SrebroFu Wan Chocolate  (Tajwan) – Taiwan #1 70% Ping Tung

SrebroGoodnow Farms Chocolate  (USA) – Almendra Blanca, 77%

SrebroGoodnow Farms Chocolate  (USA) – Asochivite, 77%

SrebroGoodnow Farms Chocolate  (USA) – Esmeraldas, 70%

SrebroHecho Chocolate  (Meksyk) – 70% Cacao Criollo Blanco Finca La Rioja

SrebroHummingbird Chocolate Maker  (Kanada) – Hispaniola 70%

SrebroKahkow  (USA) – La Esmeralda 67% – Single Estate

+ ZŁOTO : dla produktów certyfikowanych ekologicznych

SrebroKahkow  (USA) – La Magdalena 70% – Single Estate

SrebroKahkow  (USA) – Los Bejucos 65% – Denomination of Origin

SrebroKahkow  (USA) – Tireo 68% – Single Estate

SrebroKahkow  (USA) – West Indian 67%

+ nagroda specjalna za fermentację kakao z dodatkami

SrebroMinimal Bean to Bar Chocolate  (Japonia) – Arhuaco

SrebroMinimal Bean to Bar Chocolate  (Japonia) – Fruity

+ nagroda specjalna: gruby przemiał

SrebroMurata  (Japonia) – Cusco 70%

SrebroQantu  (Kanada) – Bagua 70%

SrebroQantu  (Kanada) – Chaska 70%

SrebroQantu  (Kanada) – Chuncho 70%

SrebroQantu  (Kanada) – Gran Blanco 70%

SrebroQantu  (Kanada) – Morropón 70%

SrebroStandout Chocolate  (Szwecja) – India Idukki 70%

SrebroSweets Escalier  (Japonia) – Peru Cusco 75%

SrebroSweets Escalier  (Japonia) – Thailand Nakhon 68%

SrebroUtopick Cacao  (Hiszpania) – Paquibato 70%

BrązEldora Chocolate  (USA) – 70% Maya Mountain Belize Bar

BrązFjåk Chocolate  (Norwegia) – 70% Dark Madagascar

BrązGoodnow Farms Chocolate  (USA) – Boyaca, 73%

BrązGoodnow Farms Chocolate  (USA) – El Carmen, 77%

BrązGoodnow Farms Chocolate  (USA) – Limited Release, Bahia

BrązGoodnow Farms Chocolate  (USA) – Ucayali, 70%

BrązJacek Chocolate Couture  (Kanada) – Costa Rica 70%

BrązLa Fèverie by Hasnaâ  (Francja) – Inde – Idukki 71%

BrązMcGuire Chocolate Company  (Kanada) – Arhuacos 70%

BrązMeybol Cacao  (Niemcy) – Criollo Origin Vraem Peru

BrązMeybol Cacao  (Niemcy) – N° 3 Chuncho Collection

BrązMurata  (Japonia) – Peru Piura 70%

BrązPARADAi Chocolate  (Tajlandia) – Thailand Blend Dark 72%

BrązPARADAi Chocolate  (Tajlandia) – Thailand Chanthaburi Dark 70%

BrązShattell Chocolate  (Peru) – Dark Chocolate 85% Cacao Chuncho

+ Srebro dla czekolad wysokoprocentowych

BrązStandout Chocolate  (Szwecja) – Belize Maya Mountain 70%

BrązStandout Chocolate  (Szwecja) – Guatemala Lachuá 70%

BrązSweets Escalier  (Japonia) – Peru Cusco 68%

BrązTsinane  (Peru) – Bitter Tsinane 70%

* Mleczne czekolady single origin bez dodatków

ZŁOTOCacaosuyo  (Peru) – Piura Milk

+ ZŁOTO dla producenta

+ ZŁOTO dla produktów Direct Trade (kakao kupowane bez pośredników)

+ ZŁOTO dla produkcji w kraju pochodzenia ziaren kakao

SrebroAuro Chocolate  (Filipiny) – 50% Milk Chocolate

SrebroCacao Hunters  (Kolumbia) – Tumaco Leche 53%

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Dark Milk 65%

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – O’Payo Milk 50%

+ ZŁOTO: dla produktów certyfikowanych ekologicznych

SrebroMaraná  (Peru) – Cusco Milk 50% – Chuncho

SrebroVigdis Rosenkilde  (Norwegia) – 60% Mørk Melkesjokolade. Kakao fra Piura ( * Theobroma Inversiones S.A.C)

BrązChocolaterie Morin  (Francja) – Vietnam Thanh Long 48%

BrązFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Dark Milk 55%

BrązTobago Estate Chocolates  (Szwecja) – Tobago Estate Chocolate Laura ( * PRALUS)

* Mleczne czekolady single origin bez dodatków (micro-batch, tabliczki w bardzo małych partiach)

ZŁOTOQantu  (Kanada) – Oh la vache! Morropón Milk 60%

+ ZŁOTO dla producenta

+ ZŁOTO dla produktów Direct Trade (kakao kupowane bez pośredników)

SrebroDuffy’s  (Wielka Brytania) – Duffy’s Honduras Mayan Milk 61%

SrebroHonoka’a Chocolate Co.  (USA) – Pure Hawaiian Cacao 55% Goat Milk Bar

SrebroLidka Chocolate  (Czechy) – Sheep Milk Chocolate

+ nagroda specjalna dla tabliczek z mleka innego niż krowie

SrebroStandout Chocolate  (Szwecja) – Dark Milk India Idukki 60%

BrązChen Rui Zhen  (Tajwan) – Children White Color

BrązKaitxo  (Hiszpania) – Peru Dark Milk 50%

Brązkesshō  (Chiny) – 58% Milk Chocolate

BrązLa Fèverie by Hasnaâ  (Francja) – Venezuela – Chuao Aragua Dark Milk 60%

BrązStandout Chocolate  (Szwecja) – Dark Milk Madagascar Sambirano 60%

BrązWhite Label Chocolate  (USA) – 48% Brown Butter Milk

BrązZoto  (Belgia) – Mayan Red 60% – Dark Milk ( * Chocolatoa)

* Czekolady bez dodatków z nietypowymi składnikami

ZŁOTOWild Blue Chocolate  (USA) – 70% Dark Chocolate, Pisa Haiti

SrebroFjåk Chocolate  (Norwegia) – 60% Dark Milk Tanzania

SrebroPalette de Bine  (Kanada) – Milk + Maple Wild Harvest Bolivia 55%

SrebroPARADAi Chocolate  (Tajlandia) – Nakhon Dark 70% with Pure Coconut Sugar

SrebroWild Blue Chocolate  (USA) – 70% Dark Chocolate, Maya Mountain Belize

BrązAmazing Cacao  (Rosja) – Copuazu 62% with Almond Milk

BrązCoco Kyoto  (Japonia) – Peru 50%

BrązGoodnow Farms Chocolate  (USA) – Asochivite with Maple Sugar

BrązKūltūr cacao  (Belgia) – Artist / Moulinet Malah Na Bulong

BrązKūltūr cacao  (Belgia) – Artist Chocolate India 69%

BrązLuisa Abram  (Brazylia) – Dark Coconut Milk Chocolate

BrązSolkiki Chocolatemaker  (Wielka Brytania) – Costa Esmeraldas Dark-Milk 64%

* Białe czekolady single origin bez dodatków

ZŁOTODanta Chocolate  (Gwatemala) – Kampura White Limited Edition

+ ZŁOTO dla producenta

+ ZŁOTO dla produktów Direct Trade (kakao kupowane bez pośredników)

+ ZŁOTO dla produkcji w kraju pochodzenia ziaren kakao

SrebroChocolatier Palet d’Or  (Japonia) – Tablet Terroir Blanc Ghana 50%

SrebroChocolatier Palet d’Or  (Japonia) – Tablet Terroir Blanc Tanzania 50%

SrebroWolter  (Meksyk) – Chelo Caramelo 34%


Czekolady z dodatkami lub aromatami

* Ciemne aromatyzowane czekolady

ZŁOTOFu Wan Chocolate  (Tajwan) – Taiwan Tie-Guan-Yin Tea 62% (**)

+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników

SrebroCielo Dentro Chocolate  (Meksyk) – Chak 68% (**)

SrebroFu Wan Chocolate  (Tajwan) – Taiwan Red Jade Tea 62% (**)

+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników

SrebroFu Wan Chocolate  (Tajwan) – Taiwan Red Oolong Tea 62% (**)

+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników

SrebroGoodnow Farms Chocolate  (USA) – Special Reserve, Brown Butter (**)

+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników

SrebroGoodnow Farms Chocolate  (USA) – Special Reserve, Lawley’s Rum (**)

SrebroGoodnow Farms Chocolate  (USA) – Special Reserve, Putnam Rye Whiskey (**)

SrebroKasama Chocolate  (Kanada) – Single Malt (**)

SrebroPacari Chocolate  (Ekwador) – Guayusa (**)

+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników

SrebroPacari Chocolate  (Ekwador) – Lime (**)

SrebroPacari Chocolate  (Ekwador) – Rica Rica (**)

SrebroPacari Chocolate  (Ekwador) – Yerba Mate (**)

SrebroPrime Chocolate  (Białoruś) – Prime Chocolate Angel’s Share 70% (**)

+ nagroda specjalna za aromatyzowanie i leżakowanie kakao

SrebroStandout Chocolate  (Szwecja) – Nordic Nature Spruce Shoots (**)

+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników

BrązCacao Hunters  (Kolumbia) – Limoncillo

BrązCacao Hunters  (Kolumbia) – Pimienta 70% (**)

BrązChaleur B Chocolat  (Kanada) – Rye Whisky Infused and Grinded 70% Cacao (**)

BrązChocolaterie Morin  (Francja) – Chanchamayo Laurier 63%

BrązFu Wan Chocolate  (Tajwan) – Taiwan Magao (Wild Pepper) 62% (**)

BrązGoodnow Farms Chocolate  (USA) – Special Reserve, Las Palomas Coffee (**)

BrązHey Fun Chocolate  (Tajwan) – Oriental Beauty Tea Chocolate (**)

BrązJacek Chocolate Couture  (Kanada) – Whisky

BrązKasama Chocolate  (Kanada) – Kapé Espresso (**)

BrązQantu  (Kanada) – Chuncho 60% Maple and Maras Salt (**)

BrązTesoro Amazonico  (Peru) – Dark Espresso 62 (**)

Brąz曾志元 Zengzhiyuan台灣Taiwan  (Tajwan) – Taiwan Plum (**)

* Ciemne czekolady z dodatkami

ZŁOTOMission Chocolate  (Brazylia) – Three Theos (**)

+ nagroda specjalna – inne gatunki kakaowca

SrebroArgencove  (Nikaragua) – Banana, Cinnamon & Cloves (**)

SrebroEldora Chocolate  (USA) – 70% Zesty Mango Pinon Bar – Medium Spice (**)

SrebroNina Fine Chocolates  (Peru) – Nina 67% Theo. Cacao&Bicolor+Sacha Inchi (**)

+ nagroda specjalna – inne gatunki kakaowca

SrebroPacari Chocolate  (Ekwador) – Juniper-Enebro (**)

SrebroPaul And Mike  (Indie) – P&M 64% Sichuan Pepper & Orange Peel (**)

BrązBonnat Chocolatier  (Francja) – Jean Sulpice – Chocolat Noir Pistaches

BrązDick Taylor Craft Chocolate  (USA) – Orange Bourbon Pecan (**)

BrązFjåk Chocolate  (Norwegia) – 70% Dark Reindeer Lichen & Lingonberry (**)

+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników

BrązFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Medagla Soy 70% – Dried Yuasa Soy (**)

Brązgreen bean to bar Chocolate  (Japonia) – Madagascar 70%+Nibs

BrązPacari Chocolate  (Ekwador) – Cusco Pink Salt and Nibs (**)

BrązPacari Chocolate  (Ekwador) – Green Olives (**)

BrązPalato Hand Crafted Chocolate  (Honduras) – 70% Dark Chocolate w Caramelized Ginger (**)

Brąztete Bean to Bar Chocolate  (Japonia) – Bergamot & Pink Pepper (**)

Brąz可味Tastychoco  (Chiny) – Moutai Soaked Nibs Dark Chocolate Bar (**)

* Ciemne nadziewane czekolady

ZŁOTOGuido Castagna  (Włochy) – MES Gianduja Fondente

mistrz orzechów laskowych :) czekolada niczym włoski cukierek giandujotto w postaci tabliczki

+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników

SrebroEtat de Choc  (Kanada) – Noisettes, Chocolat Noir & Sarrasin

SrebroVolpati Davide  (Włochy) – Gianduia Caterina

BrązCocobel  (Trynidad i Tobago) – Máliaba (**)

BrązVolpati Davide  (Włochy) – Fondente Tre Strati

* Aromatyzowane mleczne czekolady

ZŁOTOFriis-Holm Chokolade  (Dania) – O’Payo Milk Sansho 50% (**)

tabliczka z japońskim pieprzem Sansho 50% – kremowo-miodowa, ziarna kakao z Nikaragui

+ gastronomiczna nagroda specjalna

SrebroCacao Farm Formosa 福爾摩莎可可農場  (Tajwan) – Tropical Island – 52% Kumquat (**)

SrebroEtat de Choc  (Kanada) – Cari

SrebroFu Wan Chocolate  (Tajwan) – Charcoal Oolong Milk Tea 56% (**)

SrebroFu Wan Chocolate  (Tajwan) – Rose Lychee Oriental Beauty Milk Tea 56% (**)

+ nagroda specjalna dla receptury

SrebroLidka Chocolate  (Czechy) – Coffee Milk Special (**)

BrązChequessett Chocolate  (USA) – Monomoy Mochaccino Chocolate Bar (**)

BrązLove Brown Cacao  (Tajwan) – Passion Code #520 Maca Milk Chocolate (**)

BrązSolkiki Chocolatemaker  (Wielka Brytania) – Applewood Smoked 63% Gran Nativo (**)

* Mleczne czekolady z dodatkami

ZŁOTOJoan Baixas  (Hiszpania) – Chocolate con Leche y Crujiente de Kikos

+ gastronomiczna nagroda specjalna

SrebroCoco Kyoto  (Japonia) – Gyokuro Roasted Green Tea and Brown Rice (**)

SrebroCocobel  (Trynidad i Tobago) – Felicity (**)

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – O’Payo Milk Liquorice 50% (**)

Brązgreen bean to bar Chocolate  (Japonia) – Fukuoka – Houjicha

BrązWhite Label Chocolate  (USA) – 58% Salted Brown Butter Milk

* Mleczne czekolady nadziewane

BrązDaito Cacao  (Japonia) – Anthem Gianduja Noisette (**)

* Aromatyzowane białe czekolady

ZŁOTOT’a Milano  (Włochy) – Tavoletta Bianco Caramello e Liquirizia

SrebroAruntam – Sensory Chocolate  (Włochy) – Biancomangiare – Bio White Veg 48% (**)

+ nagroda specjalna za reinterpretację

SrebroChocolala  (Estonia) – Organic Blackcurrant Chocolate (**)

SrebroChocolala  (Estonia) – Organic Sea Buckthorn Chocolate (**)

SrebroCOFE  (Tajwan) – Paochong Tea and Mango

+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników

+ nagroda specjalna dla receptury

SrebroCOFE  (Tajwan) – Red Oolong & Pineapple

+ Special: Local ingredients

+ nagroda specjalna dla receptury

SrebroDaito Cacao  (Japonia) – Miki Cha (**)

SrebroHarrer Chocolat  (Węgry) – Red Beets (**)

+ gastronomiczna nagroda specjalna

SrebroKasama Chocolate  (Kanada) – Raspberry White (**)

BrązBarbers Bean To Bar  (Wielka Brytania) – 35% Blond Chocolate with Sea Salt (**)

BrązCOFE  (Tajwan) – Charcoal Roasted Oolong Tea

BrązCOFE  (Tajwan) – Oriental Beauty Tea

BrązKasama Chocolate  (Kanada) – Philippine Durian (**)

BrązKasama Chocolate  (Kanada) – Strawberry White (**)

* Białe czekolady z dodatkami

ZŁOTOCastronovo Chocolate  (USA) – White Chocolate with Lemon & Lemon Salt

SrebroFjåk Chocolate  (Norwegia) – White & Norwegian Gingerbread (**)

SrebroGRANDPOIR  (Japonia) – Grandpoir Snow White Strawberry (**)

+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników

SrebroKaruna Chocolate  (Włochy) – White Raspberries

SrebroTerroir Chocolate  (USA) – Golden Milk White Chocolate (**)

BrązQ sweet 精品甜點  (Tajwan) – Mulberry-Comfort Chocolate Bar


Co jeszcze wydarzyło się w ostatnim roku?

International Chocolate Awards 2020 – edycja EMEA (Europe, Middle East, Africa)

Pierwszy międzynarodowy triumf Beskid Chocolate

Gratulacje należą się ekipie Beskid Chocolate – mleczna tabliczka Wenezuela 50% Caicara del Orinoco otrzymała brązową nagrodę International Chocolate Awards 2020 (edycja EMEA – Europe, Middle East and Africa czyli Europa, Środkowy Wschód i Afryka) w kategorii “Micro-batch – Plain/origin milk chocolate bars” (mleczne czekolady bez dodatków, produkowane w małej skali).

Tym samym Beskid Chocolate dołączyła do JP Czekolada i Chocolate Story jako trzecia polska manufaktura doceniona w najważniejszych na świecie konkursach dla rzemieślniczych tabliczek czekolady.

Dania, Francja i Wielka Brytania – wielki powrót mistrzów czekolady

W tej edycji konkursu dla najlepszych czekolad powracają europejskie domy czekolady najbardziej kojarzone z produkcją od ziarna kakao do tabliczki.

24 nagrody zdobył Duńczyk Mikkel Friis-Holm. Ten szef kuchni w Stanach Zjednoczonych obserwował początki czekoladowej rewolucji. Pierwsze tabliczki pod marką Friis-Holm Chocolade powstawały we współpracy z Chocolat Bonnat, a od 2015 roku już wyłącznie we własnej manufakturze w Danii.

Jedenaście nagród trafiło do domu czekolady Bonnat (Voiron, Francja) – zasłużonej marki od której właściwie zaczęła się produkcja czekolad jednorodnych (single origin), pochodzących z jednego rejonu czy plantacji. Brązową nagrodą doceniono tabliczki Apotequil, Cacao Cusco, Cacao Real del Xoconuzco, Haiti, Mana, Puerto Cabello oraz ciemną czekoladę z orzechową praliną. Srebrne nagrody otrzymały czekolady z dodatkami – z kawą oraz jałowcem. Złoto – ciemna pistacjowa tabliczka powstała w ramach ekskluzywnej kooperacji z Jeanem Sulpice znanym jako najmłodszy francuski szef kuchni który otrzymał gwiazdkę Michelina.

13 nagród zdobyła Chocolaterie Morin czyli kolejna rodzinna francuska manufaktura o bardzo długiej tradycji. Dość nietypowo, oprócz tabliczek, złote nagrody otrzymały też kakao w proszku oraz masło kakaowe – jedno i drugie stworzone z peruwiańskich ziaren kakao. Złoto zdobyły czekolady Pérou Chanchamayo 63% (oraz jej wersja z… olejkiem z liści laurowych), srebro m.in. tabliczka Venezuela Chuao 70%.