Światowy finał konkursu International Chocolate Awards 2020-2021
Na długo oczekiwanej, wirtualnej ceremonii rozdania nagród poznaliśmy pełne wyniki globalnego finału konkursu International Chocolate Awards 2020-21. Do światowego finału mogły trafić tylko tabliczki, które doceniono wcześniej w edycjach regionalnych. Ze względu na pandemię, jurorzy pracowali w większości zdalnie, co było ogromnym, bardzo międzynarodowym i skomplikowanym przedsięwzięciem. Mimo trudnego otoczenia, jurorów czekał w tej edycji niezwykle trudny wybór, bo jakość przesłanych zgłoszeń okazała się bardzo wysoka.
Które manufaktury zdobyły uznanie jurorów? Jakie tabliczki uznano za najlepsze czekolady na świecie? Odpowiedź można było znaleźć na … 216 slajdach prezentowanych podczas transmitowanej online gali :) Jak zwykle skupię się na nagrodach dla najlepszych czekolad, pomijając kremy, karmelki czy pralinki.
Po raz pierwszy oddzielne nagrody trafiły do dostawców rzemieślniczych składników kakaowych – masła kakaowego i kakao w proszku. Tutaj nagrodzone srebrem zostało kakao 100% z Peru od Morin (w sklepie Sekretów). Złoto za masło kakaowe “Tesoro Amazonico” otrzymała Manteca Piura (Peru), srebro – Morin.
Najlepsze czekolady w całym konkursie
Najlepsza mleczna czekolada – ogólny złoty zwycięzca konkursu:
– Qantu Oh la vache! Morropon Milk 60% – pierwsza mleczna tabliczka tej manufaktury

Najlepsza ciemna czekolada – ogólny złoty zwycięzca konkursu:
– Cacaosuyo Cuzco 80 – kremowa, wielowymiarowa czekolada

Jednogłośna wygrana peruwiańskiego kakao!
Wyniki w najważniejszych kategoriach – najlepsze czekolady
* Czekolady single origin bez dodatków
* Ciemne czekolady
ZŁOTO: Cacaosuyo (Peru) – Cuzco 80
+ ZŁOTO dla producenta
+ ZŁOTO dla produktów Direct Trade (kakao kupowane bez pośredników)
+ ZŁOTO dla produkcji w kraju pochodzenia ziaren kakao
Srebro: Cacaosuyo (Peru) – Chuncho
Srebro: Cacaosuyo (Peru) – Lakuna
Srebro: Cacaosuyo (Peru) – Piura Select
Srebro: Chocolaterie Morin (Francja) – Pérou Chanchamayo 63%
Srebro: Chocolaterie Morin (Francja) – République Dominicaine Yamasá 63%
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Chuno 70% – Double Turned – Single Bean
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Chuno 70% – Triple Turned – Single Bean
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – La Dalia 100% – The lazy cocoa growers
+ ZŁOTO dla tabliczek 100%
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – La Dalia 70% – The lazy cocoa growers
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Nicaliso 70% – Single Bean
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Rugoso 70% – Single Bean
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Rugoso 70% Bad Fermentation -Single Bean
Srebro: Maraná (Peru) – San Martín Dark 80% – Amazónico
Srebro: Pacari Chocolate (Ekwador) – Esmeraldas 70%
Srebro: Pacari Chocolate (Ekwador) – Guayas 70%
Srebro: Pacari Chocolate (Ekwador) – Guayas 75%
+ ZŁOTO: dla produktów certyfikowanych ekologicznych
Srebro: Pacari Chocolate (Ekwador) – Lacumbia Arauquita 70%
Srebro: Pacari Chocolate (Ekwador) – Piura Quemazon 70%
Srebro: Pacari Chocolate (Ekwador) – Raw 70%
Srebro: Pacari Chocolate (Ekwador) – Tangara 70%
Srebro: PERÚ PURO (Niemcy) – PERÚ PURO Chuncho Gold Grand Cru 70% ( * Max Felchlin AG)
Srebro: Tesoro Amazonico (Peru) – Dark 70 Chuncho
Srebro: Tesoro Amazonico (Peru) – Piura Dark 76
Srebro: Tesoro Amazonico (Peru) – San Martin Dark 70
Srebro: Vigdis Rosenkilde (Norwegia) – 70% Chuncho Kakao fra Kiteni i Peru ( * Theobroma Inversiones S.A.C)
Brąz: Benns Ethicoa (Malezja) – Merdeka Blend (Malaysia Origin)
Brąz: Bonnat Chocolatier (Francja) – Cacao Real del Xoconuzco
Brąz: Bonnat Chocolatier (Francja) – Puerto Cabello
Brąz: Chocolaterie Morin (Francja) – Madagascar Sambirano 70%
Brąz: Chocolaterie Morin (Francja) – Pérou Pablino 70%
Brąz: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Johe 70% – Single Bean
Brąz: Maraná (Peru) – Cusco Dark 70% – Chuncho
Brąz: Maraná (Peru) – Piura Dark 70% – Blanco
* Ciemne czekolady (micro-batch, tabliczki w bardzo małych partiach)
ZŁOTO : Fu Wan Chocolate (Tajwan) – Strawberry Beer Yeast 70%
drożdże piwne z truskawkowego piwa dodane do fermentujących ziaren kakao – bardzo złożony aromat, sezonowa zimowa tabliczka na tajwański Nowy Rok
+ ZŁOTO dla producenta
+ ZŁOTO dla produktów Direct Trade (kakao kupowane bez pośredników)
+ ZŁOTO dla produkcji w kraju pochodzenia ziaren kakao
+ nagroda specjalna za fermentację kakao z dodatkami
+ nagroda specjalna dla edycji limitowanych
Srebro: Argencove (Nikaragua) – Masaya
Srebro: Bellantoni Cioccolato (Włochy) – Cioccolato Fondente 70% Tanzania
Srebro: Cacao Hunters (Kolumbia) – Elizabeth 71%
Srebro: Cacao Hunters (Kolumbia) – Nihonbashi 66%
Srebro: Chaleur B Chocolat (Kanada) – Maya Mountain 70% Cacao
Srebro: Fu Wan Chocolate (Tajwan) – Beer Yeast #3 American Ale Style 70% RG
Srebro: Fu Wan Chocolate (Tajwan) – Red Wine Yeast #1 70%
Srebro: Fu Wan Chocolate (Tajwan) – Taiwan #1 70% Ping Tung
Srebro: Goodnow Farms Chocolate (USA) – Almendra Blanca, 77%
Srebro: Goodnow Farms Chocolate (USA) – Asochivite, 77%
Srebro: Goodnow Farms Chocolate (USA) – Esmeraldas, 70%
Srebro: Hecho Chocolate (Meksyk) – 70% Cacao Criollo Blanco Finca La Rioja
Srebro: Hummingbird Chocolate Maker (Kanada) – Hispaniola 70%
Srebro: Kahkow (USA) – La Esmeralda 67% – Single Estate
+ ZŁOTO : dla produktów certyfikowanych ekologicznych
Srebro: Kahkow (USA) – La Magdalena 70% – Single Estate
Srebro: Kahkow (USA) – Los Bejucos 65% – Denomination of Origin
Srebro: Kahkow (USA) – Tireo 68% – Single Estate
Srebro: Kahkow (USA) – West Indian 67%
+ nagroda specjalna za fermentację kakao z dodatkami
Srebro: Minimal Bean to Bar Chocolate (Japonia) – Arhuaco
Srebro: Minimal Bean to Bar Chocolate (Japonia) – Fruity
+ nagroda specjalna: gruby przemiał
Srebro: Murata (Japonia) – Cusco 70%
Srebro: Qantu (Kanada) – Bagua 70%
Srebro: Qantu (Kanada) – Chaska 70%
Srebro: Qantu (Kanada) – Chuncho 70%
Srebro: Qantu (Kanada) – Gran Blanco 70%
Srebro: Qantu (Kanada) – Morropón 70%
Srebro: Standout Chocolate (Szwecja) – India Idukki 70%
Srebro: Sweets Escalier (Japonia) – Peru Cusco 75%
Srebro: Sweets Escalier (Japonia) – Thailand Nakhon 68%
Srebro: Utopick Cacao (Hiszpania) – Paquibato 70%
Brąz: Eldora Chocolate (USA) – 70% Maya Mountain Belize Bar
Brąz: Fjåk Chocolate (Norwegia) – 70% Dark Madagascar
Brąz: Goodnow Farms Chocolate (USA) – Boyaca, 73%
Brąz: Goodnow Farms Chocolate (USA) – El Carmen, 77%
Brąz: Goodnow Farms Chocolate (USA) – Limited Release, Bahia
Brąz: Goodnow Farms Chocolate (USA) – Ucayali, 70%
Brąz: Jacek Chocolate Couture (Kanada) – Costa Rica 70%
Brąz: La Fèverie by Hasnaâ (Francja) – Inde – Idukki 71%
Brąz: McGuire Chocolate Company (Kanada) – Arhuacos 70%
Brąz: Meybol Cacao (Niemcy) – Criollo Origin Vraem Peru
Brąz: Meybol Cacao (Niemcy) – N° 3 Chuncho Collection
Brąz: Murata (Japonia) – Peru Piura 70%
Brąz: PARADAi Chocolate (Tajlandia) – Thailand Blend Dark 72%
Brąz: PARADAi Chocolate (Tajlandia) – Thailand Chanthaburi Dark 70%
Brąz: Shattell Chocolate (Peru) – Dark Chocolate 85% Cacao Chuncho
+ Srebro dla czekolad wysokoprocentowych
Brąz: Standout Chocolate (Szwecja) – Belize Maya Mountain 70%
Brąz: Standout Chocolate (Szwecja) – Guatemala Lachuá 70%
Brąz: Sweets Escalier (Japonia) – Peru Cusco 68%
Brąz: Tsinane (Peru) – Bitter Tsinane 70%
* Mleczne czekolady single origin bez dodatków
ZŁOTO: Cacaosuyo (Peru) – Piura Milk
+ ZŁOTO dla producenta
+ ZŁOTO dla produktów Direct Trade (kakao kupowane bez pośredników)
+ ZŁOTO dla produkcji w kraju pochodzenia ziaren kakao
Srebro: Auro Chocolate (Filipiny) – 50% Milk Chocolate
Srebro: Cacao Hunters (Kolumbia) – Tumaco Leche 53%
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Dark Milk 65%
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – O’Payo Milk 50%
+ ZŁOTO: dla produktów certyfikowanych ekologicznych
Srebro: Maraná (Peru) – Cusco Milk 50% – Chuncho
Srebro: Vigdis Rosenkilde (Norwegia) – 60% Mørk Melkesjokolade. Kakao fra Piura ( * Theobroma Inversiones S.A.C)
Brąz: Chocolaterie Morin (Francja) – Vietnam Thanh Long 48%
Brąz: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Dark Milk 55%
Brąz: Tobago Estate Chocolates (Szwecja) – Tobago Estate Chocolate Laura ( * PRALUS)
* Mleczne czekolady single origin bez dodatków (micro-batch, tabliczki w bardzo małych partiach)
ZŁOTO: Qantu (Kanada) – Oh la vache! Morropón Milk 60%
+ ZŁOTO dla producenta
+ ZŁOTO dla produktów Direct Trade (kakao kupowane bez pośredników)
Srebro: Duffy’s (Wielka Brytania) – Duffy’s Honduras Mayan Milk 61%
Srebro: Honoka’a Chocolate Co. (USA) – Pure Hawaiian Cacao 55% Goat Milk Bar
Srebro: Lidka Chocolate (Czechy) – Sheep Milk Chocolate
+ nagroda specjalna dla tabliczek z mleka innego niż krowie
Srebro: Standout Chocolate (Szwecja) – Dark Milk India Idukki 60%
Brąz: Chen Rui Zhen (Tajwan) – Children White Color
Brąz: Kaitxo (Hiszpania) – Peru Dark Milk 50%
Brąz: kesshō (Chiny) – 58% Milk Chocolate
Brąz: La Fèverie by Hasnaâ (Francja) – Venezuela – Chuao Aragua Dark Milk 60%
Brąz: Standout Chocolate (Szwecja) – Dark Milk Madagascar Sambirano 60%
Brąz: White Label Chocolate (USA) – 48% Brown Butter Milk
Brąz: Zoto (Belgia) – Mayan Red 60% – Dark Milk ( * Chocolatoa)
* Czekolady bez dodatków z nietypowymi składnikami
ZŁOTO: Wild Blue Chocolate (USA) – 70% Dark Chocolate, Pisa Haiti
Srebro: Fjåk Chocolate (Norwegia) – 60% Dark Milk Tanzania
Srebro: Palette de Bine (Kanada) – Milk + Maple Wild Harvest Bolivia 55%
Srebro: PARADAi Chocolate (Tajlandia) – Nakhon Dark 70% with Pure Coconut Sugar
Srebro: Wild Blue Chocolate (USA) – 70% Dark Chocolate, Maya Mountain Belize
Brąz: Amazing Cacao (Rosja) – Copuazu 62% with Almond Milk
Brąz: Coco Kyoto (Japonia) – Peru 50%
Brąz: Goodnow Farms Chocolate (USA) – Asochivite with Maple Sugar
Brąz: Kūltūr cacao (Belgia) – Artist / Moulinet Malah Na Bulong
Brąz: Kūltūr cacao (Belgia) – Artist Chocolate India 69%
Brąz: Luisa Abram (Brazylia) – Dark Coconut Milk Chocolate
Brąz: Solkiki Chocolatemaker (Wielka Brytania) – Costa Esmeraldas Dark-Milk 64%
* Białe czekolady single origin bez dodatków
ZŁOTO: Danta Chocolate (Gwatemala) – Kampura White Limited Edition
+ ZŁOTO dla producenta
+ ZŁOTO dla produktów Direct Trade (kakao kupowane bez pośredników)
+ ZŁOTO dla produkcji w kraju pochodzenia ziaren kakao
Srebro: Chocolatier Palet d’Or (Japonia) – Tablet Terroir Blanc Ghana 50%
Srebro: Chocolatier Palet d’Or (Japonia) – Tablet Terroir Blanc Tanzania 50%
Srebro: Wolter (Meksyk) – Chelo Caramelo 34%
Czekolady z dodatkami lub aromatami
* Ciemne aromatyzowane czekolady
ZŁOTO: Fu Wan Chocolate (Tajwan) – Taiwan Tie-Guan-Yin Tea 62% (**)
+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników
Srebro: Cielo Dentro Chocolate (Meksyk) – Chak 68% (**)
Srebro: Fu Wan Chocolate (Tajwan) – Taiwan Red Jade Tea 62% (**)
+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników
Srebro: Fu Wan Chocolate (Tajwan) – Taiwan Red Oolong Tea 62% (**)
+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników
Srebro: Goodnow Farms Chocolate (USA) – Special Reserve, Brown Butter (**)
+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników
Srebro: Goodnow Farms Chocolate (USA) – Special Reserve, Lawley’s Rum (**)
Srebro: Goodnow Farms Chocolate (USA) – Special Reserve, Putnam Rye Whiskey (**)
Srebro: Kasama Chocolate (Kanada) – Single Malt (**)
Srebro: Pacari Chocolate (Ekwador) – Guayusa (**)
+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników
Srebro: Pacari Chocolate (Ekwador) – Lime (**)
Srebro: Pacari Chocolate (Ekwador) – Rica Rica (**)
Srebro: Pacari Chocolate (Ekwador) – Yerba Mate (**)
Srebro: Prime Chocolate (Białoruś) – Prime Chocolate Angel’s Share 70% (**)
+ nagroda specjalna za aromatyzowanie i leżakowanie kakao
Srebro: Standout Chocolate (Szwecja) – Nordic Nature Spruce Shoots (**)
+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników
Brąz: Cacao Hunters (Kolumbia) – Limoncillo
Brąz: Cacao Hunters (Kolumbia) – Pimienta 70% (**)
Brąz: Chaleur B Chocolat (Kanada) – Rye Whisky Infused and Grinded 70% Cacao (**)
Brąz: Chocolaterie Morin (Francja) – Chanchamayo Laurier 63%
Brąz: Fu Wan Chocolate (Tajwan) – Taiwan Magao (Wild Pepper) 62% (**)
Brąz: Goodnow Farms Chocolate (USA) – Special Reserve, Las Palomas Coffee (**)
Brąz: Hey Fun Chocolate (Tajwan) – Oriental Beauty Tea Chocolate (**)
Brąz: Jacek Chocolate Couture (Kanada) – Whisky
Brąz: Kasama Chocolate (Kanada) – Kapé Espresso (**)
Brąz: Qantu (Kanada) – Chuncho 60% Maple and Maras Salt (**)
Brąz: Tesoro Amazonico (Peru) – Dark Espresso 62 (**)
Brąz: 曾志元 Zengzhiyuan台灣Taiwan (Tajwan) – Taiwan Plum (**)
* Ciemne czekolady z dodatkami
ZŁOTO: Mission Chocolate (Brazylia) – Three Theos (**)
+ nagroda specjalna – inne gatunki kakaowca
Srebro: Argencove (Nikaragua) – Banana, Cinnamon & Cloves (**)
Srebro: Eldora Chocolate (USA) – 70% Zesty Mango Pinon Bar – Medium Spice (**)
Srebro: Nina Fine Chocolates (Peru) – Nina 67% Theo. Cacao&Bicolor+Sacha Inchi (**)
+ nagroda specjalna – inne gatunki kakaowca
Srebro: Pacari Chocolate (Ekwador) – Juniper-Enebro (**)
Srebro: Paul And Mike (Indie) – P&M 64% Sichuan Pepper & Orange Peel (**)
Brąz: Bonnat Chocolatier (Francja) – Jean Sulpice – Chocolat Noir Pistaches
Brąz: Dick Taylor Craft Chocolate (USA) – Orange Bourbon Pecan (**)
Brąz: Fjåk Chocolate (Norwegia) – 70% Dark Reindeer Lichen & Lingonberry (**)
+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników
Brąz: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Medagla Soy 70% – Dried Yuasa Soy (**)
Brąz: green bean to bar Chocolate (Japonia) – Madagascar 70%+Nibs
Brąz: Pacari Chocolate (Ekwador) – Cusco Pink Salt and Nibs (**)
Brąz: Pacari Chocolate (Ekwador) – Green Olives (**)
Brąz: Palato Hand Crafted Chocolate (Honduras) – 70% Dark Chocolate w Caramelized Ginger (**)
Brąz: tete Bean to Bar Chocolate (Japonia) – Bergamot & Pink Pepper (**)
Brąz: 可味Tastychoco (Chiny) – Moutai Soaked Nibs Dark Chocolate Bar (**)
* Ciemne nadziewane czekolady
ZŁOTO: Guido Castagna (Włochy) – MES Gianduja Fondente
mistrz orzechów laskowych :) czekolada niczym włoski cukierek giandujotto w postaci tabliczki
+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników
Srebro: Etat de Choc (Kanada) – Noisettes, Chocolat Noir & Sarrasin
Srebro: Volpati Davide (Włochy) – Gianduia Caterina
Brąz: Cocobel (Trynidad i Tobago) – Máliaba (**)
Brąz: Volpati Davide (Włochy) – Fondente Tre Strati
* Aromatyzowane mleczne czekolady
ZŁOTO: Friis-Holm Chokolade (Dania) – O’Payo Milk Sansho 50% (**)
tabliczka z japońskim pieprzem Sansho 50% – kremowo-miodowa, ziarna kakao z Nikaragui
+ gastronomiczna nagroda specjalna
Srebro: Cacao Farm Formosa 福爾摩莎可可農場 (Tajwan) – Tropical Island – 52% Kumquat (**)
Srebro: Etat de Choc (Kanada) – Cari
Srebro: Fu Wan Chocolate (Tajwan) – Charcoal Oolong Milk Tea 56% (**)
Srebro: Fu Wan Chocolate (Tajwan) – Rose Lychee Oriental Beauty Milk Tea 56% (**)
+ nagroda specjalna dla receptury
Srebro: Lidka Chocolate (Czechy) – Coffee Milk Special (**)
Brąz: Chequessett Chocolate (USA) – Monomoy Mochaccino Chocolate Bar (**)
Brąz: Love Brown Cacao (Tajwan) – Passion Code #520 Maca Milk Chocolate (**)
Brąz: Solkiki Chocolatemaker (Wielka Brytania) – Applewood Smoked 63% Gran Nativo (**)
* Mleczne czekolady z dodatkami
ZŁOTO: Joan Baixas (Hiszpania) – Chocolate con Leche y Crujiente de Kikos
+ gastronomiczna nagroda specjalna
Srebro: Coco Kyoto (Japonia) – Gyokuro Roasted Green Tea and Brown Rice (**)
Srebro: Cocobel (Trynidad i Tobago) – Felicity (**)
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – O’Payo Milk Liquorice 50% (**)
Brąz: green bean to bar Chocolate (Japonia) – Fukuoka – Houjicha
Brąz: White Label Chocolate (USA) – 58% Salted Brown Butter Milk
* Mleczne czekolady nadziewane
Brąz: Daito Cacao (Japonia) – Anthem Gianduja Noisette (**)
* Aromatyzowane białe czekolady
ZŁOTO: T’a Milano (Włochy) – Tavoletta Bianco Caramello e Liquirizia
Srebro: Aruntam – Sensory Chocolate (Włochy) – Biancomangiare – Bio White Veg 48% (**)
+ nagroda specjalna za reinterpretację
Srebro: Chocolala (Estonia) – Organic Blackcurrant Chocolate (**)
Srebro: Chocolala (Estonia) – Organic Sea Buckthorn Chocolate (**)
Srebro: COFE (Tajwan) – Paochong Tea and Mango
+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników
+ nagroda specjalna dla receptury
Srebro: COFE (Tajwan) – Red Oolong & Pineapple
+ Special: Local ingredients
+ nagroda specjalna dla receptury
Srebro: Daito Cacao (Japonia) – Miki Cha (**)
Srebro: Harrer Chocolat (Węgry) – Red Beets (**)
+ gastronomiczna nagroda specjalna
Srebro: Kasama Chocolate (Kanada) – Raspberry White (**)
Brąz: Barbers Bean To Bar (Wielka Brytania) – 35% Blond Chocolate with Sea Salt (**)
Brąz: COFE (Tajwan) – Charcoal Roasted Oolong Tea
Brąz: COFE (Tajwan) – Oriental Beauty Tea
Brąz: Kasama Chocolate (Kanada) – Philippine Durian (**)
Brąz: Kasama Chocolate (Kanada) – Strawberry White (**)
* Białe czekolady z dodatkami
ZŁOTO: Castronovo Chocolate (USA) – White Chocolate with Lemon & Lemon Salt
Srebro: Fjåk Chocolate (Norwegia) – White & Norwegian Gingerbread (**)
Srebro: GRANDPOIR (Japonia) – Grandpoir Snow White Strawberry (**)
+ nagroda specjalna za wykorzystanie lokalnych składników
Srebro: Karuna Chocolate (Włochy) – White Raspberries
Srebro: Terroir Chocolate (USA) – Golden Milk White Chocolate (**)
Brąz: Q sweet 精品甜點 (Tajwan) – Mulberry-Comfort Chocolate Bar
Co jeszcze wydarzyło się w ostatnim roku?
International Chocolate Awards 2020 – edycja EMEA (Europe, Middle East, Africa)

Pierwszy międzynarodowy triumf Beskid Chocolate
Gratulacje należą się ekipie Beskid Chocolate – mleczna tabliczka Wenezuela 50% Caicara del Orinoco otrzymała brązową nagrodę International Chocolate Awards 2020 (edycja EMEA – Europe, Middle East and Africa czyli Europa, Środkowy Wschód i Afryka) w kategorii “Micro-batch – Plain/origin milk chocolate bars” (mleczne czekolady bez dodatków, produkowane w małej skali).
Tym samym Beskid Chocolate dołączyła do JP Czekolada i Chocolate Story jako trzecia polska manufaktura doceniona w najważniejszych na świecie konkursach dla rzemieślniczych tabliczek czekolady.
Dania, Francja i Wielka Brytania – wielki powrót mistrzów czekolady
W tej edycji konkursu dla najlepszych czekolad powracają europejskie domy czekolady najbardziej kojarzone z produkcją od ziarna kakao do tabliczki.
Aż 24 nagrody zdobył Duńczyk Mikkel Friis-Holm. Ten szef kuchni w Stanach Zjednoczonych obserwował początki czekoladowej rewolucji. Pierwsze tabliczki pod marką Friis-Holm Chocolade powstawały we współpracy z Chocolat Bonnat, a od 2015 roku już wyłącznie we własnej manufakturze w Danii.
Jedenaście nagród trafiło do domu czekolady Bonnat (Voiron, Francja) – zasłużonej marki od której właściwie zaczęła się produkcja czekolad jednorodnych (single origin), pochodzących z jednego rejonu czy plantacji. Brązową nagrodą doceniono tabliczki Apotequil, Cacao Cusco, Cacao Real del Xoconuzco, Haiti, Mana, Puerto Cabello oraz ciemną czekoladę z orzechową praliną. Srebrne nagrody otrzymały czekolady z dodatkami – z kawą oraz jałowcem. Złoto – ciemna pistacjowa tabliczka powstała w ramach ekskluzywnej kooperacji z Jeanem Sulpice znanym jako najmłodszy francuski szef kuchni który otrzymał gwiazdkę Michelina.
13 nagród zdobyła Chocolaterie Morin czyli kolejna rodzinna francuska manufaktura o bardzo długiej tradycji. Dość nietypowo, oprócz tabliczek, złote nagrody otrzymały też kakao w proszku oraz masło kakaowe – jedno i drugie stworzone z peruwiańskich ziaren kakao. Złoto zdobyły czekolady Pérou Chanchamayo 63% (oraz jej wersja z… olejkiem z liści laurowych), srebro m.in. tabliczka Venezuela Chuao 70%.