Wiele osób zdziwi się widząc wyniki tegorocznych nagród Akademii Czekolady (The Academy of Chocolate), ogłoszone przed kilkoma dniami w Londynie. Najważniejsze wyróżnienie konkursu – Golden Bean (Złote Ziarno) – powędrowało bowiem do ciemnej mlecznej tabliczki Sierra Nevada Dark Milk 63% stworzonej przez czekoladnika z Florydy, Castronovo Chocolates. Nigdy wcześniej tytuł ten nie trafił do wysokoprocentowej mlecznej czekolady. W sklepie Sekretów ta kategoria jest dla nas bardzo ważna, dlatego kibicujemy tej zmianie postrzegania zdrowszej i ciekawszej wersji mlecznych tabliczek.
Do Academy of Chocolate wpłynęło w tym roku 1600 zgłoszeń z 46 krajów. Na pierwszy rzut oka na liście zwycięzców nie ma polskich akcentów, ale to nie do końca prawda. Jedna z trzech nagród Rising Star 2019 (Wschodzące Gwiazdy branży prawdziwej czekolady) trafiła do Metiisto Artisan Chocolate. Metiisto to projekt pochodzącej z Poznania Magdaleny Smith i jej męża Trevora. Żeby skomplikować sprawę jeszcze troszkę, ich firma powstała w Szwecji, a obecnie znajduje się w… mieście Toowoomba w Australii. Dzięki przeprowadzce, Trevor i Magdalena eksplorują świat ziaren kakao z tamtej części świata, m.in. z Wysp Salomona. Oprócz Rising Star w tegorocznym rozdaniu nagród Akademii Metiisto otrzymało złote, srebre i brązowe nagrody za poszczególne tabliczki.
Nagrodzone tabliczki dostępne w sklepie Sekretów Czekolady:
- Amedei Acero 95%, Toskania, Włochy (brąz w kategorii ciemnych czekolad bean-to-bar od 90% kakao)
- Soklet 55%, Indie (brąz w kategorii tree-to-bar)
- Soklet 70%, Indie (brąz w kategorii tree-to-bar)
- Soklet 70% Bhut Jolokia + Himalayan Pink Salt, Indie (brąz w kategorii tree-to-bar z dodatkami)
- A.Morin Pérou Chanchamayo 63%, Francja (brąz w kategorii ciemnych czekolad bean-to-bar poniżej 90% kakao)
- Domori Guasare 70%, Włochy (brąz w kategorii ciemnych czekolad bean-to-bar poniżej 90% kakao)
- Idilio 12 Finca Torres, Szwajcaria (obok 14 Chuao, brąz w kategorii ciemnych czekolad bean-to-bar poniżej 90% kakao )
- Chocolate Tree Maya Mountain, Szkocja (brąz w kategorii ciemnych czekolad bean-to-bar poniżej 90% kakao)
- Chocolate Tree Belize Black 100%, Szkocja (brąz w kategorii ciemnych czekolad bean-to-bar od 90% kakao)
- Chocolate Tree Peru Milk 50%, Szkocja (brąz w kategorii mlecznych czekolad bean-to-bar)
- Michel Cluizel Mokaya 66%, Francja (srebro w kategorii ciemnych czekolad z dodatkiem wanilii/soli/nibsów/nietypowych cukrów)
- Michel Cluizel Riachuelo Lait 51%, Francja (srebro w kategorii mlecznych czekolad bean-to-bar)
Oddzielne od nagród rekomendacje Akademii (“commended” bars) zdobyły też:
- Amedei Toscano Black 63%, Włochy
- Amedei Toscano Black 90%, Włochy
- Idilio 16 Trincheras (obok Idilio 1 Porcelana), Szwajcaria
- Jordi Blend 100%, Czechy
Pełna lista tegorocznych zwycięzców we wszystkich kategoriach (także kremy czekoladowe, czekoladki z nadzieniem, pitne czekolady i opakowania) dostępna jest na stronie https://acadofchoc.com