Londyński triumf ciemnej mlecznej czekolady

Wiele osób zdziwi się widząc wyniki tegorocznych nagród Akademii Czekolady (The Academy of Chocolate), ogłoszone przed kilkoma dniami w Londynie. Najważniejsze wyróżnienie konkursu – Golden Bean (Złote Ziarno) – powędrowało bowiem do ciemnej mlecznej tabliczki Sierra Nevada Dark Milk 63% stworzonej przez czekoladnika z Florydy, Castronovo Chocolates. Nigdy wcześniej tytuł ten nie trafił do wysokoprocentowej mlecznej czekolady. W sklepie Sekretów ta kategoria jest dla nas bardzo ważna, dlatego kibicujemy tej zmianie postrzegania zdrowszej i ciekawszej wersji mlecznych tabliczek.

Do Academy of Chocolate wpłynęło w tym roku 1600 zgłoszeń z 46 krajów. Na pierwszy rzut oka na liście zwycięzców nie ma polskich akcentów, ale to nie do końca prawda. Jedna z trzech nagród Rising Star 2019 (Wschodzące Gwiazdy branży prawdziwej czekolady) trafiła do Metiisto Artisan Chocolate. Metiisto to projekt pochodzącej z Poznania Magdaleny Smith i jej męża Trevora. Żeby skomplikować sprawę jeszcze troszkę, ich firma powstała w Szwecji, a obecnie znajduje się w… mieście Toowoomba w Australii. Dzięki przeprowadzce, Trevor i Magdalena eksplorują świat ziaren kakao z tamtej części świata, m.in. z Wysp Salomona. Oprócz Rising Star w tegorocznym rozdaniu nagród Akademii Metiisto otrzymało złote, srebre i brązowe nagrody za poszczególne tabliczki.

Nagrodzone tabliczki dostępne w sklepie Sekretów Czekolady:

Oddzielne od nagród rekomendacje Akademii („commended” bars) zdobyły też:

Pełna lista tegorocznych zwycięzców we wszystkich kategoriach (także kremy czekoladowe, czekoladki z nadzieniem, pitne czekolady i opakowania) dostępna jest na stronie https://acadofchoc.com