Historia czekolady zaczęła się gdzieś na terenach dzisiejszego Ekwadoru, czyli w Ameryce Południowej. Najczęściej kakao kojarzymy z terenem z którego pochodzi większość upraw – Afryką. Gdzie jeszcze rośnie kakao?
Afryka: Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Nigeria, Kamerun, Togo, Sierra Leone, Uganda, Liberia, Gwinea, Tanzania, Madagaskar, Demokratyczna Republika Konga, Kongo, Wyspy Świętego Tomasza i Książęca, Gwinea Równikowa, Gabon, Angola, Republika Środkowoafrykańska, Benin, Komory
Ameryka Południowa: Brazylia, Ekwador, Peru, Kolumbia, Wenezuela, Boliwia, Gujana, Surinam
Ameryka Północna: Meksyk, Dominikana, Gwatemala, Haiti, Kuba, Honduras, Nikaragua, Jamajka, Panama, Grenada, Kostaryka, Dominika, Trynidad i Tobago, Saint Vincent i Grenadyny, Salwador, Saint Lucia, Belize
Australia i Oceania: Papua Nowa Gwinea, Wyspy Salomona, Vanuatu, Samoa, Mikronezja, Fidżi
Azja: Indonezja, Indie, Filipiny, Malezja, Sri Lanka, Tajlandia, Timor Wschodni