Rzadko piszę o konkursach, które nie są stricte czekoladowe. Great Taste Awards to jednak konkurs znany wielu smakoszom, którzy mogą śledzić go od połowy lat 90-tych ubiegłego wieku. Organizatorem konkursu jest rodzina Farrandów która pod marką Guild of Fine Foods wspiera rzemieślniczych producentów żywności. Co roku setki jurorów oceniają jedzenie i napoje z całego świata, fanom kulinarnych doznań dostarczając tyle wrażeń co oscarowa noc kinomaniakom. Ze względu na większą popularność konkursu w Wielkiej Brytanii, ogromna część zgłoszeń to brytyjskie produkty.
Kilka kategorii konkursu ma związek z czekoladą – oceniane są m.in. trufle, czekoladki, ale też czekoladowe tabliczki i czekolady z dodatkami. Tutaj znajdziesz informacje o tych dwóch ostatnich kategoriach, pozostałe – na oficjalnej stronie Great Taste Awards.
Co znaczą gwiazdki Great Taste Awards?
(źródło: Guild of Fine Food)
Jak podają organizatorzy,
*** 3 gwiazdki Great Taste (ang. exquisite – znakomity, wyśmienity smak) otrzymuje około 2% zgłoszonych do konkursu produktów
** 2 gwiazdki Great Taste (ang. outstanding – wyróżniający się smak) otrzymuje 10% zgłoszeń
* 1 gwiazdka Great Taste (ang. simply delicious – “po prostu pyszne”) trafia do około 25% zgłoszeń
Śmietanka wśród nagrodzonych
Jeśli przez trzy lata pod rząd dana marka otrzyma gwiazdki, może używać też określenia “producent Great Taste” (Great Taste Producer), tak jak Firetree, jeden z domów czekolady którego produkty raz na jakiś czas pojawiają się w sklepie Sekretów.
W październiku dowiemy się którzy producenci dostaną najwyższą nagrodę Golden Fork (Złoty Widelec) – ta w zeszłym roku trafiła tylko do 17 śmiałków w całym konkursie.
Uwaga – Great Taste Awards nie jest konkursem dla czekoladowych purystów, więc na liście nagrodzonych znajdują się też produkty które nigdy nie znalazłyby się na półkach sklepu Sekretów, głównie dlatego, że nie wszystkie te czekolady są zrobione od ziarna kakao (bean-to-bar). Są tu też jednak etyczne bean-to-barowe marki, które znamy i lubimy, np. Fjak, Cluizel czy Dick Taylor Craft Chocolate.
Zwycięzcy w kategorii nr 903 – “Chocolate bars” (tabliczki czekolady):
Producent | Nagrodzona tabliczka | Nagroda |
Beanu Cacao (Anglia – Wielka Brytania) | Guatemala 73% Dark Chocolate | |
Craft House Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Nicaragua O’Payo 69% | |
Hasnaa Chocolats Grand Crus (Francja) | Philippines Paquibato 60% Dark Milk Chocolate Bar | |
Standout Chocolate (Szwecja) | Single Origin Madagascar Sambirano 70% | |
Latitude Craft Chocolate (Uganda) | Latitude Craft Chocolate Rwenzori 80% Bar | |
Plentitude Chocolate (Filipiny) | Plentitude Chocolate: Rehoboth Estate 70% Chocolate | |
Michaela Dohnálková – Míšina čokoláda (Czechy) | Tanzania Dark Chocolate 100% | |
Standout Chocolate (Szwecja) | Single Origin Peru Urubamba 70% | |
Hasnaa Chocolats Grand Crus (Francja) | India 71% Bean to Bar Chocolate bar | |
Chocolate and Love Ltd. (Szkocja – Wielka Brytania) | Chocolate and Love – Rich Dark 71% cocoa | |
Michaela Dohnálková – Míšina čokoláda (Czechy) | Solomon Islands Milk Chocolate 60% with Goat Milk (mleczna z kozim mlekiem) | |
Dick Taylor Craft Chocolate (Eureka, Kalifornia, USA) | 75% Mexico, Soconusco | |
BeanCraft Ltd (Anglia – Wielka Brytania) | BeanCraft 55% Milk Chocolate, Tanzania | |
Michaela Dohnálková – Míšina čokoláda (Czechy) | Bali Jembrana Dark Chocolate 70% | |
Dick Taylor Craft Chocolate (Eureka, Kalifornia, USA) | 72% Belize, Toledo | |
Harris & James Chocolate Ltd (Anglia – Wielka Brytania) | H&J Intense Dark | |
Standout Chocolate (Szwecja) | Single Origin Guatemala Lachuá 70% | |
Stühmer (Węgry) | Stühmer Caramelised White Chocolate Bar 90g | |
Manufacture CLUIZEL (Francja) | Tablette Plantation Los Anconès Grand Cru San-Francisco de Macoris, Santo Domingo Noir 73% | |
Cobden & Brown (Irlandia Północna) | Cobden + Brown Dark 60% with Lime and Pink Himalayan salt | |
Auro Chocolate (Filipiny) | Saloy Single-Estate 70% Dark Chocolate | |
Latitude Craft Chocolate (Uganda) | Latitude Craft Chocolate Semuliki 70% Bar | |
JANEK Chocolate (Czechy) | 60 % Bean To Bar Milk Chocolate – Dominican Republic | |
Milkboy Swiss Chocolate (Szwajcaria) | Swiss Alpine Milk Chocolate | |
Barbers Bean to Bar (Anglia – Wielka Brytania) | 40% Peruvian Mocha chocolate bar | |
Hasnaa Chocolats Grand Crus (Francja) | Paquibato 76% Bean to Bar Chocolate bar | |
Fjåk Chocolate (Norwegia) | 68% dark India | |
Malagos Chocolate (Filipiny) | Malagos 85% Dark Chocolate | |
ChocoMe Kft. (Węgry) | chocoMe Entrée G124 | |
Chocolate and Love Ltd. (Szkocja – Wielka Brytania) | Chocolate and Love – Panama 80% cocoa | |
Grenada Chocolate Company (Grenada) | Grenada Chocolate Company 71% Organic Dark Chocolate | |
Cacaoteca (Dominikana) | 84% Dark chocolate | |
Summerdown Farms Ltd. (Anglia – Wielka Brytania) | Summerdown Chocolate Peppermint Thins | |
Standout Chocolate (Szwecja) | Dark Milk Haiti Cap-Haitïen 60% | |
Lucocoa Chocolate (Londyn, Anglia – Wielka Brytania) | 73% Belize | |
Standout Chocolate (Szwecja) | Dark Milk Madagascar Sambirano 60% | |
Beanu Cacao (Anglia – Wielka Brytania) | Ecuador 50% Milk Chocolate | |
The Careless Collection (Anglia – Wielka Brytania) | Beer and Biscuit Careless Bar | |
SPAR | SPAR Natural Organic Chocolate Bar Dark 55% 100g | |
Divine Chocolate Ltd (Anglia – Wielka Brytania) | Divine Dark Chocolate with Pink Himalayan Salt | |
Lucocoa Chocolate (Londyn, Anglia – Wielka Brytania) | 73% Guatemala | |
Barbers Bean to Bar (Anglia – Wielka Brytania) | 68% Ugandan Dark Chocolate | |
Equiori (Kolumbia) | Equiori 80% Cacao Organic Chocolate | |
Chocolate and Love Ltd. (Szkocja – Wielka Brytania) | Chocolate and Love – Madagascar 70% cocoa | |
Beanu Cacao (Anglia – Wielka Brytania) | Nicaragua 71% Dark Chocolate | |
Grenada Chocolate Company (Grenada) | Grenada Chocolate Company 100% Organic Dark Chocolate | |
Michaela Dohnálková – Míšina čokoláda (Czechy) | Madagascar Dark Chocolate 70% | |
Standout Chocolate (Szwecja) | Single Origin Belize Maya Mountain 70% | |
Karuna Chocolate (Południowy Tyrol, Włochy) | 100% pure dark, Chuncho , Peru | |
Purbeck Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Ecuadorian Dark 72% Chocolate Bar | |
Barbers Bean to Bar (Anglia – Wielka Brytania) | 35% Peruvian Toasted Milk and Sea Salt Bar | |
Moon Chocolate (Czechy) | Vega | |
Manufacture CLUIZEL (Francja) | Tablette Plantation Vila Gracinda Grand Cru Santo Amaro, São Tomé Noir 73% | |
Fjåk Chocolate (Norwegia) | 70% dark Tanzania | |
Manufacture CLUIZEL (Francja) | Tablette Plantation Mokaya Grand Cru Tapachula, Mexique Noir 75% Bio | |
Karuna Chocolate (Południowy Tyrol, Włochy) | Dark chocolate Dominican Republic 80% | |
Pangea Chocolate (Katalonia, Hiszpania) | Peru – Gran Chililique 71% | |
Ombar (Anglia – Wielka Brytania) | Ombar Coco Mylk | |
Manufacture CLUIZEL (Francja) | Tablette Plantation Mangaro Grand Cru Ambohimarina, Madagascar Noir 71% | |
Caragh Chocolates (wyspa Sark, Guernsey) | Milk Chocolate Bar | |
Lidl Ireland | Way to Go Chocolate Dark Chocolate | |
BeanCraft Ltd (Anglia – Wielka Brytania) | BeanCraft 70% Dark Chocolate, Tanzania | |
Manufacture CLUIZEL (Francja) | Tablette Plantation El Jardin Grand Cru Fuente de Oro, Colombia Noir 75% | |
Lucifer Chocolate (Słowenia) | LuciFIT – Ciemna czekolada ze stewią | |
Karuna Chocolate (Południowy Tyrol, Włochy) | Dark chocolate India 70% | |
Standout Chocolate (Szwecja) | Single Origin India idukki 70% | |
Harris & James Chocolate Ltd (Anglia – Wielka Brytania) | H&J Delicious Dark | |
Wnder (Anglia – Wielka Brytania) | Wnder Vineyard 76% | |
Choba Choba (Szwajcaria) | Dark 71% | |
Happi Free From (Wielka Brytania) | Happi Oat M!lk Chocolate – Plain M!lk | |
Malagos Chocolate (Filipiny) | Malagos 72% Dark Chocolate |
Kolejna kategoria to czekolady z aromatami lub dodatkami
Producent | Nagrodzona tabliczka | Nagroda |
Before Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Before Chocolate Mint Chocolate Drops | |
Before Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Before Chocolate Passion Fruit & Camu Camu Chocolate Drops | |
Before Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Before Chocolate Vanilla Chocolate Buttons | |
Le Petit Duc (Francja) | Le Petit Duc – ‘Fleur de Sel’ Salted Milk Chocolate | |
Standout Chocolate (Szwecja) | Nordic Nature Blueberry 63% | |
Stühmer (Węgry) | Stühmer Mango Fantasy Chocolate Bar 90g | |
Auro Chocolate (Filipiny) | 32% White Chocolate w/ Cacao Nibs | |
Wickedly Welsh Chocolate (Walia – Wielka Brytania) | Dark Chocolate & Sea salt | |
Moon Chocolate (Czechy) | Galaxie Sombrero | |
Standout Chocolate (Szwecja) | Nordic Nature Spruce Shoots 66% | |
Jacqueline’s Homemade Chocolates & Sweet Treats (Anglia – Wielka Brytania) | Sea Salt Caramel Bar | |
Auro Chocolate (Filipiny) | Peanut Dark Chocolate | |
Dick Taylor Craft Chocolate (Eureka, Kalifornia, USA) | Vanilla Milk | |
Choba Choba (Szwajcaria) | Passion Fruit (marakuja) | |
Solkiki Chocolatemaker (Anglia – Wielka Brytania) | Sakura Cherryleaf 65% Dark Milk Chocolate with Gran Palo cacao | |
Dick Taylor Craft Chocolate (Eureka, Kalifornia, USA) | Brown Butter with Nibs & Sea Salt | |
Manufacture CLUIZEL (Francja) | Tablette Grand Cru Guayas Noir 70% Ecorces d’orange (ze skórką pomarańczy) | |
Reel Chocolate (Serbia) | Organic dark chocolate 70% with organic wild blueberry and blackberries | |
Choba Choba (Szwajcaria) | Coffee | |
Before Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Before Chocolate Mandarin Orange Chocolate Buttons | |
Manufacture CLUIZEL (Francja) | Tablette Grand Cru Guayas Noir 70% Grué de cacao Bio (z nibsami kakao) | |
Solkiki Chocolatemaker (Anglia – Wielka Brytania) | Olive wood Smoked 62% Dark Milk Chocolate with Gran Chililique cacao | |
Seed and Bean (Anglia – Wielka Brytania) | Seed and Bean Organic Lavender Dark Chocolate | |
Chocolate and Love (Szkocja – Wielka Brytania) | Chocolate and Love – Orange | |
Harlequin Chocolates (Węgry) | LAVENDLI chocolate bar (mleczna czekolada z lawendą i limonką kaffir) | |
Fjåk Chocolate (Norwegia) | 70% espresso dark chocolate | |
Karuna Chocolate (Południowy Tyrol, Włochy) | Mexico 62% dark cashew nougat and hazelnuts (nugat z nerkowców + orzechy laskowe) | |
LoveRaw (Anglia – Wielka Brytania) | White Choc Cre&m Wafer Bar | |
Pedacos de Cacau (Portugalia) | Tablete Pepitas de Cacau (NibsTablet) | |
Purbeck Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Ecuadorian Dark 72% Chocolate Bar with Natural Raspberry (ciemna z maliną) | |
Harrer Chocolat (Węgry) | Maize | |
Manufacture CLUIZEL (Francja) | Tablette Grand Cru Guayas Noir 70% Café Grand Cru Chiapas Bio | |
Solkiki Chocolatemaker (Anglia – Wielka Brytania) | Applewood Smoked 63% Dark Milk Chocolate with Gran Nativo cacao | |
Reizl Chocolates (Chorwacja) | Organic Dark Chocolate With Lemongrass (ciemna z trawą cytrynową) | |
Chocolate and Love (Szkocja – Wielka Brytania) | Chocolate and Love – Sea Salt & Caramel | |
Cheerful Buddha (Anglia – Wielka Brytania) | ‘Bean to Bar’ CBD infused 73% Dark Chocolate | |
Stühmer (Węgry) | Stühmer Blackcurrant Fantasy Chocolate Bar 90g | |
Body and Mind Botanicals (Anglia – Wielka Brytania) | Cannabis Infused Chocolate Buttons – Orange | |
Karuna Chocolate (Południowy Tyrol, Włochy) | Stone Pine & dark chocolate | |
Rhythm 108 (Szwajcaria) | Rhythm 108 Mint Fondant Bar 100g | |
Superfoodio (Anglia – Wielka Brytania) | Smooth Peanut Butter Chocolate | |
Before Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Before Chocolate Ginger Chocolate Buttons | |
Harrer Chocolat (Węgry) | Pumkin | |
Standout Chocolate (Szwecja) | Coconut Milk 60% | |
Before Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Before Chocolate Cherry Chocolate Drops | |
eat17 (Anglia – Wielka Brytania) | caramelised biscuit crunch bar | |
Chocolate and Love (Szkocja – Wielka Brytania) | Chocolate and Love – Milk Hazelnut | |
Stühmer (Węgry) | Stühmer Black Tea Fantasy Chocolate Bar 90g | |
Body and Mind Botanicals (Anglia – Wielka Brytania) | Cannabis Infused Chocolate Buttons – Mint | |
LoveRaw (Anglia – Wielka Brytania) | Cre&m Wafer Bar (M:lk Chocolate) | |
Rhythm 108 (Szwajcaria) | Rhythm 108 Dark Cocoa Orange Bar 100g | |
Ombar (Anglia – Wielka Brytania) | Ombar Coco Almond | |
Craft House Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Madagascan 65% “Spiced Fruit Cake” | |
Harrer Chocolat (Węgry) | Yellow Bourbon Coffee | |
RAFA GORROTXATEGI (Kraj Basków) | RAFA GORROTXATEGI 80% Dark Chocolate with Orange and Marigold | |
Happi Free From (Wielka Brytania) | Happi Oat M!lk Chocolate – Cacao Nibs Crunch | |
Pure Heavenly Ltd / Heavenly Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Pure Heavenly Mint | |
Wicked & Wonderful Chocolatier Ltd (Anglia – Wielka Brytania) | Sour Cherry Dark Chocolate Bar | |
Before Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Before Chocolate Peruvian Sea Salt Chocolate Buttons | |
Harrer Chocolat (Węgry) | Beetroot | |
Le Petit Duc (Francja) | Le Petit Duc – Ginger Dark Chocolate (70% cocoa) | |
Caragh Chocolates (wyspa Sark, Guernsey) | Sea Salted Caramel Milk Chocolate Bar | |
Happi Free From (Wielka Brytania) | Happi Oat M!lk Chocolate – Orange | |
Pure Heavenly Ltd / Heavenly Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Pure Heavenly Orange | |
Auro Chocolate (Filipiny) | Coconut Pandan White Chocolate | |
Dick Taylor Craft Chocolate (Eureka, Kalifornia, USA) | Hazelnut Milk | |
Wicked & Wonderful Chocolatier Ltd (Anglia – Wielka Brytania) | Raspberry White Chocolate Bar | |
Before Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Before Chocolate 90% Dark Chocolate Buttons | |
Peakz (Anglia – Wielka Brytania) | Peakz Hazelnut Crunched Bar | |
Solkiki Chocolatemaker (Anglia – Wielka Brytania) | 67% Organic Dark Chocolate with Samphire – Gran Palo Blanco – Piura, Peru | |
Equiori (Kolumbia) | Equiori 70% Cacao Organic Chocolate with Cacao Nibs | |
Caragh Chocolates (wyspa Sark, Guernsey) | Dark Chocolate with Mint | |
Happi Free From (Wielka Brytania) | Happi Oat M!lk Chocolate – Salted Caramel | |
The Little Welsh Chocolate Company (Walia – Wielka Brytania) | The Crunchy One (Milk Chocolate & Salted Caramel) | |
Before Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Before Chocolate 100% Dark Chocolate Buttons | |
Bio Benjamin (Bułgaria) | Benjamissimo Dark 75% Raw Cacao nibs | |
Pangea Chocolate (Katalonia, Hiszpania) | Venezuela – Patanemo 60% coconut | |
Harris & James Chocolate Ltd (Anglia – Wielka Brytania) | Whitby Gin Dark Chocolate Bar | |
ChocoRino (Węgry) | Exclusive ChocoRino Honey with Chili 75 % | |
The Little Welsh Chocolate Company (Walia – Wielka Brytania) | Milk Chocolate & Bara Brith Gin | |
Jacqueline’s Homemade Chocolates & Sweet Treats (Anglia – Wielka Brytania) | White Chocolate & Cardamom with Orange | |
Feya (Anglia – Wielka Brytania) | Cardamom Milk Chocolate Bar | |
Moococo (Anglia – Wielka Brytania) | Marc de Champagne Truffle | |
Choba Choba (Szwajcaria) | Sea Salt | |
Before Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Before Chocolate Super Smooth Chocolate Buttons | |
Solkiki Chocolatemaker (Anglia – Wielka Brytania) | Bourbon Smoked 64% Darkmilk Chocolate with Costa Esmeraldas cacao | |
Seed and Bean (Anglia – Wielka Brytania) | Seed and Bean Organic Cornish Sea Salt Dark Chocolate | |
Chocolate and Love Ltd. (Szkocja – Wielka Brytania) | Chocolate and Love – Mint | |
Harlequin Chocolates (Węgry) | MAD HATTER (Madagaskar + cytrynowa sól) | |
Fjåk Chocolate (Norwegia) | 50% milk Guatemala chocolate with liquorice root (mleczna z lukrecją) | |
ME Chocolate (Anglia – Wielka Brytania) | Milk Chocolate with Roasted Cocoa Nibs | |
Rococo Chocolates (Anglia – Wielka Brytania) | Sea Salt Thins | |
Pedacos de Cacau (Portugalia) | Tablete hortelã pimenta (Peppermint Tablet) |