Złote tabliczki 2019 – najlepsze włoskie czekolady

We Florencji ogłoszono wyniki już 17 edycji konkursu „Złote Tabliczki” (Tavoletta D’Oro). To nagrody głównie dla włoskich czekolad, ale tym razem doceniono również tabliczkę Labooko Brazil 72% od austriackiego Zottera.

Logo konkursu Tavoletta d’Oro

Kto zyskał uznanie sędziów?

Najlepsze tabliczki w kategorii czekolad ciemnych:

Najlepsze czekolady ciemne single origin:

  • Domori Chuao 70% – ZŁOTA TABLICZKA
  • Domori Guasare 70%
  • Amedei Chuao 70%
  • Maglio Cuyagua 90%
  • Amaro Saô Tomé 78%
  • Majani Blanco de Cepe – ZŁOTA TABLICZKA
  • Maglio Caño Tigre Merida Superior 80% – ZŁOTA TABLICZKA
  • Venchi Venezuela 85%
  • Bruco Los Andes Trujillito con granella 90%
  • Alto Cacao Extremo 90%

W kategorii czekolad mlecznych:

W kategorii tabliczek mlecznych powyżej 39% kakao:

  • Slitti Lattenero 45% – ZŁOTA TABLICZKA
  • Slitti Lattenero 51%
  • Venchi Venezuela Latte 47% – ZŁOTA TABLICZKA
  • Majani Latte intenso 52%
  • Maglio Cuyagua 55%

Najlepsza gianduja (krem z orzechów laskowych)

Gobino Tourinot n.10
Gobino Maximo +39 ZŁOTA TABLICZKA
Venchi Gianduiotto Venezuela
Bardini Gianduiotto nocciola
Castagna Giuinott

Nagrodzone czekolady z dodatkami:

Najlepsze kremy do smarowania

  • Villa & Stacchezzini Bramosia classica
  • Gobino Crema Tourinot
  • Slitti Riccosa – ZŁOTA TABLICZKA
  • Slitti Gianera
  • Venchi Suprema Venezuela

Dla najlepszej czekolady modykańskiej (cioccolato modicano):

  • Bonajuto Cannella
  • Sabadì Giovinezza
  • Donna Elvira Naturale
  • Sabadì Lo scuro con zucchero mascobado
  • Sabadì Latte e zenzero – ZŁOTA TABLICZKA

Dla nowego czekoladnika:
KARUNA CHOCOLATE

Dla najlepszej zagranicznej tabliczki: