Historia czekolady

Początki historii

Dla wielu osób pierwsze skojarzenia z historią czekolady to czasy Azteków i ich krwawych rytuałów, w których kakao miało swój ważny udział – na terenie dzisiejszego Meksyku. Wszystko jednak zaczęło się znacznie wcześniej – około 3500 lat przed naszą erą i w innej części świata – jakieś 3500 kilometrów od Mexico City (czyli stolicy państwa Azteków, Tenochtitlan).

Ślady teobrominy i kofeiny – dwóch substancji razem spotykanych właśnie w ziarnach kakaowca – odnaleziono bowiem na ściankach naczyń z wykopaliska w Santa Ana – La Florida, na północ od miejscowości Palanda w dzisiejszym Ekwadorze, centrum kultury Mayo-Chinchipe, (której nie należy mylić z Majami, którzy też będą mieli swój udział w historii kakao i czekolady)

Kakao pite i jedzone przez przedstawicieli kultury Mayo Chinchipe określilibyśmy dziś mianem kakao Nacional – była to więc odmiana aromatyczna (o nutach kwiatów i owoców).

Naczynia w których odnaleziono ślady pierwszego w historii napoju z ziaren kakao

Pyszne przypadki – fundament historii czekolady

Ludzka ciekawość i pewnie niejeden zbieg okoliczności sprawił, że ziarna kakaowca, ukryte na co dzień w kabosach – dużych owocach o słodkiej pulpie, pozostawione same sobie przeszły proces fermentacji, a następnie zostały uprażone i roztarte na miazgę – prawdopodobnie traktując kakao w podobny sposób jak bardziej znajomą kukurydzę.

Tysiące lat później dziełem przypadku będzie stworzenie pierwszej praliny, a również odkrycie procesu konszowania, któremu zawdzięczamy konsystencję dzisiejszych tabliczek czekolady.

Kiedy pieniądze rosły na drzewach

W Mezoameryce (Ameryce Środkowej) w czasach Majów i Azteków ziarna kakao służyły jako waluta, wymieniana na usługi i towary, stanowiąca wygodny sposób na wydawanie reszty. W połowie XVI wieku jedno ziarno kakao można było wymienić na pięć papryczek chili, a za trzy ziarna można było kupić dojrzałe awokado.

Pierwsza tabliczka czekolady

W fabryce Fry & Sons w 1847 powstaje pierwsza współczesna tabliczka czekolady (z kakao, cukru i masła kakaowego), przeznaczona już do jedzenia, nie (tylko) do sporządzenia napoju.

Pierwsza tabliczka mlecznej czekolady – 1875, dzięki współpracy Daniela Petera (czekolada) i Henriego Nestle (skondensowane mleko w proszku).

Pierwsza seria czekolad z oznaczeniem kraju pochodzenia ziaren kakao – Bonnat, 1904.

Pierwsza czekolada 100% z ziaren criollo – Domori, koniec lat 90’tych XXw

Pierwsza firma robiąca czekolady tylko z ziaren kakao odmian aromatycznych – Domori, 1997

Pierwsza czekolada plantacyjna – Bonnat Hacienda El Rosario

Pierwsza czekolada plantacyjna rocznikowa (vintage single-estate) – Valrhona Gran Couva