Kakao

Nie mielibyśmy dziś przyjemności obcowania z czekoladą gdyby nie rosnące w pasie okołorównikowym drzewo kakaowe, czyli kakaowiec właściwy (Theobroma cacao), z którego owoców od tysięcy lat pozyskuje się drogocenne ziarna. Naukowe określenie „theobroma” oznacza „napój bogów” czy też „pokarm bogów”, a przypisywane jest szwedzkiemu przyrodnikowi Karolowi Linneuszowi.

Owoce kakaowca

Około 70% światowej produkcji kakao pochodzi z Afryki, a po około 14% z Ameryki Środkowej i Południowej oraz Azji i Oceanii. Według danych Światowej Organizacji Kakao głównymi producentami są Wybrzeże Kości Słoniowej (1,2 mln ton rocznie), Ghana (660 tys. t) i Indonezja (490 tys. t).

Odmiany kakao

Powszechnie (choć jak dowodzą kolejne badania naukowe – bardzo nieściśle) rozróżnia się 3 główne odmiany kakao:

  • criollo
  • forastero
  • trinitario

Criollo

Criollo [czyt. kriojo] to najstarsza, trudna w uprawie odmiana o czerwonych, żółtych bądź białych owocach oraz jasnych ziarnach. To właśnie ziarna criollo są najwyższej jakości, ze względu na niską odporność na choroby stanowią jednak niewielki procent światowej produkcji. Szczególnym uznaniem koneserów cieszy się rzadki wariant criollo nazywany Porcelaną bądź Maracaibo. Kakao criollo rośnie dziś m.in. na Karaibach, w Wenezueli, Papui-Nowej Gwinei, Indiach Zachodnich, Timorze Wschodnim i na Jawie.

Forastero

90% uprawianego kakao to tańsza odmiana Forastero o ciemnofioletowych owocach – daje ona większy plon, jest łatwiejsza w uprawie, rośnie głównie w Afryce Zachodniej i Brazylii. W porównaniu z criollo jest bardziej gorzka.

Trinitario

Trinitario to powstała w Trynidadzie stosunkowo młoda hybryda powstała z połączenia criollo i forastero, bardziej od tego ostatniego aromatyczna.

Theobroma cacao

Rysunek zaczerpnięto z Tales Worth Telling, Traveller’s Adventures by Sea and Land, 1852

Kakaowy owoc może przybierać różne kolory. Zdjęcie - Everjean