Nagrody Akademii Czekolady

*** AKTUALIZACJA: Sprawdź wyniki z roku 2013

Najbardziej znany czekoladowy konkurs organizuje co roku brytyjska Akademia Czekolady (Academy of Chocolate).

Wyniki 2009:

ZŁOTE ZIARNO. NAJLEPSZA GORZKA CZEKOLADA (bean-to-bar, produkcja od ziarna do tabliczki)
ZŁOTE ZIARNO – Amedei – No 9
Złoto – Amedei – Porcelana
Złoto – Amano – Madagascar
Złoto – Amedei – Toscano Black 70%
Złoto – Valrhona – Manjari
Srebro – Domori – Il Blend
Srebro – Domori – Teyuna
Srebro – Amano – Montanya
Srebro – Amedei – Toscano Black 63%
Srebro – Amano – Ocumare
Brąz – Domori – Puertomar
Brąz – Domori – Puertofino
Brąz – Valrhona – Caraïbe
Brąz – Amano – Jembrana
Brąz – Amedei – Toscano Black 66%

BEST HOUSE DARK CHOCOLATE BAR
Złoto – William Curley – House Blend 70%
Brąz – Hotel Chocolat – Blend 2
Brąz – Hotel Chocolat – Blend 3
Brąz – Auberge du Chocolat – Auberge bar

NAJLEPSZA GORZKA CZEKOLADA Z DODATKAMI
Złoto – Valrhona – Manjari orange
Złoto – Paul A Young Fine Chocolates – Black Cardamom and stem ginger (Kardamon i młody imbir)
Srebro – Beschle – Grand Cru Trinitario au Fleur de Sel et Pistaches (sól morska fleur de sel i pistacje)
Srebro – Oberweis – Cumin & Pistachio (kminek i pistacje)
Brąz – Valrhona – Guanaja grue
Brąz – Thorntons – Macadamia (orzechy makadamia)
Brąz – Amedei – Extra dark chocolate bar with avola almonds (ekstragorzka z migdałami z Avoli)
Brąz – Co Couture – Rum & raisin blend II (rum i rodzynki)

NAJLEPSZA CZEKOLADA MLECZNA
Srebro – Theo – Jane Goodall 45%
Srebro – Michel Cluizel – Grand Lait 45%
Brąz – Michel Cluizel – Mangaro Lait
Brąz – Amedei – For You ‘Gocce Cioccolato Al Latte’
Brąz – Thorntons – Venezuelan 38%
Brąz – Amano – Ocumare Milk Chocolate

NAJLEPSZA CZEKOLADA Z DODATKAMI
Złoto – Amedei – Milk chocolate with hazelnuts (mleczna czekolada z orzechami laskowymi)
Złoto – Co Couture – Honeycomb, blend IV (plaster miodu)
Złoto – Sir Hans Sloane – Mandarin cranberry (mandarynka z żurawiną)
Srebro – Thorntons – Tonka Bean (bób Tonka)
Brąz – Domori – Latte sal (mleczna z solą)
Brąz – Paul a Young Fine Chocolates – stem ginger with fennel seed (młody imbir i ziarna kopru włoskiego)
Brąz – Kaoka – 32% Milk with caramelised almond pieces (mleczna z karmelizowanymi kawałkami migdałów)
Srebro – Theo – Jane Goodall 45%
Srebro – Michel Cluizel – Grand Lait 45%
Brąz – Michel Cluizel – Mangaro Lait
Brąz – Amedei – For You ‘Gocce Cioccolato Al Latte’
Brąz – Thorntons – Venezuelan 38%
Brąz – Amano – Ocumare Milk Chocolate

NAJLEPSZA MLECZNA CZEKOLADA Z DODATKAMI
Złoto – Amedei – Milk chocolate with hazelnuts (mleczna czekolada z orzechami laskowymi)
Złoto – Co Couture – Honeycomb, blend IV (plaster miodu)
Złoto – Sir Hans Sloane – Mandarin cranberry (mandarynki i żurawina)
Srebro – Thorntons – Tonka Bean (bób Tonka)
Brąz – Domori – Latte sal (mleczna z solą)
Brąz – Paul a Young Fine Chocolates – stem ginger with fennel seed (młody imbir i ziarna kopru włoskiego)
Brąz – Kaoka – 32% Milk with caramelised almond pieces (mleczna z karmelizowanymi kawałkami migdałów)

NAJLEPSZE CZEKOLADKI Z GANACHE
Złoto – William Curley – Amedei Chuao
Złoto – William Curley – Toasted sesame (opiekany sezam)
Złoto – William Curley – Japanese black vinegar (japoński czarny ocet)
Złoto – Chococo – Gorgeous ginger (imbir)
Złoto – William Curley – Rosemary & olive oil (rozmaryn i oliwa z oliwek)
Złoto – Paul Wayne Gregory – Coconut bonbon (cukierek kokosowy)
Złoto – Rococo – Passion fruit & mango (passiflora i mango)
Złoto – Rococo – Rose & Lychee (róża i lychee)
Srebro – Paul a Young Fine Chocolates – 10yr Glenmorangie
Srebro – Paul Wayne Gregory – Salted caramel bonbon (słony karmel)
Srebro – Melt Chocolates – Peanut butter and raspberry (masło orzechowe i maliny)
Srebro – Auberge du Chocolat – Spices (przyprawy)
Srebro – Hotel Chocolat – Caribbean rum ganache (karaibski rum)
Srebro – Rózsavölgyi Csokoládé – Ancho chilli and lemon oil
Srebro – Hotel Chocolat – Caribbean fruit ganache
Srebro – Paul Wayne Gregory – A hint of liquorice bonbon
Srebro – Melt Chocolates – Olive oil caramel
Srebro – William Curley – Framboise (malina)
Srebro – Jean-Paul Hevin – 1502
Srebro – Cocomaya – Pomegranate (granat)
Brąz – Paul a Young Fine Chocolates – Sichuan pepper & mango (pieprz syczuański i mango)
Brąz – De Bondt Paul – Lemon (cytryna)
Brąz – Prestat – Strawberry (truskawka)
Brąz – Theo – Rum raisin (rodzynki w rumie)
Brąz – Melt Chocolates – Banana, coconut & passion fruit (banan, kokos, passiflora)
Brąz – Cocomaya – Assam chai (herbata assam)
Brąz – Rozsavologyi csokolade – Raspberry & cherry palinka (malina i wiśnia)

NAJLEPSZA PRALINA NADZIEWANA LUB CUKIEREK
Złoto – Pralus – Barre Infernale Lait
Srebro – Sir Hans Sloane – Coffee (kawa)
Srebro – Sir Hans Sloane – Roasted almond (prażone migdały)
Srebro – William Curley – Sea salt caramel (karmel z solą morską)
Srebro – William Curley – Piemont hazelnut (orzechy laskowe z Piemontu)
Srebro – Paul a Young Fine Chocolates – sea salted almond rocher (migdały z solą morską)
Brąz – De Bondt Paul – Hazelnut praline (pralina z orzechami laskowymi)
Brąz – Booja Booja – Hazelnut crunch truffle (chrupiące trufle z orzechami laskowymi)
Brąz – Sir Hans Sloane – Almond (migdały)

NAJLEPSZE TRUFLE Z GORZKIEJ CZEKOLADY (BEZ DODATKÓW)
Złoto – William Curley – House dark
Srebro – Paul a Young Fine Chocolates – 70% Chuao
Brąz – Paul a Young Fine Chocolates – Los Ancones truffle 67%
Brąz – Lauden – House dark truffle
Brąz – Sir Hans Sloane – Dark truffle
Brąz – Rococo – House truffle

NAJLEPSZE MLECZNE TRUFLE (BEZ DODATKÓW)
Srebro – Sir Hans Sloane – Milk truffle
Srebro – William Curley – House milk

NAJLEPSZA ORGANICZNA GORZKA CZEKOLADA (TABLICZKA)
Srebro – Pralus – Le 100%
Brąz – Valrhona – Cao Grande Dark

NAJLEPSZA ORGANICZNA MLECZNA CZEKOLADA (TABLICZKA)
Nie przydzielono nagród w tej kategorii.

NAJLEPSZA PITNA CZEKOLADA (BEZ DODATKÓW)
Złoto – Paul a Young Fine Chocolates – Aztec drinking chocolate (aztecka pitna czekolada)
Złoto – Pralus – Cacao show drinking chocolate
Srebro – Bonnat – Copeaux 100%
Srebro – William Curley – house blend
Srebro – Bonnat – Tablette à Cuire
Brąz – Rococo – house blend
Brąz – Sir Hans Sloane – Dark drinking chocolate
Brąz – Bonnat – Copeaux 80%

NAJLEPSZA PITNA CZEKOLADA (Z PRZYPRAWAMI)
Brąz – Amedei – Chocolate in tazza

NAJLEPSZE OPAKOWANIE
Złoto – Tcho – 6 bar gift box
Srebro – Rococo – Round box
Brąz – La Molina – The cretti book

Więcej – academyofchocolate.org.uk