Czy czekolada…? Q&A

Zbiór pytań i odpowiedzi związanych z czekoladą.

Czy czekolada jest wegetariańska/wegańska?

Sprawa jest bardziej skomplikowana, niż wydawałoby się na pierwszy rzut oka. Wegańska czekolada nie tylko nie będzie zawierać produktów odzwierzęcych typu mleko, ale również powinna być zrobiona z cukru w procesie produkcji którego nie używano węgla kostnego do jego wybielenia. Problem dotyczy głównie cukru trzcinowego w czekoladach wyprodukowanych w USA – jeśli nie jest organiczny, do jego produkcji mógł być użyty węgiel kostny. Cukier pozyskiwany z buraków nie jest już filtrowany w ten sposób.

Szukając czekolad wegańskich, ciekawe propozycje znajdziesz w ofercie austriackiego Zottera (wybrane produkty) czy Georgia Ramon (wybrane produkty).

Szukając laktoowowegetariańskich, wystarczy pominąć szaleństwa typu Zotter ze skwarkami bekonu.

Czy czekolada jest alergenem?

Czekolada jako taka nie jest alergenem, ale może je zawierać – bezpośrednio w recepturze produktu (np. czekolada mleczna lub czekolada z orzechami) lub małe ilości wynikające z używania jednej linii produkcyjnej do produkcji czekolad o zupełnie różnych składach. Najpopularniejsze – orzechy, orzeszki ziemne, mleko i soję (w postaci emulgatora, lecytyny sojowej). Raczej nie możemy mówić o występowaniu alergii na kakao – w większości przypadków wnikliwa diagnoza wyjaśni, że alergenem jest jednak inny składnik, czasem – nie podany na opakowaniu, np. mleko, naturalnie zawarta w ziarnach kakao teobromina, 2-Fenyloetyloamina czy kofeina.

Jeśli masz alergie pokarmowe na składniki które mogą występować w czekoladzie, pamiętaj o wnikliwym czytaniu etykiet – list składników i list alergenów. Dla własnego bezpieczeństwa „może zawierać śladowe ilości” czytaj jako „prawdopodobnie zawiera”. Nie ufaj jednak do końca informacjom na etykiecie – w Stanach Zjednoczonych rządowa kontrola znalazła mleko w wielu gorzkich czekoladach, które nie deklarowały go na opakowaniu.

Jeśli szukasz produktów bez mleka – wybierz np. ciemne czekolady od Chocolat Bonnat, produkowane na innych liniach produkcyjnych niż te zawierające mleko. Podobnie tylko czekolada z orzechami będzie u Bonnat zawierać orzechy.

Czy czekolada jest bezglutenowa?

Nie każda. Jeśli nie tolerujesz glutenu, wybieraj czekolady oznaczone odpowiednim symbolem lub napisem. Bezglutenowe są czekolady Amedei i Domori – w tym np. linia Domori CHACAO. Czekolady bezglutenowe znajdziesz też w ofercie Blanxarta.

Czy są czekolady bez alergenów?

W sklepie Sekretów znajdziesz np. markę L’Atelier des 5 Volcans – nie ma w jej produktach mleka, orzechów, sezamu ani soi, nawet w śladowych ilościach.

Czy czekolada mleczna powinna mieć w składzie mleko w proszku?

Czekolada bardzo nie lubi wody, dlatego do produkcji czekolady mlecznej nie można użyć zwykłego płynnego mleka! Na liście składników mlecznej czekolady znajdziesz zazwyczaj pełne lub odtłuszczone mleko w proszku.

Czy są czekolady bez oleju palmowego?

W sklepie Sekretów Czekolady zebraliśmy wyłącznie tabliczki zrobione:
bez oleju palmowego ani polirycynooleinianu poliglicerolu
od ziarna do tabliczki (czyli zaczynając nie od roztopienia kupnej kuwertury, a od prażenia ziaren kakao!)
bez tłuszczów roślinnych innych niż masło kakaowe (bo niestety zgodnie z prawem unijnym można do czekolady dodać do 5% innych tłuszczów)