Czy czekolada…? Q&A

Zbiór pytań i odpowiedzi związanych z czekoladą.

Czy czekolada jest wegetariańska/wegańska?

Sprawa jest bardziej skomplikowana, niż wydawałoby się na pierwszy rzut oka. Wegańska czekolada nie tylko nie będzie zawierać produktów odzwierzęcych typu mleko, ale również powinna być zrobiona z cukru w procesie produkcji którego nie używano węgla kostnego do jego wybielenia. Problem dotyczy głównie cukru trzcinowego w czekoladach wyprodukowanych w USA – jeśli nie jest organiczny, do jego produkcji mógł być użyty węgiel kostny. Cukier pozyskiwany z buraków nie jest już filtrowany w ten sposób.

Szukając czekolad wegańskich, ciekawe propozycje znajdziesz w ofercie austriackiego Zottera (wybrane produkty) czy Georgia Ramon (wybrane produkty).

Szukając laktoowowegetariańskich, wystarczy pominąć szaleństwa typu Zotter ze skwarkami bekonu.

-> Sprawdź ofertę wegańskich czekolad w sklepie Sekretów Czekolady.

Czy czekolada jest alergenem?

Czekolada jako taka nie jest alergenem, ale może je zawierać – bezpośrednio w recepturze produktu (np. czekolada mleczna lub czekolada z orzechami) lub małe ilości wynikające z używania jednej linii produkcyjnej do produkcji czekolad o zupełnie różnych składach. Najpopularniejsze – orzechy, orzeszki ziemne, mleko i soję (w postaci emulgatora, lecytyny sojowej). Raczej nie możemy mówić o występowaniu alergii na kakao – w większości przypadków wnikliwa diagnoza wyjaśni, że alergenem jest jednak inny składnik, czasem – nie podany na opakowaniu, np. mleko, naturalnie zawarta w ziarnach kakao teobromina, 2-Fenyloetyloamina czy kofeina.

Jeśli masz alergie pokarmowe na składniki które mogą występować w czekoladzie, pamiętaj o wnikliwym czytaniu etykiet – list składników i list alergenów. Dla własnego bezpieczeństwa „może zawierać śladowe ilości” czytaj jako „prawdopodobnie zawiera”. Nie ufaj jednak do końca informacjom na etykiecie – w Stanach Zjednoczonych rządowa kontrola znalazła mleko w wielu gorzkich czekoladach, które nie deklarowały go na opakowaniu.

Jeśli szukasz produktów bez mleka – wybierz np. ciemne czekolady od Chocolat Bonnat, produkowane na innych liniach produkcyjnych niż te zawierające mleko. Podobnie tylko czekolada z orzechami będzie u Bonnat zawierać orzechy.

Czy czekolada jest bezglutenowa?

Nie każda. Jeśli nie tolerujesz glutenu, wybieraj czekolady oznaczone odpowiednim symbolem lub napisem. Bezglutenowe są czekolady Amedei i Domori – w tym np. linia Domori CHACAO. Czekolady bezglutenowe znajdziesz też w ofercie Blanxarta.

Czy są czekolady bez alergenów?

W sklepie Sekretów znajdziesz np. markę L’Atelier des 5 Volcans – nie ma w jej produktach mleka, orzechów, sezamu ani soi, nawet w śladowych ilościach. Alergenów nie ma też w tabliczkach Bonnat zrobionych bez orzechów i mleka (bo do tych Bonnat ma oddzielne linie produkcyjne).

Czy czekolada mleczna powinna mieć w składzie mleko w proszku?

Czekolada bardzo nie lubi wody, dlatego do produkcji czekolady mlecznej nie można użyć zwykłego płynnego mleka! Na liście składników mlecznej czekolady znajdziesz zazwyczaj pełne lub odtłuszczone mleko w proszku.

Czy są czekolady bez oleju palmowego?

W sklepie Sekretów Czekolady zebraliśmy wyłącznie tabliczki zrobione:
bez oleju palmowego ani polirycynooleinianu poliglicerolu
od ziarna do tabliczki (czyli zaczynając nie od roztopienia kupnej kuwertury, a od prażenia ziaren kakao!)
bez tłuszczów roślinnych innych niż masło kakaowe (bo niestety zgodnie z prawem unijnym można do czekolady dodać do 5% innych tłuszczów)