Domori

www.domori.com
(Włochy)

 

Kostki czekolady Domori

Aktualizacja: Zapraszam do przeczytania dłuższego tekstu o Domori

Należąca do grupy Illy firma Domori jakościowe kakao z Wenezueli, Peru, Madagaskaru i Ekwadoru zmienia w wyjątkowo udane tabliczki. Firmę w 1994 roku założył Gianluca Franzoni, od jej początków będąc maitre chocolatier Domori. Prawdopodobnie jako pierwszy odważył się stworzyć tabliczkę czekolady zawierającą 100% masy kakaowej. Większość kakao używanego przez Franzoniego pochodzi z plantacji „Hacienda San José” z północno-wschodniej Wenezueli. Uprawia się tam wiele cennych typów kakao odmiany criollo – m.in. Ocumare, Chuao czy Porcelana oraz prawdopodobnie najczystszy genetycznie typ Guasaré, nazywany przez miejscowych „ojcem Porcelany”. Warto obserwować Domori i Haciendę San José, bo z tego mariażu z pewnością możemy oczekiwać kolejnych nieprzeciętnych tabliczek.

Ciekawostka – nazwa firmy pochodzi od pseudonimu jej założyciela, piszącego jako Mack Domori.

Recenzję tabliczki Domori Cacao Sambirano znajdziesz w serwisie Gorzka Czekolada.

Na Fine Chocolate Reviews zebrałem anglojęzyczne recenzje wybranych tabliczek Domori:

Domori Rio Caribe 70%
Domori Porcelana 70% 
Domori Teyuna (Colombia) 70%