www.domori.com
(Włochy)
Aktualizacja: Zapraszam do przeczytania dłuższego tekstu o Domori
Należąca do grupy Illy firma Domori jakościowe kakao z Wenezueli, Peru, Madagaskaru i Ekwadoru zmienia w wyjątkowo udane tabliczki. Firmę w 1994 roku założył Gianluca Franzoni, od jej początków będąc maitre chocolatier Domori. Prawdopodobnie jako pierwszy odważył się stworzyć tabliczkę czekolady zawierającą 100% masy kakaowej. Większość kakao używanego przez Franzoniego pochodzi z plantacji “Hacienda San José” z północno-wschodniej Wenezueli. Uprawia się tam wiele cennych typów kakao odmiany criollo – m.in. Ocumare, Chuao czy Porcelana oraz prawdopodobnie najczystszy genetycznie typ Guasaré, nazywany przez miejscowych “ojcem Porcelany”. Warto obserwować Domori i Haciendę San José, bo z tego mariażu z pewnością możemy oczekiwać kolejnych nieprzeciętnych tabliczek.
Ciekawostka – nazwa firmy pochodzi od pseudonimu jej założyciela, piszącego jako Mack Domori.
Recenzję tabliczki Domori Cacao Sambirano znajdziesz w serwisie Gorzka Czekolada.
Na Fine Chocolate Reviews zebrałem anglojęzyczne recenzje wybranych tabliczek Domori:
Domori Rio Caribe 70%
Domori Porcelana 70%
Domori Teyuna (Colombia) 70%