Zwycięzcy edycji 2025 dla obszaru Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki (EMEA) :
(Kolejność w kategorii – wg liczbowej oceny jurorów)
‘Najlepsi w konkursie’ (ogólni zwycięzcy)
Tabliczki ciemne bez dodatków, jednorodnego pochodzenia
Złoto: Friis-Holm Chokolade (Dania) – O’Payo 68% (90.2)
Tabliczki mleczne bez dodatków, jednorodnego pochodzenia
Złoto: Friis-Holm Chokolade (Dania) – O’Payo Milk 50% (89.0)
Czekolady z dodatkami
Złoto: Míšina čokoláda (Czechy) – Vegan Raspberry Chocolate 42% (92.3) – wegańska malinowa
Tabliczki bez dodatków, jednorodnego pochodzenia kakao
Ciemne tabliczki single origin
Złoto: Friis-Holm Chokolade (Dania) – O’Payo 68% (90.2) (**)
+ Złoto: Producent Czekolady
+ Złoto: Czekolada z bezpośredniego handlu (Direct Trade)
+ Złoto: Organiczne
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Johe 70% (88.9) (**)
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Nicaliso 70% (88.7) (**)
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Chuno 70% Double Turned (88.4) (**)
Srebro: Meybol Cacao (Niemcy) – Vraem 72% (88.2) (**)
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Chuno 70% Triple Turned (88.1) (**)
Srebro: Vigdis Rosenkilde (Norwegia) – 80% Echarate (87.7) ( * Theobroma Inversiones S.A.C (Cacaosuyo)) (**)
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Barba 70% (87.7) (**)
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Indio Rojo 70% (87.4) (**)
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Madagascar 64% Fast Dried (87.3) (**)
+ Nagroda specjalna: Organiczne
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Rugoso 70% (87.0) (**)
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Don Alfonso 70% (86.5) (**)
Srebro: Chocolaterie Morin (Francja) – Pérou Chanchamayo 63% A. Morin (86.5) (**)
Micro-batch (mikropartie) – Ciemne single origin bez dodatków
Złoto: Acaoyer (Francja) – Nicaragua 70% – O’Payo (89.4) (**)
+ Złoto: Producent Czekolady
+ Złoto: Organiczne
Srebro: Ara Chocolat (Francja) – Santa Cruz 72% (88.8) (**)
+ Złoto: Czekolada z bezpośredniego handlu (Direct Trade)
Srebro: Kaitxo (Hiszpania) – Tanzania 75% (88.7) (**)
Srebro: LīLā (Czechy) – Philippines Luna 75% (88.6) (**)
Srebro: Shoukâ Chamonix (Francja) – Philippine 73% de Cacao (88.5) (**)
Srebro: S T R A N G E R craft chocolate (Ukraina) – Ecuador 70% (88.5) (**)
Srebro: Acaoyer (Francja) – Madagascar 70% – T’mar (88.4) (**)
Brąz: S T R A N G E R craft chocolate (Ukraina) – Guatemala 70% (87.7) (**)
Brąz: Shoukâ Chamonix (Francja) – Chuao Grand Cru 74% de Cacao (87.5) (**)
Brąz: Kaitxo (Hiszpania) – Filipinas 70% (87.4) (**)
Brąz: Kestar Chocolate (Rumunia) – Grenada Mount Horn Specialty 70% (87.4) (**)
Brąz: Aroko Chocolate (Włochy) – Porcelana 72% Sierra de Perija,Venezuela (87.3) (**)
Brąz: Fjåk Chocolate (Norwegia) – 70% Dark Madagascar (87.2) (**)
Brąz: S T R A N G E R craft chocolate (Ukraina) – Colombia 73% (87.2) (**)
Brąz: Casa Cacao | El Celler de Can Roca (Hiszpania) – 68% Dark Chocolate Grana (87.2) (**)
Brąz: TËRT Kakao (Estonia) – Peru Ucayali River 70% (87.2) (**)
Brąz: Taman Artisan Chocolates (Chorwacja) – Ecuador Finca Garyth National 70% (87.2) (**)
Brąz: 20°Nord 20°Sud (Francja) – Utkku – Perou (87.1) (**)
Brąz: Cacao Experience (Francja) – Perou 75% Gran Palo (87.1) (**)
Brąz: Kestar Chocolate (Rumunia) – Peru Chuncho Chungi 70% (87.1) (**)
Brąz: Utopick Cacao (Hiszpania) – Haiti 70% (87.0) (**)
Brąz: Kina Chocolates (Hiszpania) – Chuncho 70% (87.0) (**)
Brąz: Diamonds Roastery (Słowacja) – Peru Utkku Organic (86.9) (**)
Brąz: Aurélien Plassard Chocolatier (Francja) – Tablettes 70% De La Serrania Colombie (86.8) (**)
Brąz: Meybol Cacao (Niemcy) – Chuncho Collection N°5 (86.8) (**)
Brąz: S T R A N G E R craft chocolate (Ukraina) – Solomon Islands 70% (86.7) (**)
Brąz: Kestar Chocolate (Rumunia) – Venezuela Criollo Choroni 70% (86.7) (**)
Brąz: Fjåk Chocolate (Norwegia) – 70% Tanzania, Women´s lot (86.7) (**)
Brąz: Beaningful (Litwa) – Bolivia Wild Tranquilidad 70 % (86.6) (**)
Brąz: Kaitxo (Hiszpania) – Peru Cuzco 70% (86.6) (**)
Brąz: Maychoco (Hiszpania) – Chocolate 70% Cuzco (86.6) (**)
Brąz: Beaningful (Litwa) – Peru Qori Inti 70% (86.6) (**)
Brąz: Feitoria do Cacao (Portugalia) – Chocolate Negro Tailândia Chanthaburi 72 (86.6) (**)
Brąz: Choklad i väst (Szwecja) – Peru 70% (86.5) (**)
Wysokoprocentowe ciemne czekolady bez dodatków (85% i więcej)
Złoto: Friis-Holm Chokolade (Dania) – La Dalia 85% (88.7) (**)
+ Złoto: Producent Czekolady
+ Złoto: Czekolada z bezpośredniego handlu (Direct Trade)
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – La Dalia 100% (88.2) (**)
+ Złoto: 100%
Srebro: Kestar Chocolate (Rumunia) – Venezuela Criollo Choroni 95% (88.2) (**)
Brąz: Ara Chocolat (Francja) – Chuncho 88% (87.7) (**)
Brąz: Aurélien Plassard Chocolatier (Francja) – Tablettes 90% Guatemala (87.5) (**)
Brąz: Kina Chocolates (Hiszpania) – 100% Chuncho (87.3) (**)
Brąz: Acaoyer (Francja) – Madagascar 85% – T’Mar (86.8) (**)
Brąz: Aroko Chocolate (Włochy) – Tesoro di Chuao (86.7) (**)
Brąz: Höganäs Chocolate (Szwecja) – Höganäs – 100% Dark Chocolate Bar (86.6) (**)
Brąz: Meybol Cacao (Niemcy) – Solo Kakao 90% (86.6) (**)
Mleczne single origin bez dodatków
Złoto: Friis-Holm Chokolade (Dania) – O’Payo Milk 50% (89.0) (**)
+ Złoto: Producent Czekolady
+ Złoto: Czekolada z bezpośredniego handlu (Direct Trade)
+ Złoto: Organiczne
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Dark Milk 65% (87.5) (**)
Brąz: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Dark Milk 55% (86.4) (**)
Brąz: Chocolaterie Morin (Francja) – Equateur Esmeralda LAIT 48% A. Morin (85.8) (**)
Brąz: Vigdis Rosenkilde (Norwegia) – 60% Dark Milk Chocolate (85.8) ( * Theobroma Inversiones S.A.C (Cacaosuyo)) (**)
Micro-batch (mikropartie) – Mleczne single origin bez dodatków
Srebro: Casa Cacao | El Celler de Can Roca (Hiszpania) – 48% Milk Chocolate from indonesia (88.5) (**)
Srebro: Standout Chocolate (Szwecja) – Dark Milk Madagascar Sambirano 60% (87.8) (**)
Srebro: Shoukâ Chamonix (Francja) – Tanzanie Lait 60% de Cacao (87.0) (**)
Brąz: Shoukâ Chamonix (Francja) – Venezuela Lait 52% de Cacao (86.6) (**)
Brąz: Maychoco (Hiszpania) – Chocolate con Leche 55%, Dark Milk (86.4) (**)
Brąz: Beskid Chocolate (Polska) – Peru Ukajali River 50% (86.3) (**)
Brąz: TËRT Kakao (Estonia) – Peru Ucayali River Dark Milk (85.9) (**)
Brąz: TËRT Kakao (Estonia) – Nicaragua O’Payo Dark Milk (85.7) (**)
Tabliczki bez dodatków z alternatywnymi składnikami
Złoto: Clorawfila (Hiszpania) – Tuma 72%, Waslala – Nicaragua (89.5) (**)
+ Złoto: Producent Czekolady
+ Nagroda specjalna: Alternatywne cukry
Srebro: Kaicao (Hiszpania) – 90% Cacao Hacienda la Carrera (88.0) (**)
Srebro: Kaicao (Hiszpania) – 85% Quinacho Cooperative Peru (87.3) (**)
Srebro: Kaicao (Hiszpania) – 75% Kokoa Kamili Tanzania (87.3) (**)
Srebro: Trufas Martinez (Hiszpania) – Dark Vegan Mylk Chufa de Valencia (86.6) (**)
+ Nagroda specjalna: Alternatywne wegańskie mleko
Srebro: Kaicao (Hiszpania) – 75% Oko Caribe, Dr (86.4) (**)
Brąz: Depetris Riccardo / Depetris…i Ciculaté (Włochy) – Cioccolato del MONVISO – ChocoAmel (85.6) (**)
Białe czekolady single origin bez dodatków
Złoto: Divina Colina (Niemcy) – White Chocolate Cream Bar (88.6) (**)
+ Złoto: Producent Czekolady
Srebro: Chocolaterie Morin (Francja) – Pérou Chanchamayo Blanc 40% A. Morin (87.9) (**)
Brąz: Friis-Holm Chokolade (Dania) – White 40% (85.5) (**)
Czekolady z…
Ciemne czekolady aromatyzowane
Złoto: Ivee Promenade (Polska) – Red Currant. Dark Chocolate Brazil 70% (89.9) (**) czerwona porzeczka
+ Nagroda specjalna: Cacao flavoring/aging (leżakowanie albo aromatyzowanie ziaren)
Srebro: Casa Cacao | El Celler de Can Roca (Hiszpania) – 70% Dark Chocolate W/ Macallan Whiskey (89.0) (**)
+ Nagroda specjalna dla czekolad z dodatkiem alkoholu
Srebro: Lady Merveilles (Francja) – Chocolat Noir Whisky 75% Nicaragua (88.7) (**)
Srebro: SAM Schoggi (Szwajcaria) – Dunkli Schoggi mit Schweizer Arvenöl (88.4) (**)
Srebro: Nittedal Sjokoladefabrikk (Norwegia) – Villpepper Og Kaffirlime (87.9) (**)
+ Nagroda specjalna gastronomiczna
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Nicaliso 70% Cinnamon Leaf (87.9) (**)
Srebro: Fjåk Chocolate (Norwegia) – Thai Chili (87.3) (**)
Srebro: Ivee Promenade (Polska) – Blueberry.Dark Chocolate Philippines 70% (87.3) (**)
Brąz: Standout Chocolate (Szwecja) – Nordic Autumn Apple (86.7) (**)
Brąz: Chocokoo (Estonia) – Costa Rica Black Garlic (86.5) (**) czarny czosnek
Brąz: Casa Cacao | El Celler de Can Roca (Hiszpania) – 80% Dark Chocolate W/ Green Tea Jasmine (86.3) (**)
Brąz: Standout Chocolate (Szwecja) – Nordic Summer Blossom (86.3) (**)
Brąz: Fjåk Chocolate (Norwegia) – Mulled Wine (86.1) (**) grzaniec
Brąz: Standout Chocolate (Szwecja) – Nordic Nature Sugar Kelp & Sea Salt (86.0) (**)
Brąz: Lady Merveilles (Francja) – Chocolat noir Hydromel 75% Belize (86.0) (**)
Ciemna czekolada z dodatkami
Złoto: Depetris Riccardo / Depetris…i Ciculaté (Włochy) – Cioccolato Del Monviso : al Genepy (90.2) (**)
+ Nagroda specjalna dla czekolad z dodatkiem alkoholu
Srebro: Vigdis Rosenkilde (Norwegia) – 70% Piura with cacao nibs (89.4) (**)
+ Nagroda specjalna dla klasyków
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – La Dalia 60% Nibs (89.3) (**)
Srebro: chocoMe (Węgry) – Chocome Atelier – Åkesson 69% With Yuzu (88.9) (**)
Srebro: Fjåk Chocolate (Norwegia) – Vermouth O’clock (88.7) (**)
Srebro: Motoki_Labo (Francja) – Un Après-midi D’automne (88.6) (**)
Srebro: 20°Nord 20°Sud (Francja) – Tsarafandray – Mada & Poivre Sauvage (87.6) (**)
Brąz: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Medagla 70% Soy (86.8) (**)
Brąz: Kestar Chocolate (Rumunia) – Venezuela Villa Franca 70% Crunchy (86.8) (**)
Brąz: chocoMe (Węgry) – Chocome Atelier – Rugoso 70% With Panko (86.7) (**)
Brąz: Kina Chocolates (Hiszpania) – Oli & Sal (85.9) (**)
Brąz: chocoMe (Węgry) – Chocome Atelier- Choroni 72% With Iyokan (85.7) (**)
Brąz: chocoMe (Węgry) – Chocome Atelier-choroni 72%,blood Orange (85.5) (**)
Nadziewana ciemna czekolada
Złoto: Guido Castagna (Włochy) – Mes Gianduja Fondente (91.7) (**)
+ Nagroda specjalna dla “nagiego” stylu
Złoto: Depetris Riccardo / Depetris…i Ciculaté (Włochy) – Cioccolato del Monviso: l’altro Gianduja (91.5) (**)
+ Złoto: Inne theobromy (czekolady zrobione z innych gatunków niż kakaowiec właściwy, czyli theobroma cacao)
+ Nagroda specjalna dla “nagiego” stylu
Srebro: Depetris Riccardo / Depetris…i Ciculaté (Włochy) – Cioccolato del Monviso: il Gianduja (87.8) (**)
Srebro: Beaningful (Litwa) – Hazelnut Gianduja (87.4) (**)
Brąz: Guido Castagna (Włochy) – Cento+Fondente Ripieno Giuinott (86.5) (**)
Mleczna czekolada aromatyzowana
Złoto: Fjåk Chocolate (Norwegia) – Green Szechuan Pepper (90.4) (**) zielony pieprz syczuański
+ Specjalna nagroda gastronomiczna
Srebro: Fjåk Chocolate (Norwegia) – 50% Milk & Wild Blueberry (90.0) (**)
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – O’Payo Milk Sansho 50% (89.4) (**)
Srebro: Standout Chocolate (Szwecja) – Caramelized Goat Cheese (89.4) (**) karmelizowany ser kozi
Srebro: S T R A N G E R craft chocolate (Ukraina) – Milk & Chocolate 47% Cocoa (88.9) (**)
Srebro: Casa Cacao | El Celler de Can Roca (Hiszpania) – 50% Milk Chocolate with Chai Tea (88.9) (**)
+ Nagroda specjalna za składniki
Srebro: Tobago Estate Chocolates (Szwecja) – Tobago Estate Chocolate Sea Salt (87.9) (**)
Srebro: Harrer Chocolat (Węgry) – Orange Mandarin Milkchocolate (87.7) (**)
Brąz: Fjåk Chocolate (Norwegia) – 50% Milk & Licorice Root (86.2) (**)
Brąz: Standout Chocolate (Szwecja) – Cloudberry Caramel (85.5) (**)
Mleczne czekolady z kawałkami/dodatkami
Złoto: Fjåk Chocolate (Norwegia) – Milk Nibs & Oak Smoked Salt (89.5) (**) mleczna z nibsami i wędzoną solą
+ Nagroda specjalna gastronomiczna
Srebro: Maychoco (Hiszpania) – Chocolate con Leche y Queso (89.3) (**)
Srebro: Friis-Holm Chokolade (Dania) – Peter Carlsen – Limited Edition (87.4) (**)
Srebro: SAM Schoggi (Szwajcaria) – Halbdunkli Schoggi Paranuss&Kürbiskernen (87.4) (**)
Srebro: Utopick Cacao (Hiszpania) – Tonka y Pera (87.3) (**)
Brąz: Feitoria do Cacao (Portugalia) – Chocolate de Leite Nicarágua 57% + Nibs (85.9) (**)
Brąz: Utopick Cacao (Hiszpania) – Sanguineli Azahar (85.7) (**)
Brąz: chocoTales of Warsaw (Polska) – Milk Choco W/ Brown Butter & Smoked Salt (85.6) (**) mleczna czekolada z masłem palonym i wędzoną solą
Aromatyzowana biała czekolada
Złoto: Míšina čokoláda (Czechy) – Vegan Raspberry Chocolate 42% (92.3) (**)
+ Nagroda specjalna dla zmielonych dodatków
+ Nagroda specjalna dla wegańskich tabliczek
Srebro: Harrer Chocolat (Węgry) – Cascara (88.0) (**)
Srebro: Prague Chocolate Steiner & Kovarik (Czechy) – White Chocolate 40% With Asparagus (87.8) (**) biała czekolada ze szparagami
Biała czekolada z kawałkami/dodatkami
Złoto: Depetris Riccardo / Depetris…i Ciculaté (Włochy) – Cioccolato Del Monviso – Viola Mirtillo (91.1) (**)
+ Nagroda specjalna za lokalne składniki
Srebro: Kaicao (Hiszpania) – 37% White Camel Milk Chocolate (90.1) (**) biała czekolada z wielbłądzim mlekiem
+ Nagroda specjalna: Mleko inne niż krowie
Srebro: Depetris Riccardo / Depetris…i Ciculaté (Włochy) – C.monviso Lampone, Rosa Canina, Ibiscus (88.8) (**)
Srebro: Maychoco (Hiszpania) – Chocolate Blanco Vegano al Té Marroquí (88.5) (**)
Brąz: Friis-Holm Chokolade (Dania) – White Nibs (86.4) (**)
Brąz: Beskid Chocolate (Polska) – Blonde 40% With Salted Almonds (85.5) (**) czekolada blond z solonymi migdałami
Składniki kakaowe
Kakao w proszku
Srebro: Chocolaterie Morin (Francja) – Poudre Madagascar Sambirano A. Morin (86.4) (**)
Masło kakaowe
Złoto: Chocolaterie Morin (Francja) – Beurre Pérou Chanchamayo A. Morin (88.6) (**)
(*) Deklarowany producent czekolady dla tabliczek private label
(**) Zwycięzca zadeklarował, że czekoladę zrobiono z własnych ziaren lub własnej produkcji kuwertury