Wyniki International Chocolate Awards Europa+Bliski Wschód+Afryka

Najlepsze tabliczki czekolady z rejonu EMEA - International Chocolate Awards 2025

Zwycięzcy edycji 2025 dla obszaru Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki (EMEA) :

(Kolejność w kategorii – wg liczbowej oceny jurorów)


‘Najlepsi w konkursie’ (ogólni zwycięzcy)

Tabliczki ciemne bez dodatków, jednorodnego pochodzenia

ZłotoFriis-Holm Chokolade  (Dania) – O’Payo 68% (90.2)

Tabliczki mleczne bez dodatków, jednorodnego pochodzenia

ZłotoFriis-Holm Chokolade  (Dania) – O’Payo Milk 50% (89.0)

Czekolady z dodatkami

ZłotoMíšina čokoláda  (Czechy) – Vegan Raspberry Chocolate 42% (92.3) – wegańska malinowa


Tabliczki bez dodatków, jednorodnego pochodzenia kakao

Ciemne tabliczki single origin

ZłotoFriis-Holm Chokolade  (Dania) – O’Payo 68% (90.2) (**)

+ Złoto: Producent Czekolady

+ Złoto: Czekolada z bezpośredniego handlu (Direct Trade)

+ Złoto: Organiczne

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Johe 70% (88.9) (**)

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Nicaliso 70% (88.7) (**)

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Chuno 70% Double Turned (88.4) (**)

SrebroMeybol Cacao  (Niemcy) – Vraem 72% (88.2) (**)

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Chuno 70% Triple Turned (88.1) (**)

SrebroVigdis Rosenkilde  (Norwegia) – 80% Echarate (87.7) ( * Theobroma Inversiones S.A.C (Cacaosuyo)) (**)

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Barba 70% (87.7) (**)

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Indio Rojo 70% (87.4) (**)

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Madagascar 64% Fast Dried (87.3) (**)

+ Nagroda specjalna: Organiczne

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Rugoso 70% (87.0) (**)

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Don Alfonso 70% (86.5) (**)

SrebroChocolaterie Morin  (Francja) – Pérou Chanchamayo 63% A. Morin (86.5) (**)

Micro-batch (mikropartie) – Ciemne single origin bez dodatków

ZłotoAcaoyer  (Francja) – Nicaragua 70% – O’Payo (89.4) (**)

+ Złoto: Producent Czekolady

+ Złoto: Organiczne

SrebroAra Chocolat  (Francja) – Santa Cruz 72% (88.8) (**)

+ Złoto: Czekolada z bezpośredniego handlu (Direct Trade)

SrebroKaitxo  (Hiszpania) – Tanzania 75% (88.7) (**)

SrebroLīLā  (Czechy) – Philippines Luna 75% (88.6) (**)

SrebroShoukâ Chamonix  (Francja) – Philippine 73% de Cacao (88.5) (**)

SrebroS T R A N G E R craft chocolate  (Ukraina) – Ecuador 70% (88.5) (**)

SrebroAcaoyer  (Francja) – Madagascar 70% – T’mar (88.4) (**)

BrązS T R A N G E R craft chocolate  (Ukraina) – Guatemala 70% (87.7) (**)

BrązShoukâ Chamonix  (Francja) – Chuao Grand Cru 74% de Cacao (87.5) (**)

BrązKaitxo  (Hiszpania) – Filipinas 70% (87.4) (**)

BrązKestar Chocolate  (Rumunia) – Grenada Mount Horn Specialty 70% (87.4) (**)

BrązAroko Chocolate  (Włochy) – Porcelana 72% Sierra de Perija,Venezuela (87.3) (**)

BrązFjåk Chocolate  (Norwegia) – 70% Dark Madagascar (87.2) (**)

Brąz: S T R A N G E R craft chocolate  (Ukraina) – Colombia 73% (87.2) (**)

BrązCasa Cacao | El Celler de Can Roca  (Hiszpania) – 68% Dark Chocolate Grana (87.2) (**)

BrązTËRT Kakao  (Estonia) – Peru Ucayali River 70% (87.2) (**)

BrązTaman Artisan Chocolates  (Chorwacja) – Ecuador Finca Garyth National 70% (87.2) (**)

Brąz20°Nord 20°Sud  (Francja) – Utkku – Perou (87.1) (**)

BrązCacao Experience  (Francja) – Perou 75% Gran Palo (87.1) (**)

BrązKestar Chocolate  (Rumunia) – Peru Chuncho Chungi 70% (87.1) (**)

BrązUtopick Cacao  (Hiszpania) – Haiti 70% (87.0) (**)

BrązKina Chocolates  (Hiszpania) – Chuncho 70% (87.0) (**)

BrązDiamonds Roastery  (Słowacja) – Peru Utkku Organic (86.9) (**)

BrązAurélien Plassard Chocolatier  (Francja) – Tablettes 70% De La Serrania Colombie (86.8) (**)

BrązMeybol Cacao  (Niemcy) – Chuncho Collection N°5 (86.8) (**)

BrązS T R A N G E R craft chocolate  (Ukraina) – Solomon Islands 70% (86.7) (**)

BrązKestar Chocolate  (Rumunia) – Venezuela Criollo Choroni 70% (86.7) (**)

BrązFjåk Chocolate  (Norwegia) – 70% Tanzania, Women´s lot (86.7) (**)

BrązBeaningful  (Litwa) – Bolivia Wild Tranquilidad 70 % (86.6) (**)

BrązKaitxo  (Hiszpania) – Peru Cuzco 70% (86.6) (**)

BrązMaychoco  (Hiszpania) – Chocolate 70% Cuzco (86.6) (**)

BrązBeaningful  (Litwa) – Peru Qori Inti 70% (86.6) (**)

BrązFeitoria do Cacao  (Portugalia) – Chocolate Negro Tailândia Chanthaburi 72 (86.6) (**)

BrązChoklad i väst  (Szwecja) – Peru 70% (86.5) (**)

Wysokoprocentowe ciemne czekolady bez dodatków (85% i więcej)

ZłotoFriis-Holm Chokolade  (Dania) – La Dalia 85% (88.7) (**)

+ Złoto: Producent Czekolady

+ Złoto: Czekolada z bezpośredniego handlu (Direct Trade)

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – La Dalia 100% (88.2) (**)

+ Złoto: 100%

SrebroKestar Chocolate  (Rumunia) – Venezuela Criollo Choroni 95% (88.2) (**)

BrązAra Chocolat  (Francja) – Chuncho 88% (87.7) (**)

BrązAurélien Plassard Chocolatier  (Francja) – Tablettes 90% Guatemala (87.5) (**)

BrązKina Chocolates  (Hiszpania) – 100% Chuncho (87.3) (**)

BrązAcaoyer  (Francja) – Madagascar 85% – T’Mar (86.8) (**)

BrązAroko Chocolate  (Włochy) – Tesoro di Chuao (86.7) (**)

BrązHöganäs Chocolate  (Szwecja) – Höganäs – 100% Dark Chocolate Bar (86.6) (**)

BrązMeybol Cacao  (Niemcy) – Solo Kakao 90% (86.6) (**)

Mleczne single origin bez dodatków

ZłotoFriis-Holm Chokolade  (Dania) – O’Payo Milk 50% (89.0) (**)

+ Złoto: Producent Czekolady

+ Złoto: Czekolada z bezpośredniego handlu (Direct Trade)

+ Złoto: Organiczne

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Dark Milk 65% (87.5) (**)

BrązFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Dark Milk 55% (86.4) (**)

BrązChocolaterie Morin  (Francja) – Equateur Esmeralda LAIT 48% A. Morin (85.8) (**)

Brąz: Vigdis Rosenkilde  (Norwegia) – 60% Dark Milk Chocolate (85.8) ( * Theobroma Inversiones S.A.C (Cacaosuyo)) (**)

Micro-batch (mikropartie) – Mleczne single origin bez dodatków

SrebroCasa Cacao | El Celler de Can Roca  (Hiszpania) – 48% Milk Chocolate from indonesia (88.5) (**)

SrebroStandout Chocolate  (Szwecja) – Dark Milk Madagascar Sambirano 60% (87.8) (**)

SrebroShoukâ Chamonix  (Francja) – Tanzanie Lait 60% de Cacao (87.0) (**)

BrązShoukâ Chamonix  (Francja) – Venezuela Lait 52% de Cacao (86.6) (**)

BrązMaychoco  (Hiszpania) – Chocolate con Leche 55%, Dark Milk (86.4) (**)

BrązBeskid Chocolate  (Polska) – Peru Ukajali River 50% (86.3) (**)

BrązTËRT Kakao  (Estonia) – Peru Ucayali River Dark Milk (85.9) (**)

BrązTËRT Kakao  (Estonia) – Nicaragua O’Payo Dark Milk (85.7) (**)

Tabliczki bez dodatków z alternatywnymi składnikami

ZłotoClorawfila  (Hiszpania) – Tuma 72%, Waslala – Nicaragua (89.5) (**)

+ Złoto: Producent Czekolady

+ Nagroda specjalna: Alternatywne cukry

SrebroKaicao  (Hiszpania) – 90% Cacao Hacienda la Carrera (88.0) (**)

SrebroKaicao  (Hiszpania) – 85% Quinacho Cooperative Peru (87.3) (**)

SrebroKaicao  (Hiszpania) – 75% Kokoa Kamili Tanzania (87.3) (**)

SrebroTrufas Martinez  (Hiszpania) – Dark Vegan Mylk Chufa de Valencia (86.6) (**)

+ Nagroda specjalna: Alternatywne wegańskie mleko

SrebroKaicao  (Hiszpania) – 75% Oko Caribe, Dr (86.4) (**)

BrązDepetris Riccardo / Depetris…i Ciculaté  (Włochy) – Cioccolato del MONVISO – ChocoAmel (85.6) (**)

Białe czekolady single origin bez dodatków

ZłotoDivina Colina  (Niemcy) – White Chocolate Cream Bar (88.6) (**)

+ Złoto: Producent Czekolady

SrebroChocolaterie Morin  (Francja) – Pérou Chanchamayo Blanc 40% A. Morin (87.9) (**)

BrązFriis-Holm Chokolade  (Dania) – White 40% (85.5) (**)


Czekolady z…

Ciemne czekolady aromatyzowane

ZłotoIvee Promenade  (Polska) – Red Currant. Dark Chocolate Brazil 70% (89.9) (**) czerwona porzeczka

+ Nagroda specjalna: Cacao flavoring/aging (leżakowanie albo aromatyzowanie ziaren)

SrebroCasa Cacao | El Celler de Can Roca  (Hiszpania) – 70% Dark Chocolate W/ Macallan Whiskey (89.0) (**)

+ Nagroda specjalna dla czekolad z dodatkiem alkoholu

SrebroLady Merveilles  (Francja) – Chocolat Noir Whisky 75% Nicaragua (88.7) (**)

SrebroSAM Schoggi  (Szwajcaria) – Dunkli Schoggi mit Schweizer Arvenöl (88.4) (**)

SrebroNittedal Sjokoladefabrikk  (Norwegia) – Villpepper Og Kaffirlime (87.9) (**)

+ Nagroda specjalna gastronomiczna

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Nicaliso 70% Cinnamon Leaf (87.9) (**)

SrebroFjåk Chocolate  (Norwegia) – Thai Chili (87.3) (**)

SrebroIvee Promenade  (Polska) – Blueberry.Dark Chocolate Philippines 70% (87.3) (**)

BrązStandout Chocolate  (Szwecja) – Nordic Autumn Apple (86.7) (**)

BrązChocokoo  (Estonia) – Costa Rica Black Garlic (86.5) (**) czarny czosnek

BrązCasa Cacao | El Celler de Can Roca  (Hiszpania) – 80% Dark Chocolate W/ Green Tea Jasmine (86.3) (**)

BrązStandout Chocolate  (Szwecja) – Nordic Summer Blossom (86.3) (**)

BrązFjåk Chocolate  (Norwegia) – Mulled Wine (86.1) (**) grzaniec

BrązStandout Chocolate  (Szwecja) – Nordic Nature Sugar Kelp & Sea Salt (86.0) (**)

BrązLady Merveilles  (Francja) – Chocolat noir Hydromel 75% Belize (86.0) (**)

Ciemna czekolada z dodatkami

ZłotoDepetris Riccardo / Depetris…i Ciculaté  (Włochy) – Cioccolato Del Monviso : al Genepy (90.2) (**)

+ Nagroda specjalna dla czekolad z dodatkiem alkoholu

SrebroVigdis Rosenkilde  (Norwegia) – 70% Piura with cacao nibs (89.4) (**)

+ Nagroda specjalna dla klasyków

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – La Dalia 60% Nibs (89.3) (**)

SrebrochocoMe  (Węgry) – Chocome Atelier – Åkesson 69% With Yuzu (88.9) (**)

SrebroFjåk Chocolate  (Norwegia) – Vermouth O’clock (88.7) (**)

SrebroMotoki_Labo  (Francja) – Un Après-midi D’automne (88.6) (**)

Srebro20°Nord 20°Sud  (Francja) – Tsarafandray – Mada & Poivre Sauvage (87.6) (**)

BrązFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Medagla 70% Soy (86.8) (**)

BrązKestar Chocolate  (Rumunia) – Venezuela Villa Franca 70% Crunchy (86.8) (**)

BrązchocoMe  (Węgry) – Chocome Atelier – Rugoso 70% With Panko (86.7) (**)

BrązKina Chocolates  (Hiszpania) – Oli & Sal (85.9) (**)

BrązchocoMe  (Węgry) – Chocome Atelier- Choroni 72% With Iyokan (85.7) (**)

BrązchocoMe  (Węgry) – Chocome Atelier-choroni 72%,blood Orange (85.5) (**)

Nadziewana ciemna czekolada

ZłotoGuido Castagna  (Włochy) – Mes Gianduja Fondente (91.7) (**)

+ Nagroda specjalna dla “nagiego” stylu

ZłotoDepetris Riccardo / Depetris…i Ciculaté  (Włochy) – Cioccolato del Monviso: l’altro Gianduja (91.5) (**)

+ Złoto: Inne theobromy (czekolady zrobione z innych gatunków niż kakaowiec właściwy, czyli theobroma cacao)

+ Nagroda specjalna dla “nagiego” stylu

SrebroDepetris Riccardo / Depetris…i Ciculaté  (Włochy) – Cioccolato del Monviso: il Gianduja (87.8) (**)

SrebroBeaningful  (Litwa) – Hazelnut Gianduja (87.4) (**)

BrązGuido Castagna  (Włochy) – Cento+Fondente Ripieno Giuinott (86.5) (**)

Mleczna czekolada aromatyzowana

ZłotoFjåk Chocolate  (Norwegia) – Green Szechuan Pepper (90.4) (**) zielony pieprz syczuański

+ Specjalna nagroda gastronomiczna

SrebroFjåk Chocolate  (Norwegia) – 50% Milk & Wild Blueberry (90.0) (**)

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – O’Payo Milk Sansho 50% (89.4) (**)

SrebroStandout Chocolate  (Szwecja) – Caramelized Goat Cheese (89.4) (**) karmelizowany ser kozi

SrebroS T R A N G E R craft chocolate  (Ukraina) – Milk & Chocolate 47% Cocoa (88.9) (**)

SrebroCasa Cacao | El Celler de Can Roca  (Hiszpania) – 50% Milk Chocolate with Chai Tea (88.9) (**)

+ Nagroda specjalna za składniki

SrebroTobago Estate Chocolates  (Szwecja) – Tobago Estate Chocolate Sea Salt (87.9) (**)

SrebroHarrer Chocolat  (Węgry) – Orange Mandarin Milkchocolate (87.7) (**)

BrązFjåk Chocolate  (Norwegia) – 50% Milk & Licorice Root (86.2) (**)

BrązStandout Chocolate  (Szwecja) – Cloudberry Caramel (85.5) (**)

Mleczne czekolady z kawałkami/dodatkami

ZłotoFjåk Chocolate  (Norwegia) – Milk Nibs & Oak Smoked Salt (89.5) (**) mleczna z nibsami i wędzoną solą

+ Nagroda specjalna gastronomiczna

SrebroMaychoco  (Hiszpania) – Chocolate con Leche y Queso (89.3) (**)

SrebroFriis-Holm Chokolade  (Dania) – Peter Carlsen – Limited Edition (87.4) (**)

SrebroSAM Schoggi  (Szwajcaria) – Halbdunkli Schoggi Paranuss&Kürbiskernen (87.4) (**)

SrebroUtopick Cacao  (Hiszpania) – Tonka y Pera (87.3) (**)

BrązFeitoria do Cacao  (Portugalia) – Chocolate de Leite Nicarágua 57% + Nibs (85.9) (**)

BrązUtopick Cacao  (Hiszpania) – Sanguineli Azahar (85.7) (**)

BrązchocoTales of Warsaw  (Polska) – Milk Choco W/ Brown Butter & Smoked Salt (85.6) (**) mleczna czekolada z masłem palonym i wędzoną solą

Aromatyzowana biała czekolada

ZłotoMíšina čokoláda  (Czechy) – Vegan Raspberry Chocolate 42% (92.3) (**)

+ Nagroda specjalna dla zmielonych dodatków

+ Nagroda specjalna dla wegańskich tabliczek

SrebroHarrer Chocolat  (Węgry) – Cascara (88.0) (**)

SrebroPrague Chocolate Steiner & Kovarik  (Czechy) – White Chocolate 40% With Asparagus (87.8) (**) biała czekolada ze szparagami

Biała czekolada z kawałkami/dodatkami

ZłotoDepetris Riccardo / Depetris…i Ciculaté  (Włochy) – Cioccolato Del Monviso – Viola Mirtillo (91.1) (**)

+ Nagroda specjalna za lokalne składniki

SrebroKaicao  (Hiszpania) – 37% White Camel Milk Chocolate (90.1) (**) biała czekolada z wielbłądzim mlekiem

+ Nagroda specjalna: Mleko inne niż krowie

SrebroDepetris Riccardo / Depetris…i Ciculaté  (Włochy) – C.monviso Lampone, Rosa Canina, Ibiscus (88.8) (**)

SrebroMaychoco  (Hiszpania) – Chocolate Blanco Vegano al Té Marroquí (88.5) (**)

BrązFriis-Holm Chokolade  (Dania) – White Nibs (86.4) (**)

BrązBeskid Chocolate  (Polska) – Blonde 40% With Salted Almonds (85.5) (**) czekolada blond z solonymi migdałami


Składniki kakaowe

Kakao w proszku

SrebroChocolaterie Morin  (Francja) – Poudre Madagascar Sambirano A. Morin (86.4) (**)

Masło kakaowe

ZłotoChocolaterie Morin  (Francja) – Beurre Pérou Chanchamayo A. Morin (88.6) (**)


(*)  Deklarowany producent czekolady dla tabliczek private label

(**) Zwycięzca zadeklarował, że czekoladę zrobiono z własnych ziaren lub własnej produkcji kuwertury

Total
0
Shares
Prev
Uratuj Sekrety Czekolady!

Uratuj Sekrety Czekolady!

Kochani, Od początku historii Sekretów minęło już ponad 14 lat

Next
Nowe miejsce dla fanów Prawdziwej Czekolady
Plantacyjne tabliczki czekolady Auro Chocolate z Filipin - Złoto Filipin

Nowe miejsce dla fanów Prawdziwej Czekolady

Tęsknisz za smakiem Prawdziwej Czekolady, robionej od ziarna kakao do tabliczki?

You May Also Like