Amedei

www.amedei.it
(Pontedera, Toskania, Włochy)

Rodzina czekolad Amedei

(flickr.com/photos/evert-jan/ / CC BY 2.0)

Założona w 1990 roku manufaktura dziś staje się synonimem najwyższej jakości w świecie czekolady. Amedei to „marzenie, które przybrało postać czekolady”, przedsięwzięcie rodzeństwa Alessio i Cecilii Tessieri. Paradoksalnie, powstanie Amedei zawdzięczamy konkurencyjnej Valrhonie. To ona swego czasu odmówiła rodzeństwu Tessierich sprzedaży swojej czekolady sądząc, że Włosi nie są gotowi by jej kosztować. Dzięki temu dwoje śmiałków postanowiło produkować własną czekoladę z najwyższej światowej półki. Dziś możemy kosztować wspaniałych efektów tej decyzji.

Z niewielkiej toskańskiej fabryki pochodzą tak wspaniałe kompozycje jak Amedei Chuao czy limitowane, ręcznie numerowane Amedei Porcelana i Amedei Blanco De Criollo, dzięki którym Amedei co roku zostaje laureatem złotych nagród Academy of Chocolate. Ciekawostka – nazwa firmy pochodzi od imienia babci założycieli. Z niewiadomych powodów nazwę często przekręca się na „Amadei”.

Opis czekolady Amedei 9, rodzinnego skarbu rodziny Tessieri znajdziesz w serwisie Gorzka Czekolada.
O mojej ulubionej tabliczce (Porcelanie) przeczytasz w tekście pt. Amedei – marzenie które przybrało postać czekolady

Wybór czekolad Amedei znajdziemy w sklepie internetowym Sekretów Czekolady, gliwickiej Czekoladziarni oraz warszawskim butiku Le Chocolat.

Anglojęzyczne recenzje trzech najważniejszych tabliczek czekolady Amedei zebrałem na stronie Fine Chocolate Reviews:

Amedei 9 (75%)
Amedei Blanco De Criollo 70%
Amedei Chuao 70%
Amedei Porcelana 70%