Chocolat Pralus
www.chocolats-pralus.com
(Francja)
Jedna z najważniejszych europejskich marek Prawdziwej Czekolady. Jej historia zaczyna się od otwartej w 1948 w Roanne cukierni. Niedługo potem Auguste Pralus otrzymuje godność Meilleur Ouvrier de France, prestiżowy tytuł przyznawany utalentowanym rzemieślnikom. Najważniejsza w ofercie cukierni była Praluline, nie czekolada, ale maślana brioszka z różaną praliną. Dziś firmę prowadzi syn założyciela, François Pralus.
W ofercie Pralusa znajdziemy 18 tabliczek wykonanych z ziaren z konkretnego regionu – większość zawiera 75% kakao, wyjątkiem są czekolady mleczne i 100%. Flagowym produktem jest Piramida Tropikalna, zapakowane razem 10 niedużych tabliczek przewiązanych wstążką, ostatnio również w wersji organicznej.
Firma produkuje prawie 100 ton czekolady rocznie, dysponuje własną plantacją na Madagaskarze.
Zobacz recenzję tabliczki Pralus Papouasie z ziaren kakao z Papui-Nowej Gwinei.
Na FineChocolateReviews.eu możesz przejrzeć anglojęzyczne recenzje tabliczek:
– Pralus Chuao
– Pralus Le 100%