Pralus

Chocolat Pralus

www.chocolats-pralus.com
(Francja)

Czekolady Pralus z linii tropikalnej

(flickr.com/photos/evert-jan/ / CC BY 2.0)

 

Francois Pralus

 

Jedna z najważniejszych europejskich marek Prawdziwej Czekolady. Jej historia zaczyna się od otwartej w 1948 w Roanne cukierni. Niedługo potem Auguste Pralus otrzymuje godność Meilleur Ouvrier de France, prestiżowy tytuł przyznawany utalentowanym rzemieślnikom. Najważniejsza w ofercie cukierni była Praluline, nie czekolada, ale maślana brioszka z różaną praliną. Dziś firmę prowadzi syn założyciela, François Pralus.

W ofercie Pralusa znajdziemy 18 tabliczek wykonanych z ziaren z konkretnego regionu – większość zawiera 75% kakao, wyjątkiem są czekolady mleczne i 100%. Flagowym produktem jest Piramida Tropikalna, zapakowane razem 10 niedużych tabliczek przewiązanych wstążką, ostatnio również w wersji organicznej.

Firma produkuje prawie 100 ton czekolady rocznie, dysponuje własną plantacją na Madagaskarze.

Zobacz recenzję tabliczki Pralus Papouasie z ziaren kakao z Papui-Nowej Gwinei.

Na FineChocolateReviews.eu możesz przejrzeć anglojęzyczne recenzje tabliczek:
Pralus Chuao
Pralus Le 100%