Cailler (Nestle, Szwajcaria)
Dobra marka z tradycjami – pierwszy producent czekolady w Szwajcarii.
Cocoa (Polska)
Jeden z dwóch małych producentów bean-to-bar (od ziarna do tabliczki) w Polsce. Warto spróbować np. tabliczki z goji i nibsami oraz bananów w czekoladzie.
Dolfin (Belgia)
Potrafią mieszać! Szereg pięknie opakowanych tabliczek do kupienia w delikatesach Alma.
Godiva (Belgia)
Ikona belgijskich czekoladek, przejęta niedawno przez turecki koncern.
Guylian (Belgia)
Dostępna w hipermarketach i delikatesach belgijska marka czekoladek ze średniej półki. Tańsza i raczej mniej ciekawa od Godivy.
Lindt (Szwajcaria)
Firma z długą tradycją, mylnie utożsamiana z najwyższą czekoladową półką. Powszechnie dostępna.
Manufaktura Czekolady (Polska)
Polska ikona “prawdziwej czekolady”. Warto spróbować świetnej mlecznej z serii “Smak Polski”.
JP Czekolada / Jakub Piątkowski Czekolada
Laureat pierwszych polskich nagród Akademii Czekolady.