Niebo (z aspiracjami)

Cailler (Nestle, Szwajcaria)

Dobra marka z tradycjami – pierwszy producent czekolady w Szwajcarii.

Cocoa (Polska)

Jeden z dwóch małych producentów bean-to-bar (od ziarna do tabliczki) w Polsce. Warto spróbować np. tabliczki z goji i nibsami oraz bananów w czekoladzie.

Dolfin (Belgia)

Potrafią mieszać! Szereg pięknie opakowanych tabliczek do kupienia w delikatesach Alma.

Godiva (Belgia)

Ikona belgijskich czekoladek, przejęta niedawno przez turecki koncern.

Guylian (Belgia)

Dostępna w hipermarketach i delikatesach belgijska marka czekoladek ze średniej półki. Tańsza i raczej mniej ciekawa od Godivy.

Lindt (Szwajcaria)

Firma z długą tradycją, mylnie utożsamiana z najwyższą czekoladową półką. Powszechnie dostępna.

Manufaktura Czekolady (Polska)

Polska ikona „prawdziwej czekolady”. Warto spróbować świetnej mlecznej z ich Czekoladowego Gaju.

Zotter (Austria)

Innowacyjność w czekoladzie. Bekon, pstrąg, ser, piwo, konopie indyjskie – wszystko to Zotter potrafi połączyć z czekoladą. Czekolady od Josefa Zottera niebawem znów w ofercie sklepu Sekretów Czekolady