Wiele osób pytało o przepis na czekoladowy fondant z serem pleśniowym, wykonany w czwartym odcinku “Top Chef” przez Bartłomieja Witkowskiego. Przepis zdążył już zniknąć gdzieś w otchłaniach Facebooka, także pozwalam sobie skopiować go tutaj, tak jak podany został na stronie programu jakiś czas temu.
“Składniki:
czekolada 200g
masło 200g
jajka 6szt
mąka 100g
cukier 200g
ser pleśniowy 100g
owoce leśne: maliny, jeżyny, poziomki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy miękkie masło. Cukier ucieramy z żółtkami, a białka ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę. Łączymy wszystkie płynne składniki i delikatnie mieszamy. Do kokilek wlewamy masę i dodajemy kostkę sera pleśniowego. Pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Owoce leśne tj. maliny, jeżyny i poziomki zasypujemy cukrem i gotujemy do uzyskania sosu.”
Mój komentarz – fondant Bartłomieja to wariacja na temat przepisu Hestona Blumenthala, który z kolei bazował na pomyśle Michela Bras. Heston umieszcza wewnątrz masy kostkę zamrożonego ganaszu, powstałego ze zmieszania czekolady, śmietanki, masła, sera pleśniowego i świeżo pokruszonych ziaren kawy (te ostatnie usuwa na sicie).