Czekolada i temperatura – wykład – Enric Rovira (ang.,hiszp.)

Jeśli interesuje Cię połączenie nauki i gotowania, a do tego angielski nie ma przed Tobą tajemnic – gorąco polecam dostępną online serię wykładów pn. “Science&Cooking” na Uniwersytecie Harvarda. Kulinarne sławy zgodziły się odwiedzić jedną z najlepszych uczelni żeby podzielić się z swoim doświadczeniem ze studentami, współtworząc pierwszy kurs na Harvardzie pokazujący w sposób naukowy najważniejsze aspekty gotowania.

Poniżej zamieszczam wykład Enrica Roviry, znanego chocolatier z Barcelony na temat wpływu temperatury na czekoladę. Polecam przyjrzeć się temu czekoladowemu artyście, bardzo ciekawy, sympatyczny człowiek. W trakcie wykładu na slajdach pokazuje niektóre swoje kreacje, w tym unikalne spojrzenie na wielkanocne jajka z czekolady, czekoladowe planetarium czy reprezentacje kontynentów i oceanów z czekolady.

Od 2:20 do 11:20 – dr Michael Brenner – naukowe wprowadzenie (po angielsku)
Od 11:20 do 58:20 – Enric Rovira (kataloński, z tłumaczeniem na angielski) mówi o swoich aktualnych produktach – dużo ładnych zdjęć
Od 58:20 – Enric Rovira (kataloński, z tłumaczeniem na angielski) – część “naukowa”, ze świetnymi krótkimi filmikami

Total
0
Shares
Prev
Czekoladowe fakty i mity – zawartość kakao

Czekoladowe fakty i mity – zawartość kakao

Dla wielu osób jednym z kluczowych kryteriów przy wyborze tabliczki kakao jest

Next
“Wiem co jem” – odcinek czekoladowy

“Wiem co jem” – odcinek czekoladowy

Pisałem już o ciekawym odcinku programu Wiem co jem, który był poświęcony