Czekolada i temperatura – wykład – Enric Rovira (ang.,hiszp.)

0

Opublikowano : 16-01-2011 | Autor :

Jeśli interesuje Cię połączenie nauki i gotowania, a do tego angielski nie ma przed Tobą tajemnic – gorąco polecam dostępną online serię wykładów pn. „Science&Cooking” na Uniwersytecie Harvarda. Kulinarne sławy zgodziły się odwiedzić jedną z najlepszych uczelni żeby podzielić się z swoim doświadczeniem ze studentami, współtworząc pierwszy kurs na Harvardzie pokazujący w sposób naukowy najważniejsze aspekty gotowania.

Poniżej zamieszczam wykład Enrica Roviry, znanego chocolatier z Barcelony na temat wpływu temperatury na czekoladę. Polecam przyjrzeć się temu czekoladowemu artyście, bardzo ciekawy, sympatyczny człowiek. W trakcie wykładu na slajdach pokazuje niektóre swoje kreacje, w tym unikalne spojrzenie na wielkanocne jajka z czekolady, czekoladowe planetarium czy reprezentacje kontynentów i oceanów z czekolady.

Od 2:20 do 11:20 – dr Michael Brenner – naukowe wprowadzenie (po angielsku)
Od 11:20 do 58:20 – Enric Rovira (kataloński, z tłumaczeniem na angielski) mówi o swoich aktualnych produktach – dużo ładnych zdjęć
Od 58:20 – Enric Rovira (kataloński, z tłumaczeniem na angielski) – część „naukowa”, ze świetnymi krótkimi filmikami