Nagrody Akademii Czekolady 2013 – najlepsze czekolady wg Brytyjczyków

Ogłoszono dziś wyniki prestiżowych nagród londyńskiej Akademii Czekolady (Academy of Chocolate). Nagrodę Złotego Ziarna za najlepsze tabliczki bean-to-bar otrzymały toskańska Amedei i nowa amerykańska marka Bar au Chocolat. Bardzo kobiecy wynik, w branży zdominowanej przez mężczyzn – obiema firmami dowodzą kobiety!

W kategoriach “czekoladkowych” najwięcej nagród otrzymali William i Suzue Curley oraz Rococo Chocolates i Matcha, wszyscy z Wielkiej Brytanii.

W tym roku do konkursu przystąpili również czekoladnicy z USA, Kanady, Australii, Wietnamu, Madagaskaru, z Europy – z Włoch, Francji, Węgier, Polski, Czech, Niemiec, Belgii, Szwajcarii, Szwecji i Norwegii. Oceniającymi byli eksperci i kupcy czekoladowi, szefowie cukierni, dziennikarze i specjaliści związani z jedzeniem. Laureaci otrzymają nagrody 23 kwietnia, wtedy też dowiemy się do kogo powędruje pięć nagród specjalnych.

Brak na razie polskiego zwycięzcy, ale jestem przekonany, że jesteśmy tego coraz bliżej.

Akademia Czekolady to organizacja pozarządowa stworzona w 2005 roku, działająca na rzecz lepszej czekolady i upowszechnienia wiedzy o produkcji czekolady od ziarna kakao do tabliczki oraz umiejętności odróżnienia prawdziwej czekolady od czekoladowych słodyczy.

Lista zwycięzców (w każdej kategorii – alfabetycznie wg nagrody)

Producent Produkt Nagroda

Najlepsza ciemna czekolada – od ziarna do tabliczki

Amedei Blanco de Criollo Złote Ziarno
Bar au Chocolat Chiapas, Mexico 70% Złote Ziarno
Amedei Cru – Madagaskar Złoto
Bar au Chocolat Sambirano Vallley, Madagaskar 70% Złoto
Akesson’s Organic Madagascar 75% Criollo Srebro
Amano Chuao 70% Srebro
Amedei Amedei 9 Srebro
Amedei Toscano Black 63% Srebro
Hotel Chocolat Rabot Marcial 70% Srebro
Marou, Faiseurs de Chocolat Tien Giang 70% Srebro
Original Beans Original Beans Beni Wild Harvest 60% Srebro
Michel Cluizel Mokaya 66% Srebro
Potomac Chocolate San Martín 70% Srebro
Tobago Cocoa Estate W.I. Tobago Estate Chocolate 70% Srebro
Marou, Faiseurs de Chocolat Ben Tre 78% Brąz
Oialla A/S Oialla Dark Chocolate 72% Brąz

Najlepsza ciemna (blend)

Bachmanns Patisserie Felchlin Maracaibo 65% Brąz
Konzept PFB Cru Orinoco Brąz
Szántó Kereskedelmi Kft House blend superior dark chocolate  70% Brąz
William & Suzue Curley House Dark 65% Brąz

Najlepsza ciemna czekolada z dodatkami

Akesson’s Organic Madagaskar 75% z pieprzem Voatsiperifery Złoto
Amedei Prendimé ciemna czekolada z orzechami laskowymi Złoto
Akesson’s Organic Madagaskar 75% z czarnym pieprzem Srebro
Akesson’s Organic Madagaskar 75% z różowym pieprzem Srebro
Beschle Imbir Srebro
Grenada Chocolate Company Nib-a-Licious Srebro
Amedei Ciemna czekolada z migdałami Brąz
Cinagra/Menakao Menakao 63 % Nibsy kakaowe I madagaskarska sól morska Brąz
Rózsavölgyi Csokoládé Chleb i oliwki Brąz

Najlepsza czekolada mleczna od ziarna do tabliczki (bean-to-bar)

Redstar Chocolate Duffy’s Venezuela Ocumare Milk Złoto
Oialla A/S Oialla Milk Chocolate 46% Srebro
TCHO Serious Milk – Classic Srebro
Pralus SAS Tablette Mélissa 100g Brąz

Najlepsza mleczna czekolada z dodatkami

Akesson’s Organic Bali 45% mleczna czekolada z kwiatem soli morskiej i nektarem kwiatów palmy kokosowej Złoto
Amedei Prendimé czekolada z orzechami włoskimi Złoto
Michel Cluizel Caramel 45% Złoto
Beschle Tonka z pomarańczą Srebro
Pralus SAS Barre Infernale Lait 160g Srebro
Rococo Organiczna czekolada mleczna – Rose Otto Artisan Bar Srebro
Redstar Chocolate Duffy’s czekolada mleczna z solą i nibsami kakaowymi Brąz
Rococo Organiczna czekolada mleczna z solą morską – Sea Salt Artisan Bar Brąz
TCHO Mokaccino Brąz
Valrhona Enchantillon Caramelia Brąz

Najlepsze czekoladki bez dodatków

William & Suzue Curley Chuao Złoto
Coworth Park Hotel Dark Chocolate Brąz
Demarquette Lost Kingdom Brąz
Iain Burnett, Highland     Chocolatier Velvet Truffle, Mild Brąz
 

Najlepsze czekoladki z nadzieniem owocowym

Paul A Young Curd z pasiflory Złoto
Lauden Sycylijskie cytryny Srebro
Cocoa Red Rabarbar i imbir Brąz
William & Suzue Curley Yuzu Brąz

Najlepsze czekoladki nadziewane z przyprawami i ziołami

Coworth Park Spekuloos, tonka i pomarańcza Złoto
Matcha Imbir i trawa cytrynowa Złoto
William & Suzue Curley Rozmaryn i oliwa z oliwek Srebro
Boutique Aromatique Mięta I słodka bazylia Srebro

Najlepsze czekoladki nadziewane z alkoholem

Theo Chocolate Talisker Ganache Confection Złoto
Papa Chocolat Winston Srebro
Hotel Chocolat Pink Champagne Truffle Brąz

Najlepsze czekoladki z orzechami

Matcha chocolat Peanut Butter Praline Złoto
Rococo Salted chocolate toffee and crunchy praline Złoto
Amedei Quadrotti dark chocolate praline Brąz
Pralus Barre Infernale Pistache Brąz
TCHO Classic Serious-Milk + New American Gianduja Brąz

Najlepsze czekoladki nadziewane karmelowe

Forte Chocolates Caramel with Rosemary and Orange Złoto
Rococo Kalamansi Lime Caramel Złoto
Rococo Passion Fruit & Rosemary Caramel Złoto
William and Suzue Curley Muscovado Caramel Złoto
Benjamin Chocolatier Muscovado Caramel Srebro
Matcha Chocolat Tonka Bean Caramel Srebro
Paul A Young Sea salted caramel Srebro
Toot-Sweets Shropshire Chocolates Salted Caramel Srebro
Demarquette White Monkey Jasmine Caramel Srebro
Coworth Park Hotel Caramel with Halen Mon vanilla sea salt Brąz
Forte Chocolates Chipotle Caramel with Orange Brąz
Keith Hurdman for Thortons Exotic Fruit Caramel Brąz

Najlepsze czekoladki nadziewane – pozostałe

Co Couture Ginger Crème 40% Złoto
William Curley Japanese Black Vinegar Złoto
Boutique Aromatique Coffee, Cardamom, Bitter Almond Srebro
Boutique Aromatique Honeyed, Hand-blended Chai Srebro
Co Couture Belfast Brew 40% Srebro
Coworth Park Hotel Cherry Blossom, Sudachi, Ginger Srebro
Melt Chocolates Flat White Coffee Srebro
Co Couture Fresh Mint 70% Brąz
Co Couture Irish Whiskey 68% Brąz
Hotel Chocolat Jasmine Spring Tips Ganache Brąz
Iain Burnett, Highland Chocolatier Velvet Truffle, Duchesse Rose Brąz
Matcha Chocolat Strawberry & Pink Peppercorn Brąz
Paul A Young Banoffee pie truffle Brąz

Najlepsze trufle bez dodatków

Rococo Chocolates Ltd Madagascar house truffle Złoto
William & Suzue Curley Venezuelan Złoto
Matcha Chocolat Dominican Republic Srebro
Matcha Chocolat Santo Domingo Srebro

Beschle

Maracaibo Brąz

Najlepsze mleczne trufle bez dodatków

Matcha Chocolat New Guinea Złoto
William and Suzue Curley House Milk Złoto
Matcha Chocolat Grenada Brąz

Najlepsze opakowanie tabliczki czekolady

Marou, Faiseurs de Chocolat Tien Giang 80% special edition blue wrapper Złoto
Original Beans Original Beans The Story of Cacao in Four Bars (historia kakao w czterech tabliczkach) Złoto
Pralus SAS Napolitains 120g (neapolitanki) Srebro
Raw Goodies Arriba Nacional 70% (wykorzystując … książki i czasopisma) Brąz
Rózsavölgyi Csokoládé Trincheras 95% Brąz
TCHO Mokkacino i inne tabliczki Brąz

Najlepsze opakowanie czekoladek

Cacao Atlanta Chocolate Co 12 piece Truffle Box Złoto
Chuao Chocolatier 5pc bonbon box, 30pc bonbon box Srebro
Gmeiner Confiserie & Kaffeehausunternehmen Luxury Champagne Truffle Box Srebro
Devnaa LLP, London Double signature chocolate tiffin box Brąz
Rococo Chocolates Rococo Advent Calendar  (kalendarz adwentowy) Brąz
Total
0
Shares
Prev
Kult kakao – piemoncki kunszt Domori

Kult kakao – piemoncki kunszt Domori

Palcem po mapie przenosimy się tym razem do None nieopodal Turynu w północnych

Next
Lektury na Święto Czekolady

Lektury na Święto Czekolady

Z okazji Dnia Czekolady zapraszam do lektury dwóch świeżutkich tekstów: –

You May Also Like