Ogłoszono dziś wyniki prestiżowych nagród londyńskiej Akademii Czekolady (Academy of Chocolate). Nagrodę Złotego Ziarna za najlepsze tabliczki bean-to-bar otrzymały toskańska Amedei i nowa amerykańska marka Bar au Chocolat. Bardzo kobiecy wynik, w branży zdominowanej przez mężczyzn – obiema firmami dowodzą kobiety!
W kategoriach “czekoladkowych” najwięcej nagród otrzymali William i Suzue Curley oraz Rococo Chocolates i Matcha, wszyscy z Wielkiej Brytanii.
W tym roku do konkursu przystąpili również czekoladnicy z USA, Kanady, Australii, Wietnamu, Madagaskaru, z Europy – z Włoch, Francji, Węgier, Polski, Czech, Niemiec, Belgii, Szwajcarii, Szwecji i Norwegii. Oceniającymi byli eksperci i kupcy czekoladowi, szefowie cukierni, dziennikarze i specjaliści związani z jedzeniem. Laureaci otrzymają nagrody 23 kwietnia, wtedy też dowiemy się do kogo powędruje pięć nagród specjalnych.
Brak na razie polskiego zwycięzcy, ale jestem przekonany, że jesteśmy tego coraz bliżej.
Akademia Czekolady to organizacja pozarządowa stworzona w 2005 roku, działająca na rzecz lepszej czekolady i upowszechnienia wiedzy o produkcji czekolady od ziarna kakao do tabliczki oraz umiejętności odróżnienia prawdziwej czekolady od czekoladowych słodyczy.
Lista zwycięzców (w każdej kategorii – alfabetycznie wg nagrody)
Producent | Produkt | Nagroda |
Najlepsza ciemna czekolada – od ziarna do tabliczki |
||
Amedei | Blanco de Criollo | Złote Ziarno |
Bar au Chocolat | Chiapas, Mexico 70% | Złote Ziarno |
Amedei | Cru – Madagaskar | Złoto |
Bar au Chocolat | Sambirano Vallley, Madagaskar 70% | Złoto |
Akesson’s Organic | Madagascar 75% Criollo | Srebro |
Amano | Chuao 70% | Srebro |
Amedei | Amedei 9 | Srebro |
Amedei | Toscano Black 63% | Srebro |
Hotel Chocolat | Rabot Marcial 70% | Srebro |
Marou, Faiseurs de Chocolat | Tien Giang 70% | Srebro |
Original Beans | Original Beans Beni Wild Harvest 60% | Srebro |
Michel Cluizel | Mokaya 66% | Srebro |
Potomac Chocolate | San Martín 70% | Srebro |
Tobago Cocoa Estate W.I. | Tobago Estate Chocolate 70% | Srebro |
Marou, Faiseurs de Chocolat | Ben Tre 78% | Brąz |
Oialla A/S | Oialla Dark Chocolate 72% | Brąz |
Najlepsza ciemna (blend) |
||
Bachmanns Patisserie | Felchlin Maracaibo 65% | Brąz |
Konzept PFB | Cru Orinoco | Brąz |
Szántó Kereskedelmi Kft | House blend superior dark chocolate 70% | Brąz |
William & Suzue Curley | House Dark 65% | Brąz |
Najlepsza ciemna czekolada z dodatkami |
||
Akesson’s Organic | Madagaskar 75% z pieprzem Voatsiperifery | Złoto |
Amedei | Prendimé ciemna czekolada z orzechami laskowymi | Złoto |
Akesson’s Organic | Madagaskar 75% z czarnym pieprzem | Srebro |
Akesson’s Organic | Madagaskar 75% z różowym pieprzem | Srebro |
Beschle | Imbir | Srebro |
Grenada Chocolate Company | Nib-a-Licious | Srebro |
Amedei | Ciemna czekolada z migdałami | Brąz |
Cinagra/Menakao | Menakao 63 % Nibsy kakaowe I madagaskarska sól morska | Brąz |
Rózsavölgyi Csokoládé | Chleb i oliwki | Brąz |
Najlepsza czekolada mleczna od ziarna do tabliczki (bean-to-bar) |
||
Redstar Chocolate | Duffy’s Venezuela Ocumare Milk | Złoto |
Oialla A/S | Oialla Milk Chocolate 46% | Srebro |
TCHO | Serious Milk – Classic | Srebro |
Pralus SAS | Tablette Mélissa 100g | Brąz |
Najlepsza mleczna czekolada z dodatkami |
||
Akesson’s Organic | Bali 45% mleczna czekolada z kwiatem soli morskiej i nektarem kwiatów palmy kokosowej | Złoto |
Amedei | Prendimé czekolada z orzechami włoskimi | Złoto |
Michel Cluizel | Caramel 45% | Złoto |
Beschle | Tonka z pomarańczą | Srebro |
Pralus SAS | Barre Infernale Lait 160g | Srebro |
Rococo | Organiczna czekolada mleczna – Rose Otto Artisan Bar | Srebro |
Redstar Chocolate | Duffy’s czekolada mleczna z solą i nibsami kakaowymi | Brąz |
Rococo | Organiczna czekolada mleczna z solą morską – Sea Salt Artisan Bar | Brąz |
TCHO | Mokaccino | Brąz |
Valrhona | Enchantillon Caramelia | Brąz |
Najlepsze czekoladki bez dodatków |
||||
William & Suzue Curley | Chuao | Złoto | ||
Coworth Park Hotel | Dark Chocolate | Brąz | ||
Demarquette | Lost Kingdom | Brąz | ||
Iain Burnett, Highland Chocolatier | Velvet Truffle, Mild | Brąz | ||
Najlepsze czekoladki z nadzieniem owocowym |
||||
Paul A Young | Curd z pasiflory | Złoto | ||
Lauden | Sycylijskie cytryny | Srebro | ||
Cocoa Red | Rabarbar i imbir | Brąz | ||
William & Suzue Curley | Yuzu | Brąz | ||
Najlepsze czekoladki nadziewane z przyprawami i ziołami |
||||
Coworth Park | Spekuloos, tonka i pomarańcza | Złoto | ||
Matcha | Imbir i trawa cytrynowa | Złoto | ||
William & Suzue Curley | Rozmaryn i oliwa z oliwek | Srebro | ||
Boutique Aromatique | Mięta I słodka bazylia | Srebro | ||
Najlepsze czekoladki nadziewane z alkoholem |
||||
Theo Chocolate | Talisker Ganache Confection | Złoto | ||
Papa Chocolat | Winston | Srebro | ||
Hotel Chocolat | Pink Champagne Truffle | Brąz | ||
Najlepsze czekoladki z orzechami |
||
Matcha chocolat | Peanut Butter Praline | Złoto |
Rococo | Salted chocolate toffee and crunchy praline | Złoto |
Amedei | Quadrotti dark chocolate praline | Brąz |
Pralus | Barre Infernale Pistache | Brąz |
TCHO | Classic Serious-Milk + New American Gianduja | Brąz |
Najlepsze czekoladki nadziewane karmelowe |
||
Forte Chocolates | Caramel with Rosemary and Orange | Złoto |
Rococo | Kalamansi Lime Caramel | Złoto |
Rococo | Passion Fruit & Rosemary Caramel | Złoto |
William and Suzue Curley | Muscovado Caramel | Złoto |
Benjamin Chocolatier | Muscovado Caramel | Srebro |
Matcha Chocolat | Tonka Bean Caramel | Srebro |
Paul A Young | Sea salted caramel | Srebro |
Toot-Sweets Shropshire Chocolates | Salted Caramel | Srebro |
Demarquette | White Monkey Jasmine Caramel | Srebro |
Coworth Park Hotel | Caramel with Halen Mon vanilla sea salt | Brąz |
Forte Chocolates | Chipotle Caramel with Orange | Brąz |
Keith Hurdman for Thortons | Exotic Fruit Caramel | Brąz |
Najlepsze czekoladki nadziewane – pozostałe |
||
Co Couture | Ginger Crème 40% | Złoto |
William Curley | Japanese Black Vinegar | Złoto |
Boutique Aromatique | Coffee, Cardamom, Bitter Almond | Srebro |
Boutique Aromatique | Honeyed, Hand-blended Chai | Srebro |
Co Couture | Belfast Brew 40% | Srebro |
Coworth Park Hotel | Cherry Blossom, Sudachi, Ginger | Srebro |
Melt Chocolates | Flat White Coffee | Srebro |
Co Couture | Fresh Mint 70% | Brąz |
Co Couture | Irish Whiskey 68% | Brąz |
Hotel Chocolat | Jasmine Spring Tips Ganache | Brąz |
Iain Burnett, Highland Chocolatier | Velvet Truffle, Duchesse Rose | Brąz |
Matcha Chocolat | Strawberry & Pink Peppercorn | Brąz |
Paul A Young | Banoffee pie truffle | Brąz |
Najlepsze trufle bez dodatków |
||
Rococo Chocolates Ltd | Madagascar house truffle | Złoto |
William & Suzue Curley | Venezuelan | Złoto |
Matcha Chocolat | Dominican Republic | Srebro |
Matcha Chocolat | Santo Domingo | Srebro |
Beschle |
Maracaibo | Brąz |
Najlepsze mleczne trufle bez dodatków |
||
Matcha Chocolat | New Guinea | Złoto |
William and Suzue Curley | House Milk | Złoto |
Matcha Chocolat | Grenada | Brąz |
Najlepsze opakowanie tabliczki czekolady |
||
Marou, Faiseurs de Chocolat | Tien Giang 80% special edition blue wrapper | Złoto |
Original Beans | Original Beans The Story of Cacao in Four Bars (historia kakao w czterech tabliczkach) | Złoto |
Pralus SAS | Napolitains 120g (neapolitanki) | Srebro |
Raw Goodies | Arriba Nacional 70% (wykorzystując … książki i czasopisma) | Brąz |
Rózsavölgyi Csokoládé | Trincheras 95% | Brąz |
TCHO | Mokkacino i inne tabliczki | Brąz |
Najlepsze opakowanie czekoladek |
||
Cacao Atlanta Chocolate Co | 12 piece Truffle Box | Złoto |
Chuao Chocolatier | 5pc bonbon box, 30pc bonbon box | Srebro |
Gmeiner Confiserie & Kaffeehausunternehmen | Luxury Champagne Truffle Box | Srebro |
Devnaa LLP, London | Double signature chocolate tiffin box | Brąz |
Rococo Chocolates | Rococo Advent Calendar (kalendarz adwentowy) | Brąz |