Czekolady na czasie

0

Opublikowano : 19-11-2013 | Autor :

Ostatnie tygodnie obfitują w wieści o kolejnych czekoladowych nagrodach. Na Salonie Czekolady w Londynie ogłoszono wyniki prestiżowego konkursu International Chocolate Awards 2013, a z San Francisco dowiadujemy się o finalistach czekoladowej kategorii Good Food Awards. Poniżej spis tabliczek, które przypadły do gustu jury.

Good Food Awards

Uwagi: w konkursie startują wyłącznie marki z USA.

  • Amano Artisan Chocolate, Cuyagua 70% Dark Chocolate, Utah
  • Askinosie Chocolate, 62% Dark Milk Chocolate, Fleur de Sel & 70% Ecuador, Missouri
  • Blue Bandana Chocolate Maker, Madagascar Wild Pepper 70% Dark & Madagascar 70% Dark, Vermont
  • Dick Taylor Craft Chocolate, 72% Belize, Toledo, Kalifornia
  • Fresco Chocolate, Peru, 70% Light Roast, Waszyngton
  • Fruition Chocolate, Dominican 70%, Nowy Jork
  • Guittard Chocolate Company, Collection Etienne Eureka Works Meritage Blend #27 | 100%, Kalifornia
  • Madre Chocolate, Triple Cacao, Hawaje
  • Patric Chocolate, Signature 70% Blend & Mocha OMG, Missouri
  • Potomac Chocolate, Upala 70% with Salt, Virginia
  • Rogue Chocolatier, Porcelana, Jamaica & Sambirano, Massachusetts
  • Scharffen Berger Chocolate Maker, San Juan de Cheni, 78%, Kalifornia
  • Videri Chocolate Factory, 90% Dark Chocolate Ecuador Camino Verde, Północna Karolina

International Chocolate Awards

Tabliczki ciemne bez dodatków

  • ZŁOTO: Pacari Chocolate (Ekwador) – 70% Piura-Quemazon
  • SREBRO: Patric Chocolate (USA) – Piura 67%
  • SREBRO: Pacari Chocolate (Ekwador) – Raw 70% Cacao
  • SREBRO: Patric Chocolate (USA) – Madagascar 67%
  • SREBRO: Bonnat Chocolatier (Francja) – Juliana
  • SREBRO: Friis-Holm (Dania) – Nicaliso 70%

Nagrody specjalne w ramach kategorii:

  • ZŁOTO – Producent czekolady bean-to-bar: Pacari Chocolate (Ekwador) – 70% Piura-Quemazon
  • ZŁOTO – Czekolada wyprodukowana w kraju pochodzenia ziaren: Pacari Chocolate (Ekwador) – 70% Piura-Quemazon
  • ZŁOTO – Czekolady z handlu bezpośredniego (Direct Trade): Pacari Chocolate (Ekwador) – 70% Piura-Quemazon
  • ZŁOTO – Czekolady organiczne: Pacari Chocolate (Ekwador) – 70% Piura-Quemazon

Tabliczki mleczne bez dodatków

  • ZŁOTO: Friis-Holm (Dania) – Dark Milk 55%
  • SREBRO: Red Star Chocolate Ltd. (Wielka Brytania) – Venezuela Ocumare 55% Milk

Nagrody specjalne w ramach kategorii:

  • ZŁOTO – Kakao z handlu bezpośredniego: Friis-Holm (Dania) – Dark Milk 55%

Tabliczki białe bez dodatków

  • ZŁOTO: Chocolates El Rey, C.A. (Wenezuela) – Icoa
  • SREBRO: Fruition Chocolate (USA) – Toasted White Chocolate

Nagrody specjalne w kategorii:

  • ZŁOTO – Czekolada wyprodukowana w kraju pochodzenia ziaren: Chocolates El Rey, C.A. (Wenezuela) – Icoa

Tabliczki ciemne z dodatkami

  • ZŁOTO – Nadziewane: Clement Chococult (Niemcy) – Gefüllte Whiskyschokolade
  • ZŁOTO – Pâtissier es koyama (Japonia) – Manganji-Temple Green Pepper & Almond Praline
  • SREBRO: Wild Sweets by Dominique & Cindy Duby (Kanada) – Fig Walnut Fennel – Certified Organic
  • SREBRO: Gardini (Włochy) – Fondente al Caffè Cardamomo

Tabliczki mleczne z dodatkami

  • ZŁOTO: Pâtissier es koyama (Japonia) – Daitokuji-Temple Natto
  • SREBRO: Rococo Chocolates (Wielka Brytania) – Organic Milk Chocolate Bar with Salted Caramelised Almonds and Rosemary (Mleczna z solonymi karmelizowanymi migdałami i rozmarynem)
  • SREBRO: Slitti (Włochy) – CaffèLatte

Tabliczki białe z dodatkami

  • ZŁOTO: Rococo Chocolates (Wielka Brytania) – Organic White Chocolate & Cardamom Bar (biała czekolada z kardamonem)
  • SREBRO: BETA% (Kanada) – Black Olive Bar (Czarne oliwki)
  • SREBRO: Pâtissier es koyama (Japonia) – Raspberry & Lychee (Malina i liczi)
  • SREBRO: Forte Chocolates (USA) – Rosemary Sea Salt Bar (Rozmaryn i sól morska)