Ostatnie tygodnie obfitują w wieści o kolejnych czekoladowych nagrodach. Na Salonie Czekolady w Londynie ogłoszono wyniki prestiżowego konkursu International Chocolate Awards 2013, a z San Francisco dowiadujemy się o finalistach czekoladowej kategorii Good Food Awards. Poniżej spis tabliczek, które przypadły do gustu jury.
Good Food Awards
Uwagi: w konkursie startują wyłącznie marki z USA.
- Amano Artisan Chocolate, Cuyagua 70% Dark Chocolate, Utah
- Askinosie Chocolate, 62% Dark Milk Chocolate, Fleur de Sel & 70% Ecuador, Missouri
- Blue Bandana Chocolate Maker, Madagascar Wild Pepper 70% Dark & Madagascar 70% Dark, Vermont
- Dick Taylor Craft Chocolate, 72% Belize, Toledo, Kalifornia
- Fresco Chocolate, Peru, 70% Light Roast, Waszyngton
- Fruition Chocolate, Dominican 70%, Nowy Jork
- Guittard Chocolate Company, Collection Etienne Eureka Works Meritage Blend #27 | 100%, Kalifornia
- Madre Chocolate, Triple Cacao, Hawaje
- Patric Chocolate, Signature 70% Blend & Mocha OMG, Missouri
- Potomac Chocolate, Upala 70% with Salt, Virginia
- Rogue Chocolatier, Porcelana, Jamaica & Sambirano, Massachusetts
- Scharffen Berger Chocolate Maker, San Juan de Cheni, 78%, Kalifornia
- Videri Chocolate Factory, 90% Dark Chocolate Ecuador Camino Verde, Północna Karolina
International Chocolate Awards
Tabliczki ciemne bez dodatków
- ZŁOTO: Pacari Chocolate (Ekwador) – 70% Piura-Quemazon
- SREBRO: Patric Chocolate (USA) – Piura 67%
- SREBRO: Pacari Chocolate (Ekwador) – Raw 70% Cacao
- SREBRO: Patric Chocolate (USA) – Madagascar 67%
- SREBRO: Bonnat Chocolatier (Francja) – Juliana
- SREBRO: Friis-Holm (Dania) – Nicaliso 70%
Nagrody specjalne w ramach kategorii:
- ZŁOTO – Producent czekolady bean-to-bar: Pacari Chocolate (Ekwador) – 70% Piura-Quemazon
- ZŁOTO – Czekolada wyprodukowana w kraju pochodzenia ziaren: Pacari Chocolate (Ekwador) – 70% Piura-Quemazon
- ZŁOTO – Czekolady z handlu bezpośredniego (Direct Trade): Pacari Chocolate (Ekwador) – 70% Piura-Quemazon
- ZŁOTO – Czekolady organiczne: Pacari Chocolate (Ekwador) – 70% Piura-Quemazon
Tabliczki mleczne bez dodatków
- ZŁOTO: Friis-Holm (Dania) – Dark Milk 55%
- SREBRO: Red Star Chocolate Ltd. (Wielka Brytania) – Venezuela Ocumare 55% Milk
Nagrody specjalne w ramach kategorii:
- ZŁOTO – Kakao z handlu bezpośredniego: Friis-Holm (Dania) – Dark Milk 55%
Tabliczki białe bez dodatków
- ZŁOTO: Chocolates El Rey, C.A. (Wenezuela) – Icoa
- SREBRO: Fruition Chocolate (USA) – Toasted White Chocolate
Nagrody specjalne w kategorii:
- ZŁOTO – Czekolada wyprodukowana w kraju pochodzenia ziaren: Chocolates El Rey, C.A. (Wenezuela) – Icoa
Tabliczki ciemne z dodatkami
- ZŁOTO – Nadziewane: Clement Chococult (Niemcy) – Gefüllte Whiskyschokolade
- ZŁOTO – Pâtissier es koyama (Japonia) – Manganji-Temple Green Pepper & Almond Praline
- SREBRO: Wild Sweets by Dominique & Cindy Duby (Kanada) – Fig Walnut Fennel – Certified Organic
- SREBRO: Gardini (Włochy) – Fondente al Caffè Cardamomo
Tabliczki mleczne z dodatkami
- ZŁOTO: Pâtissier es koyama (Japonia) – Daitokuji-Temple Natto
- SREBRO: Rococo Chocolates (Wielka Brytania) – Organic Milk Chocolate Bar with Salted Caramelised Almonds and Rosemary (Mleczna z solonymi karmelizowanymi migdałami i rozmarynem)
- SREBRO: Slitti (Włochy) – CaffèLatte
Tabliczki białe z dodatkami
- ZŁOTO: Rococo Chocolates (Wielka Brytania) – Organic White Chocolate & Cardamom Bar (biała czekolada z kardamonem)
- SREBRO: BETA% (Kanada) – Black Olive Bar (Czarne oliwki)
- SREBRO: Pâtissier es koyama (Japonia) – Raspberry & Lychee (Malina i liczi)
- SREBRO: Forte Chocolates (USA) – Rosemary Sea Salt Bar (Rozmaryn i sól morska)