Związek czekolady ze sztuką trwa od tysięcy lat. Symbol oznaczający kakao pojawiał się na wazach dawnych mezoamerykańskich cywilizacji, ukazując ogromną rolę kakao i kakaowego napoju, jakim przez 90% swojej historii była czekolada. Na początku XX wieku zdarzało się, że sławne nazwiska budowały swoją karierę między innymi tworząc czekoladowe plakaty reklamowe, nawet dziś zaskakujące nas swoim kunsztem. Tam czekolada była tematem, często jednak staje się ona medium, materiałem z którego tworzy się dzieła sztuki. W czekoladowej galerii zdjęć możemy zobaczyć wyniki mniej lub bardziej ambitnych prób transformacji drogocennego ziarna w nowe twory. Dziecinne, grubo ciosane zabawki, znikające po chwili czekoladowe desery czy wymagające tygodni (miesięcy?) pracy czekoladowe drzewa i pociągi, spektrum możliwości jest tutaj niesłychanie szerokie.
Bywa, że i dziś z czekoladą wiążą się prawdziwi artyści. Jednym z takich twórców jest Warren Laine-Naida, autor czekoladowych rzeźb, których część można podziwiać w sześciojęzycznej publikacji “Art in Chocolate” (amazon.de) .
Warren Laine-Naida urodził się w Anglii, dorastał w Kanadzie, a sporą część życia spędził w niemieckiej Bremie. Połączenie w jednej osobie filologa angielskiego, fachowca od marketingu i szefa kuchni składa się na unikalną postać artysty, wpływa też na kształt albumu, w którym oprócz całostronicowych zdjęć dzieł można znaleźć również krótkie fragmenty prozy i przypisany każdej rzeźbie czekoladowy przepis.
Znakiem rozpoznawczym Laine-Naidy zdają się być proste geometryczne formy, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się nam z czekoladą, często fotografowane w otoczeniu przyrody.
Czekoladowe cegły, misy niczym znalezione w archeologicznych wykopaliskach, czekoladowe poduszki czy fotografowany co dzień pięciokilogramowy blok czekolady pozostawiony sobie przez miesiąc w ogrodzie uniwersytetu Jacobsa – to tylko niektóre ze sposobów w jaki Warren przekazuje nam swoje spojrzenie na rolę twórcy, nawiązując do pytań stawianych przez Dietera Rotha.
Zobacz kanał Warrena na YouTube oraz stronę na Posterous i Facebooku.