Najbliższe miesiące to w czekoladowym biznesie raczej martwy okres, kiedy czekoladowe manufaktury robią sobie wakacyjną przerwę. Zastanawiają się czym nas zaskoczyć, ale produkcja pełną parą trwać będzie dopiero od jesieni, kiedy spodziewać możemy się wielu ciekawych premier. Podsumowaniem ostatniego czekoladowego sezonu są nagrody londyńskiej Akademii Czekolady (Academy of Chocolate), zapraszam do przejrzenia tegorocznych wyników. Mam nadzieję, że za rok czy dwa na liście zobaczymy pierwsze polskie tabliczki. Węgrom udało się już zająć całkiem niezłe miejsca w dwóch ostatnich edycjach.
Najlepsze gorzkie tabliczki bean-to-bar
(od ziarna do tabliczki w jednej fabryce)
Nagroda | Nazwa tabliczki |
Złoto – GOLDEN BEAN | Duffy’s Chocolate Honduras Indio rojo 72% – nagroda Złotego Ziarna (Golden Bean Award) |
Złoto – GOLDEN BEAN | Amedei 9 – nagroda Złotego Ziarna |
Złoto | Michel Cluizel Los Ancones 67% |
Złoto | Askinosie San Jose del Tambo |
Złoto | Amedei Toscano black 63% |
Srebro | Askinosie Tenende Tanzania |
Srebro | Grenada 82% |
Srebro | Amano Dos rios |
Srebro | Amano Chuao |
Srebro | Amedei Cru Madacascar |
Srebro | Soma chocolate maker 3 Amigos 70% |
Srebro | Amedei Toscano black 70% |
Srebro | Pralus Chuao 75% |
Srebro | Rózsavölgyi Trincheras 70% |
Srebro | Potomac Upala 70% |
Srebro | Olivia 76% |
Brąz | Duffy’s Chocolate Corazon d’Equador 72% |
Brąz | Michel Cluizel 85% |
Brąz | Valrhona Manjari |
Brąz | Rózsavölgyi Porcelana 71% |
Brąz | Valrhona Alpaco |
Brąz | Valrhona Guanaja |
Brąz | Zokoko Tranquilidad Bolivia 72% |
Najlepsze gorzkie tabliczki, niespełniające kryterium bean-to-bar
Nagroda | Nazwa tabliczki |
Złoto | Idilio No.2 Amiari Meridena |
Złoto | Akesson Brazil fazenda monte allegra 75% forestero |
Srebro | Baruzzo 70% quinche |
Srebro | Akesson Madacascar plantation amboloiky 75% criollo |
Srebro | Friis Holm Nicaliso |
Srebro | Idilio No.12 Finca Torres |
Srebro | Original beans Beni wild harvest 66% |
Srebro | Demarquette Peru pangoa 70% |
Srebro | Zokoko Alto beni Bolivia 68% |
Srebro | Bojesen Oialla |
Srebro | Original beans Cru virunga 70% |
Brąz | Hotel Chocolat Rabot estate 65% 120 conch (120 godzin konszowania) |
Brąz | Hotel Chocolat Rabot estate 66% |
Brąz | Moonstruck Fortunato No. 4 |
Brąz | Idilio Porcelana |
Brąz | Konzept Barlovento |
Tabliczki z dodatkami
Nagroda | Nazwa tabliczki |
Złoto – najlepsza w kategorii | Valrhona Manjari orange |
Złoto | Michel Cluizel Coffee |
Złoto | Beschle Fluer de sel (kwiat soli – sól morska) |
Złoto | Cocouture Orange blend 3 |
Srebro | Beschle Ginger (imbir) |
Srebro | Paul a Young Voatsiperifery pepper (dziki pieprz z Madagaskaru) |
Srebro | Chocolate and Love The coffee affair |
Srebro | Go*Do Sicilian almonds (sycylijskie migdały) |
Srebro | Amedei Incontro dark choc with almonds (migdały) |
Srebro | Michel Cluizel Orange peel (skórka pomarańczy) |
Srebro | Amelia Rope Dark ginger edition 1 (imbir) |
Srebro | William Curley Rosemary and sea salt (rozmaryn i sól morska) |
Srebro | Amedei Toscano red |
Srebro | Bachhalm Dark mint |
Srebro | Organic seed and bean Sea salt |
Brąz | Valrhona Guanaja grue (nibs) |
Brąz | Paul a Young Sea salted caramel (słony karmel) |
Brąz | Organic seed and bean Chilli and lime |
Brąz | Amelia Rope Dark lemon edition 1 |
Brąz | Hotel Chocolat Rabot Estate 66% chilli and orange |
Najlepsza czekolada mleczna bean-to-bar
Nagroda | Nazwa tabliczki |
Złoto | Michel Cluizel Maralumi 47% |
Srebro | Zotter Mitzi blue Starmilk |
Srebro | Valrhona Jivara |
Srebro | Askinosie Davao dark milk (ciemna mleczna) |
Srebro | Amano Ocumare |
Srebro | Beschle 38% |
Brąz | Amedei Toscano brown |
Brąz | Amedei Gocce |
Brąz | Zokoko Tokiala Papua New Guinea 30% |
Brąz | Moonstruck 39% Venezuelan |
Brąz | Go*Do Organic 34% |