Nagrody Akademii Czekolady 2011 – tabliczki

0

Opublikowano : 16-06-2011 | Autor :

Najbliższe miesiące to w czekoladowym biznesie raczej martwy okres, kiedy czekoladowe manufaktury robią sobie wakacyjną przerwę. Zastanawiają się czym nas zaskoczyć, ale produkcja pełną parą trwać będzie dopiero od jesieni, kiedy spodziewać możemy się wielu ciekawych premier. Podsumowaniem ostatniego czekoladowego sezonu są nagrody londyńskiej Akademii Czekolady (Academy of Chocolate), zapraszam do przejrzenia tegorocznych wyników. Mam nadzieję, że za rok czy dwa na liście zobaczymy pierwsze polskie tabliczki. Węgrom udało się już zająć całkiem niezłe miejsca w dwóch ostatnich edycjach.

Najlepsze gorzkie tabliczki bean-to-bar

(od ziarna do tabliczki w jednej fabryce)

Nagroda Nazwa tabliczki
Złoto – GOLDEN BEAN Duffy’s Chocolate Honduras Indio rojo 72% – nagroda Złotego Ziarna (Golden Bean Award)
Złoto – GOLDEN BEAN Amedei  9 – nagroda Złotego Ziarna
Złoto Michel Cluizel Los Ancones 67%
Złoto Askinosie San Jose del Tambo
Złoto Amedei Toscano black 63%
Srebro Askinosie Tenende Tanzania
Srebro Grenada 82%
Srebro Amano Dos rios
Srebro Amano Chuao
Srebro Amedei Cru Madacascar
Srebro Soma chocolate maker 3 Amigos 70%
Srebro Amedei Toscano black 70%
Srebro Pralus Chuao 75%
Srebro Rózsavölgyi Trincheras 70%
Srebro Potomac Upala 70%
Srebro Olivia 76%
Brąz Duffy’s Chocolate Corazon d’Equador 72%
Brąz Michel Cluizel 85%
Brąz Valrhona Manjari
Brąz Rózsavölgyi Porcelana 71%
Brąz Valrhona Alpaco
Brąz Valrhona Guanaja
Brąz Zokoko Tranquilidad Bolivia 72%

 

Najlepsze gorzkie tabliczki, niespełniające kryterium bean-to-bar

Nagroda Nazwa tabliczki
Złoto Idilio No.2 Amiari Meridena
Złoto Akesson Brazil fazenda monte allegra 75% forestero
Srebro Baruzzo 70% quinche
Srebro Akesson Madacascar plantation amboloiky 75% criollo
Srebro Friis Holm Nicaliso
Srebro Idilio No.12 Finca Torres
Srebro Original beans Beni wild harvest 66%
Srebro Demarquette Peru pangoa 70%
Srebro Zokoko Alto beni Bolivia 68%
Srebro Bojesen Oialla
Srebro Original beans Cru virunga 70%
Brąz Hotel Chocolat Rabot estate 65% 120 conch (120 godzin konszowania)
Brąz Hotel Chocolat Rabot estate 66%
Brąz Moonstruck Fortunato No. 4
Brąz Idilio Porcelana
Brąz Konzept Barlovento

 

Tabliczki z dodatkami

Nagroda Nazwa tabliczki
Złoto – najlepsza w kategorii Valrhona Manjari orange
Złoto Michel Cluizel Coffee
Złoto Beschle Fluer de sel (kwiat soli – sól morska)
Złoto Cocouture Orange blend 3
Srebro Beschle Ginger (imbir)
Srebro Paul a Young Voatsiperifery pepper (dziki pieprz z Madagaskaru)
Srebro Chocolate and Love The coffee affair
Srebro Go*Do Sicilian almonds (sycylijskie migdały)
Srebro Amedei Incontro dark choc with almonds (migdały)
Srebro Michel Cluizel Orange peel (skórka pomarańczy)
Srebro Amelia Rope Dark ginger edition 1 (imbir)
Srebro William Curley Rosemary and sea salt (rozmaryn i sól morska)
Srebro Amedei Toscano red
Srebro Bachhalm Dark mint
Srebro Organic seed and bean Sea salt
Brąz Valrhona Guanaja grue (nibs)
Brąz Paul a Young Sea salted caramel (słony karmel)
Brąz Organic seed and bean Chilli and lime
Brąz Amelia Rope Dark lemon edition 1
Brąz Hotel Chocolat Rabot Estate 66% chilli and orange

 

Najlepsza czekolada mleczna bean-to-bar

Nagroda Nazwa tabliczki
Złoto Michel Cluizel Maralumi 47%
Srebro Zotter Mitzi blue Starmilk
Srebro Valrhona Jivara
Srebro Askinosie Davao dark milk (ciemna mleczna)
Srebro Amano Ocumare
Srebro Beschle 38%
Brąz Amedei Toscano brown
Brąz Amedei Gocce
Brąz Zokoko Tokiala Papua New Guinea 30%
Brąz Moonstruck 39% Venezuelan
Brąz Go*Do Organic 34%