M jak Menakao

1

Opublikowano : 10-08-2013 | Autor :

Podczas jednej z ostatnich łódzkich degustacji osiągnęliśmy czekoladowe satori. Stało się to za sprawą siedmiu wyjątkowych tabliczek z dalekiego Południa.

Po malgasku „mena” oznacza czerwony – kolor  kakao i żyznych ziem Madagaskaru. Menakao to marka eksportowa stworzona w 2011 roku, należąca do firmy Cinagra – jednego z niewielu producentów czekolady, którzy produkują tabliczki w kraju pochodzenia ziaren kakao.

Niewielka manufaktura znajduje się na przedmieściach Antananarywy, stolicy kraju.  Oprócz Menakao powstają tam też lokalne marki Tsar, Eben i Palissandre – niemała oferta jak na firmę zatrudniającą jedynie 20 osób.

Pakowanie czekolad Menakao

Organiczne ziarna pochodzą z północnozachodniej części wyspy, z tradycyjnej plantacji Millot,  dbającej o sprawiedliwe i godne warunki zatrudnienia. Madagaskarskie są także pozostałe składniki czekolady, w tym limonki kaffir czy różnorodne gatunki pieprzu, a również opakowanie.

Kakao z Madagaskaru

 

Ostatnie dni przyniosły Menakao kolejne czekoladowe nagrody – Great Taste Awards 2013 za tabliczki z limonką kaffir i różowym pieprzem oraz nibsami i solą morską.  Tą ostatnią doceniła również Akademia Czekolady.

Zaskakuje łagodna tabliczka czystej masy kakaowej, podobnie jak wyjątkowo aromatyczne ziarna z doliny Sambirano.

 

Czekolady Menakao - gama

Wybór tabliczek Menakao znajdziesz w sklepie Sekretów Czekolady. Ilości limitowane.

  • BlogCzekolady

    Rozpływam się 🙂

    Ładny tytuł 😉