Podczas jednej z ostatnich łódzkich degustacji osiągnęliśmy czekoladowe satori. Stało się to za sprawą siedmiu wyjątkowych tabliczek z dalekiego Południa.
Po malgasku “mena” oznacza czerwony – kolor kakao i żyznych ziem Madagaskaru. Menakao to marka eksportowa stworzona w 2011 roku, należąca do firmy Cinagra – jednego z niewielu producentów czekolady, którzy produkują tabliczki w kraju pochodzenia ziaren kakao.
Niewielka manufaktura znajduje się na przedmieściach Antananarywy, stolicy kraju. Oprócz Menakao powstają tam też lokalne marki Tsar, Eben i Palissandre – niemała oferta jak na firmę zatrudniającą jedynie 20 osób.
Organiczne ziarna pochodzą z północnozachodniej części wyspy, z tradycyjnej plantacji Millot, dbającej o sprawiedliwe i godne warunki zatrudnienia. Madagaskarskie są także pozostałe składniki czekolady, w tym limonki kaffir czy różnorodne gatunki pieprzu, a również opakowanie.
Ostatnie dni przyniosły Menakao kolejne czekoladowe nagrody – Great Taste Awards 2013 za tabliczki z limonką kaffir i różowym pieprzem oraz nibsami i solą morską. Tą ostatnią doceniła również Akademia Czekolady.
Zaskakuje łagodna tabliczka czystej masy kakaowej, podobnie jak wyjątkowo aromatyczne ziarna z doliny Sambirano.
Wybór tabliczek Menakao znajdziesz w sklepie Sekretów Czekolady. Ilości limitowane.