Michel Cluizel i Damian Allsop głównymi zwycięzcami europejskich półfinałów International Chocolate Awards

0

Opublikowano : 19-06-2012 | Autor :

Znamy już nagrodzonych w europejskich półfinałach International Chocolate Awards –  międzynarodowego, szeroko konsultowanego w branży konkursu dla najlepszych czekolad, czekoladek i czekoladowych past, stworzonego w tym roku dzięki staraniom Martina Christy (Seventy%) i Kate Johns (Chocolate Week). Światowy finał tej edycji konkursu będzie miał miejsce w Londynie podczas październikowego Chocolate Week.

Europejskimi zwycięzcami w kategorii Tabliczki ciemne bez dodatków zostali

Michel Cluizel Los Ancones BIO

– Chocolatier Michel Cluizel (złota nagroda za Los Anconès Bio),
– Bonnat (srebro za Porcelanę),
– Domori (srebro za Guasare),
– oraz Original Beans (srebro za Beni Wild Harvest 66%).

Michel Cluizel otrzymał również trzy nagrody specjalne – dla producenta bean-to-bar oraz producenta organicznego i trzecią za handel kakao bez pośredników.

 

Nagrody we Francji, Włoszech, Szwajcarii

W przypadku krajów z dużą ilością zgłoszeń rozdano też nagrody krajowe. W przypadku Francji i Włoch wybór zdawał się sędziom oczywisty – (Francja: Michel Cluizel, Włochy: Domori), szwajcarska nagroda powędrowała do Idilio Origins Premium Swiss Chocolates (za Idilio No.2 Seleccion Amiari Meridenha).

Do finału International Chocolate Awards postanowiono dopuścić również tabliczkę Domori Apurimac oraz produkowaną na Madagaskarze (czyli w kraju pochodzenia ziaren!) 72% Ambaja z plantacji Millot od Menakao.

 

Biała czekolada

Jedyna tabliczka białej czekolady, która zdobyła uznanie jury to Ivoire od Michela Cluizela.

Michel Cluizel Ivoire

 

Czyste czekolady mleczne

Michel Cluizel Maralumi lait

W kategorii czekolad mlecznych bez dodatków złoto zgarnął również Michel Cluizel za mleczną Maralumi (ziarna z Papui-Nowej Gwinei), natomiast srebro trafiło do Friis-Holm za ciemną mleczną Nikaraguę 55% (wersja 65% też weźmie udział w finałach). Nagroda specjalna za organiczną mleczną czekoladę powędrowała do Francois Pralusa za Melissę.

 

Tabliczki z dodatkami – gorzkie

Złoto dla Damian Allsop Chocolates za Eat London Soho Square (blend z wykorzystaniem Valrhony 60%, malin i liści bazylii)

Damian Allsop EAT LONDON BAR SOHO SQ

Srebro: Åkesson’s za Czekoladę 75% z dzikim pieprzem „Voatsiperifery” (Piper  borbonense) oraz Paul A Young za surową czekoladę 70% z ekwadorskiego kakao z różą i bergamotką.

Do finału przeszła również tabliczka  Idilio No.7 Seleccion Cata Ocumare, Cacaonibs od Idilio Origins.

 

Tabliczki z dodatkami – mleczne

Złoto – także tu wygrywa Damian Allsop Chocolates, tym razem za Eat London China Town. To maleńka 25-gramowa tabliczka mlecznej 40% czekolady z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, karmelizowanym sosem sojowym i płatkami imbiru.

Damian Allsop Eat London China Town

Pozostałe nagrody w tej kategorii – 70% „mleczna”(!) ze słonym karmelem od Hotel Chocolat (srebro), nagroda krajowa brytyjska dla Damiana Allsopa. Do finału awansowały również tabliczki Åkesson’s Bali 45% mleczna z kwiatem soli morskiej i cukrem palmowym oraz Grand Lait aux Noisettes od Michela Cluizela.