Kakaowe DNA rozszyfrowane

Dwa niezależne naukowe konsorcja finansowane przez czekoladowych gigantów – koncerny Mars i Hershey’s niemal jednocześnie ogłosiły swój sukces w sekwencjonowaniu DNA drzewa kakaowca.

Deklarowanym przez Marsa celem badań jest dbanie o los 6,5 mln farmerów oraz zrównoważona podaż ziaren kakao. W projekcie uczestniczyły liczne uczelnie, IBM oraz amerykański odpowiednik Ministerstwa Rolnictwa. Publiczne bezpłatne udostępnienie genomu kakao ma prowadzić do opracowania odmian bardziej odpornych na choroby. Od 15 września zainteresowani mogą znaleźć go na stronie http://www.cacaogenomedb.org/. Prace konsorcjum Marsa planowano na lata 2008-2013 ale udało się zakończyć je przed czasem.

Odporność kakaowca na choroby jest z pewnością cechą pożądaną, wszyscy chcemy cieszyć się naszą ulubioną czekoladą bez obaw że za kilka lat jakaś zaraza pozbawi nas dostępu do tego specjału lub też ceny nagle poszybują w górę przez nagle ograniczoną podaż kakao. Pytanie w jaki sposób w praktyce zostanie wykorzystane nowe odkrycie. Zapewne okaże się to już niedługo. Oby przy okazji nie wyhodowano jakiegoś czekoladowego genetycznego potworka, który zagroziłby populacji innych odmian kakao lub muszkom zapylającym kwiaty kakaowca.

Więcej:
Scientific American
Washington Post

Total
0
Shares
Prev
Jak powstaje czekolada? – przykład ZPC Bałtyk

Jak powstaje czekolada? – przykład ZPC Bałtyk

Zapraszam na niedługi film pokazujący od środka produkcję czekolady i cukierków

Next
Odcinek “Wiem, co jem” o prawdziwej czekoladzie

Odcinek “Wiem, co jem” o prawdziwej czekoladzie

W najbliższą niedzielę, 3

You May Also Like