Początek nowej historii polskiej czekolady :-)

Kiedy przed kilkoma miesiącami wyrażałem nadzieję, że wśród nagrodzonych na ważnym międzynarodowym konkursie po raz ostatni nie ma polskich marek, nie spodziewałem się aż tak trafiłem w sedno :-)

Panie i Panowie, oklaski dla polskich czekoladników! Udało się zainspirować ich do wysłania swoich zgłoszeń do najważniejszego konkursu w świecie Prawdziwej Czekolady – corocznych nagród Akademii Czekolady (The Academy of Chocolate). Pionierzy przywieźli z Londynu piękne dowody na to, że nad Wisłą też można tworzyć czekoladowe arcydzieła.

Ale do rzeczy. Piękne trójkolorowe zwycięstwo osiągnął najnowszy gracz na rynku czekolad tworzonych od ziarna do tabliczki – Jakub Piątkowski (jpczekolada) z Krakowa. W kategorii “Dark Bean to Bar Under 80%” (Najlepsza tabliczka do 80% kakao, od ziarna do tabliczki) udało się uzyskać:

Nagrody Akademii Czekolady

ZŁOTĄ nagrodę dla czekolady Madagaskar 72%

SREBRNĄ nagrodę dla czekolady Republika Dominikany 67%

BRĄZ dla Brazylii 65%

jpczekolada

Drugiego zwycięzcę znamy dłużej – to MANUFAKTURA CZEKOLADY, czyli dla obcokrajowców CHOCOLATE STORY. Dwie piękne SREBRNE nagrody otrzymały:

– świetna Ghana 70% Grand Cru

Manufaktura Czekolady Chocolate Story Ghana 70 Grand Cru

– nowa tabliczka Johe 70% z ziaren kakao z Nikaragui

tym sposobem plasując się obok np. doskonałej Amedei Blanco de Criollo!

Nie mogę się doczekać widoku pierwszych tabliczek przyozdobionych naklejkami z informacją o nagrodzie :-) Piękny nowy początek. Chapeau bas, Pionierzy!

Total
0
Shares
Prev
Potrzeba polskiej czekoladowej rewolucji

Potrzeba polskiej czekoladowej rewolucji

Prosto z Budapesztu dotarły do nas informacje o rezultatach regionalnego finału

Next
Wyniki International Chocolate Awards 2016 – najlepsze tabliczki z całego świata
International Chocolate Awards 2016

Wyniki International Chocolate Awards 2016 – najlepsze tabliczki z całego świata

Wczoraj do czekoholików prosto z Londynu dotarły wieści o wynikach globalnego

You May Also Like