Kiedy przed kilkoma miesiącami wyrażałem nadzieję, że wśród nagrodzonych na ważnym międzynarodowym konkursie po raz ostatni nie ma polskich marek, nie spodziewałem się aż tak trafiłem w sedno :-)
Panie i Panowie, oklaski dla polskich czekoladników! Udało się zainspirować ich do wysłania swoich zgłoszeń do najważniejszego konkursu w świecie Prawdziwej Czekolady – corocznych nagród Akademii Czekolady (The Academy of Chocolate). Pionierzy przywieźli z Londynu piękne dowody na to, że nad Wisłą też można tworzyć czekoladowe arcydzieła.
Ale do rzeczy. Piękne trójkolorowe zwycięstwo osiągnął najnowszy gracz na rynku czekolad tworzonych od ziarna do tabliczki – Jakub Piątkowski (jpczekolada) z Krakowa. W kategorii “Dark Bean to Bar Under 80%” (Najlepsza tabliczka do 80% kakao, od ziarna do tabliczki) udało się uzyskać:
– ZŁOTĄ nagrodę dla czekolady Madagaskar 72%
– SREBRNĄ nagrodę dla czekolady Republika Dominikany 67%
– BRĄZ dla Brazylii 65%
Drugiego zwycięzcę znamy dłużej – to MANUFAKTURA CZEKOLADY, czyli dla obcokrajowców CHOCOLATE STORY. Dwie piękne SREBRNE nagrody otrzymały:
– świetna Ghana 70% Grand Cru
– nowa tabliczka Johe 70% z ziaren kakao z Nikaragui
tym sposobem plasując się obok np. doskonałej Amedei Blanco de Criollo!
Nie mogę się doczekać widoku pierwszych tabliczek przyozdobionych naklejkami z informacją o nagrodzie :-) Piękny nowy początek. Chapeau bas, Pionierzy!