Otwieramy sklep z Prawdziwą Czekoladą

Nie byłoby mojej czekoladowej pasji bez niewielkiego, uroczego sklepu z czekoladą z całego świata, który przed kilku laty uświetniał łódzką ulicę Piotrkowską. Dziś łączymy siły z właścicielem “małej Wielkiej Czekolady”, tworząc sklep internetowy Sekretów Czekolady.

Naszym celem jest zebranie w jednym miejscu tabliczek Prawdziwej Czekolady – tej tworzonej z pasją, od ziarna kakao do tabliczki w jednym zakładzie (z ang. bean-to-bar), a może nawet w jednym miejscu od drzewa kakaowca do tabliczki (z ang. tree-to-bar). Chcemy sprzedawać czekolady w które sami wierzymy, które traktujemy jako zupełnie inną “półkę” niż specjały, jakimi raczą nas masowi krajowi producenci. Trzon naszej oferty będą stanowić ciemne tabliczki o bardzo krótkiej liście składników. Z dodatków na “E” będziemy tolerować wyłącznie emulgator w postaci lecytyny sojowej. Nie wpuścimy do sklepu czekolad z waniliną zamiast wanilii, ani z dodatkiem tłuszczów roślinnych innych niż masło kakaowe.

Przygodę zaczynamy od trzech marek, które podczas czekoladowych degustacji zrobiły na nas szczególne wrażenie. Zaprezentujemy Wam szaloną kreatywność Josefa Zottera który w austriackiej manufakturze czekolady Zotter (Zotter Schokolade Manufaktur) tworzy produktów zaskakujących nas kompozycjami smaków (czekolady “ręcznie oblewane” np. z yerba mate, skwarkami bekonu czy bazylią) i kształtem (seria intrygujących, okrągłych czekolad w kwadratowych opakowaniach, będących idealnym prezentem – Mitzi Blue) lub dostępną w przystępnej cenie wysoką jakością twardych tabliczek (seria Labooko).

Kiedy dzieliłem marki czekolady na Ziemię, Niebo i Siódme Niebo czekolady Zottera trafiły do kategorii “Niebo”. Dwie pozostałe manufaktury czekolady których ofertę prezentujemy w sklepie to już “Siódme Niebo” czyli to, co w kakaowej branży bliskie doskonałości. Czekolady Valrhona zna każdy dobry cukiernik, to ulubiona marka szefów kuchni na całym świecie. W sklepie mamy dla Was serię Grand Cru, w której francuscy czekoladnicy prezentują nam świetne tabliczki z wysokiej jakości ziaren z poszczególnych państw.

Obaj z Maćkiem mamy słabość do czekolad toskańskiej firmy Amedei. Lubimy ich Chuao, a zachwycamy się Porcelaną Amedei, która co roku pozwala odkrywać się na nowo, wyrażając to co w czekoladzie najpiękniejsze. Już nieraz mały kawałeczek Porcelany pozwalał nam pokazać komuś, że “ciemna czekolada” wcale nie musi być “gorzka”. Amedei nie mogło więc zabraknąć w sklepie.

Mamy nadzieję, że teraz łatwiej będzie odpowiedzieć na pytanie “gdzie kupić prawdziwą czekoladę?”. Będziemy wdzięczni za uwagi, które pozwolą nam dobrać ofertę do potrzeb najbardziej wymagających koneserów. Stwórzmy ten czekoladowy sklep razem, tak aby odpowiadał na nasze rzeczywiste potrzeby, spełniał nasze marzenia związane z Prawdziwą Czekoladą. Bez kompromisów.

Total
0
Shares
Prev
Michel Cluizel i Damian Allsop głównymi zwycięzcami europejskich półfinałów International Chocolate Awards

Michel Cluizel i Damian Allsop głównymi zwycięzcami europejskich półfinałów International Chocolate Awards

Znamy już nagrodzonych w europejskich półfinałach International Chocolate Awards

Next
Czy czekolada jest groźna dla psów i kotów?

Czy czekolada jest groźna dla psów i kotów?

Jedzenie dobrej czekolady daje nam więcej przyjemności gdy robimy to w

You May Also Like