Znamy zdobywcę tytułu World Chocolate Master 2011

W Paryżu zakończył się przed momentem prestiżowy konkurs World Chocolate Masters 2011. To wyjątkowe cukiernicze wydarzenie poświęcone wyłącznie czekoladzie sponsorowane jest przez firmę Barry Callebaut, a jego finał odbywa się co 2 lata podczas Salonu Czekolady, wielkiej branżowej imprezy. Aktualna edycja jest już czwartą.

Wśród zadań 19 finalistów, czekoladników z całego świata było przygotowanie 2 pralin, deseru, ciasta, czekoladowej rzeźby i … naszyjnika. Członkowie jury (wśród nich Karol Okrasa) nie mieli łatwego wyboru, prezentowane dzieła były na bardzo wysokim poziomie, a uczestników wyłoniły niełatwe lokalne eliminacje. Uczestnicy konkursu zużyli w ciągu 3 dni 1500 kg czekolady!

Jury wybrało Franka Haasnoota, który przez najbliższe 2 lata będzie mógł posługiwać się tytułem World Chocolate Master. Holender zaprezentował m.in. poniższą rzeźbę wojownika:

Drugie miejsce zajął Japończyk Yoshiaki Uezaki, trzecie – Palle Sorensen z Danii. Pula nagród konkursu wyniosła 75 000 euro.

Jana Ristau, reprezentantka Niemiec otrzymała nagrodę za najładniejszy czekoladowy naszyjnik.

Reprezentantem Polski i całej Europy Wschodniej był Mariusz Buritta z cukierni Adama Sowy. Zaprezentował m.in. pięknego czekoladowego smoka, inkarnację azteckiego boga Quetzalcoatla:

Quetzalcoatl z czekolady - Mariusz Buritta, Sowa Patisserie

Odwiedź kanał konkursu na YouTube

Total
0
Shares
Prev
Wedlowa ofensywa

Wedlowa ofensywa

Firma Wedel była kiedyś jednym z powodów polskiej dumy

Next
Produkcja czekolady – Red Star Chocolate, Cleethorpes, Wielka Brytania

Produkcja czekolady – Red Star Chocolate, Cleethorpes, Wielka Brytania

Wiele osób trafia na Sekrety Czekolady poszukując informacji o tym w jaki sposób

You May Also Like